Boxsprings

Ze worden steeds populairder: boxspring bedden. Uit onderzoek van de Consumentenbond dat in 70 procent van de Nederlandse slaapkamers een boxspring bed staat. Officieel heet een boxspring een ‘boxspring-combinatie’. Een boxspring alleen, is een bedbodem.

Meestal wordt een boxspring-combinatie verkocht met het onderstel, een matras en in sommige gevallen een topmatras. De naam boxspring is letterlijk vertaald ‘doos met veren’. Dit vanwege de beklede bak van hout of metaal. Slapen op een boxspring combinatie heeft zowel voor- als nadelen.

Over de boxspring

Steeds meer mensen slapen tegenwoordig op een boxspring combinatie. Een boxspring-combinatie is een beklede bak van hout of metaal, met daarin een metalen frame. Daar bovenop komt het matras of het topmatras te liggen. In veel gevallen is het bed uit te breiden met een hoofd- of voetbord. Een boxspring is in allerlei prijs soorten leverbaar.

Er zijn diverse redenen om voor een boxspring te kiezen. Zo zouden veel consumenten het grote uiterlijk van een boxspring-combinatie interessant vinden. Daarnaast wordt beweerd dat een matras met binnenvering in combinatie met een verende bodem beter zou liggen. Omdat boxspring-combinaties relatief vaak in hotels worden gebruikt, zouden mensen er een vakantie-associatie mee hebben, zo denkt de Consumentenbond.

Waarom zou ik voor een boxspring kiezen?

De keuze voor een boxspringcombinatie heeft verschillende voordelen. Mensen die graag hoog liggen, kunnen beter voor een boxspring kiezen. Je ligt er aanzienlijk hoger op dan op een gewoon bed met een matras.

Daarnaast is een boxspring-combinatie in verschillende kleuren, materialen en prijs soorten leverbaar. Daardoor is een dergelijk bed gemakkelijk in een bestaand slaapkamer interieur te passen.

De open constructie van een boxspring-combinatie zorgt verder voor meer ventilatie. Daardoor wordt het bed niet te warm als je er een poosje op ligt. Bovendien kan lichaamsvocht beter afgevoerd worden. Een boxspring is bovendien ideaal voor mensen die van een eenpersoons combinatie liever een tweepersoonsbed maken; ze zijn eenvoudig in- en uitelkaar te halen.

Ten slotte is het gemakkelijk een geschikt matras voor de boxspringcombinatie te vinden. Vrijwel alle matrassen passen, zolang deze op maat gemaakt zijn voor de ombouw. Soms kan gekozen worden voor traagschuim. Bij het omvormen van twee eenpersoonsbedden naar een tweepersoonsbed kan er gekozen worden voor een dekmatras, waardoor je de naden tussen beide bedden niet meer voelt.

Waarom niet voor een boxspring kiezen?

Hoewel een boxspringcombinatie in zeven van de tien slaapkamers in Nederland voorkomt, is een boxspringcombinatie niet voor iedereen een goede keuze. De stoffen bekleding van een boxspring is niet zo gemakkelijk stofvrij te houden als dat het geval is bij een normaal bed. Mensen die last hebben van een huisstofmijtallergie kunnen hier erg veel last van krijgen. Toch is dit niet meteen een reden om de boxspring te vermijden: een alternatieve aankleding van bijvoorbeeld leder is ook een optie. Daarnaast blijven er vaker bedwantsen in een boxspring zitten dan het geval is bij een klassiek bed.

Het is ook moeilijker om vlekken op de stoffen bekleding te verwijderen. Dit is eenvoudiger bij een houten of kunststof bedombouw. Sommige mensen vinden daarnaast dat de binnenvering samen met de verende bodem te veel veert en het daarom niet comfortabel slaapt.

Een ander minpunt is vaak de bekleding. De matras van een boxspring is vaak van dezelfde stof als de onderkant. Als het matras vervangen dient te worden, is het vaak niet mogelijk om een matras in dezelfde stof te kopen. Een nieuwe boxspring combinatie of het onderstel opnieuw bekleden zijn dan de enige opties. Het probleem daarvan is de prijs: opnieuw bekleden is vaak zo kostbaar, dat de aanschaf van een nieuwe combinatie bijna even voordelig is.

Voor sommige mensen is het uiterlijk van de boxspring te groot. Deze wordt dan als te massief ervaren. Soms wordt een boxspring bed als te lomp ervaren, waardoor mensen liever voor een klassiek bed kiezen.

Boxspring kopen

Wie een boxspring combinatie wil kopen, heeft daarin een brede keus. Er zijn talloze mogelijkheden en aanbiedingen. De juiste boxspring kopen is afhankelijk van de persoonlijke situatie. In eerste instantie is het belangrijk zich goed voor te bereiden op de aanschaf van een dergelijk bed.

Daarbij dient gelet te worden op een aantal factoren zoals: levensduur, vochttransport, de afwerking, hoe het bed het lichaam ondersteunt en het drukpunt. Deze factoren zijn te bepalen door alvast recensies over het model op internet op te zoeken als je online bestelt. Wie in een winkel koopt, kan het beste de verkoper vragen en uiteraard zelf ook even plaatsnemen.

Een goede boxspring voldoet aan de persoonlijke voorkeur. Een boxspring moet passen bij het slaapkamer interieur, maar ook voldoen aan de wensen van degene die erop gaat slapen. Daarbij is de vraag: hoe hard of zacht moet een boxspring zijn? Daarnaast zijn er zowel koele als warme boxsprings. Of de boxspringcombinatie wordt geleverd met een hoofd- en voetenbord, is afhankelijk van het budget dat je ervoor vrij hebt gemaakt. Een goede boxspringcombinatie heeft bovendien een lange levensduur. Dat betekent dat het bed de eerste 10 tot 15 jaar niet vervangen hoeft te worden.

Let ook op de instaphoogte. Voornamelijk oudere mensen hebben vaak voordeel bij de keuze voor een boxspringbed, mede doordat de instaphoogte hoger is dan dat van een standaard bed. Het is gemakkelijker om in- en uit te stappen. Daardoor is de kans op ongelukken en andere lichamelijke ongemakken minder groot.

Boxspring testen in de winkel

Alvorens over te gaan op de aanschaf van een boxspringcombinatie, is het raadzaam deze eerst te testen. Bij de meeste winkels staan testmodellen opgesteld. Neem de mogelijkheid om de boxspring in de winkel goed uit te testen. Door alvast even te gaan liggen is het beter vast te stellen of je er lang op kan liggen. Neem voor het liggen op een boxspring combinatie ruim de tijd. Vijf minuten proefliggen is vaak niet voldoende.

Denk daarnaast ook aan de kleding bij het proefliggen. De kleding moet lekker zitten. Bovendien moet je uitgerust zijn. Als je een beetje vermoeid bent, is het vaak gemakkelijker om de nachtelijke situatie voor te stellen.

Boxspring online kopen

Wil je graag je boxspring online aanschaffen? Lees dan eerst goed de reviews online, om zo een algemene indruk te krijgen van de boxspring. Je kan ook alleen het onderstel van de boxspring online kopen en het matras op een andere wijze aanschaffen. Zo kan je ook je matras online kopen bij een webshop welke betere reviews heeft of beter bij jou slaaphouding past.

Het kan namelijk zo zijn dat je bij je online aangekochtte boxspring (inclusief matras) geen proefslaap periode hebt. Veel online winkels voor matrassen bieden wel proefslapen aan, waardoor je deze eenvoudig kan retouneren als het matras niet bij jou past.

 

Populaire berichten