Stapelbedden
Stapelbedden zijn er in alle soorten en maten. Tegenwoordig zijn stapelbedden niet meer alleen bedoeld voor kinderen, maar zijn ze er ook voor volwassenen. Bij de keuze voor een stapelbed komen een aantal zaken kijken waar men rekening mee moet houden.
Bovendien rijst bij stapelbedden voor kinderen al snel de vraag: neem ik een duurder afneembaar stapelbed, of blijven deze altijd bovenop elkaar? Stapelbedden worden vooral gebruikt in kamers waarbij er niet genoeg ruimte is om twee bedden naast elkaar te plaatsen.
Waarom een stapelbed?
Een stapelbed biedt verschillende voordelen. Een stapelbed neemt qua breedte net zoveel ruimte in als een normaal bed. Het voordeel van een stapelbed is, is dat de bedden boven elkaar geplaatst zijn. Daardoor blijft er genoeg ruimte over op de vloer om zaken op te bergen of voor kinderen om lekker te spelen. Stapelbedden zijn er tegenwoordig niet meer alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ze zijn dan ook steeds vaker op logeerkamers te vinden. Stapelbedden bieden een uitkomst wanneer meerdere volwassen logees op één kamer moeten slapen.
Een stapelbed lijkt voor gezinnen vaak de ideale oplossing, maar over een paar jaar kan dit anders zijn. Bijvoorbeeld wanneer men verhuist naar een groter huis of de woning renoveert. Kinderen willen niet meer in één slaapkamer slapen en dan moet er een nieuw bed komen. Een jongen en een meisje gaan na een bepaalde leeftijd niet meer samen in één stapelbed. Daarom houden fabrikanten steeds vaker rekening met dergelijke wensen. De oplossing is een deelbaar bed.
Deelbaar bed
Een deelbaar stapelbed is de oplossing voor ouders die niet zeker weten of hun kinderen de komende jaren in een stapelbed willen slapen. Een deelbaar stapelbed biedt als voordeel dat de losse bedden gemakkelijk uit elkaar zijn te schroeven. De bedden kunnen dan als aparte bedden worden gebruikt. Een deelbaar stapelbed is doorgaans wel een stuk duurder in de aanschaf. Over een paar jaar hoeven er geen nieuwe kinderbedden te worden aangeschaft, waardoor men uiteindelijk geld kan besparen.
Hoogte van het stapelbed
De hoogte van het stapelbed is een belangrijke factor bij de aanschaf van een stapelbed. Stapelbedden zijn er in verschillende soorten en maten. Daarom kan het lastig zijn de juiste keuze te maken. Er zijn een aantal vuistregels die men kan onthouden. De belangrijkste is de ruimte tussen het plafond en het stapelbed.
Houd er bij de keuze voor een stapelbed rekening mee dat het kind in het bovenste bed rechtop moet kunnen zitten, zonder het hoofd te stoten. Daarom is een ruimte van tenminste 50 centimeter tussen de bovenkant van het bed en het plafond nodig. Deze regel geldt ook bij woningen met een schuin dak. Dit omdat het dak niet overal gelijk is. Kies in dat geval bij het opmeten van het dak het laagste punt, zodat het bed op het hoogste punt nog genoeg ruimte over heeft.
Daarnaast zijn er fabrikanten die stapelbedden maken die lager zijn dan normale stapelbedden. Het voordeel daarvan, is dat kinderen minder omhoog hoeven te klimmen. Dit zijn de hoekstapelbedden die meestal 128 centimeter hoog zijn. Deze hoekstapelbedden passen alleen in de hoek van een kamer. Daarnaast zijn er stapelbedden die speciaal ontworpen zijn voor huizen met een schuin dak. Het onderste bed is anders gesitueerd dan het bovenste bed. Daardoor is het stapelbed een stuk langer en neemt meer ruimte in, maar kunnen beide personen vrij bewegen zonder het hoofd te stoten.
Stapelbedden voor volwassenen
Stapelbedden zijn niet alleen bedoeld voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Steeds meer fabrikanten produceren dergelijke bedden. Men ziet ze vaak in een vakantiehuisje of een bungalow in een vakantiepark. Deze ruimtes zijn een stuk kleiner dan de slaapkamer thuis. De slaapkamers kunnen zo worden ingericht, dat er toch genoeg ruimte overblijft. Daarom zijn er stapelbedden voor volwassenen. Bij de aanschaf van een stapelbed voor volwassenen zijn er vier zaken waarmee men rekening mee moet houden.
Houd ten eerste rekening met het draaggewicht. Het gewicht van het matras telt hierin mee. Als het bed 100 kilo kan dragen en de matras weegt 10 kilo, dan kan de persoon die erop gaat slapen maximaal 90 kilo wegen. Houd bovendien ook rekening met de hoogte tussen 2 stapelbedden. Anders dan bij stapelbedden voor kinderen moet niet alleen rekening worden gehouden met het bovenste bed, maar ook het onderste bed. Volwassenen die in het onderste bed slapen, moeten bij het wakker worden rechtop kunnen zitten zonder het hoofd te stoten. Houd daarom een afstand van 1 meter tussen beide bedden. Het bovenste bed dient 70 centimeter afstand te hebben voor kinderen en tenminste een meter voor volwassenen.
Stapelbedden zijn niet altijd bedoeld voor 2 personen. Soms worden ze dubbel uitgevoerd. Een gewoon stapelbed biedt twee slaapplaatsen, terwijl er ook stapelbedden bestaan waarbij nog iemand beneden kan liggen. Een andere mogelijkheid is een slaaplade onder het bed. Alle stapelbedden voor zowel kinderen als volwassenen moeten beschikken over een veilig trapje. Slaapt er een volwassene boven, dan is het raadzaam een stapelbed met een bredere trap te kiezen. Op die manier is het gemakkelijker om boven te komen.
Stapelbedden voor kinderen: gebruikstips
Belangrijk is dat kinderen die op een stapelbed gaan slapen, zich houden aan een aantal richtlijnen. Zo mogen kinderen jonger dan 6 jaar niet in het bovenste bed van een stapelbed slapen. Er is een groot risico dat hij of zij uit het bed valt tijdens het slapen. Kinderen tussen de 0 en de 6 jaar worden het vaakst slachtoffer van ongelukken met stapelbedden, met ernstig letsel tot gevolg.
Zet het stapelbed bovendien zo tegen de muur, dat de afstand tussen de muur en het bed kleiner dan 5,5 centimeter is. Zo kan een kind niet tussen de muur en het bed vallen. Hang geen zaken aan het plafond boven het stapelbed. Een lamp, ventilator of ander voorwerp moet vrij hangen van het stapelbed. Om diezelfde reden mag men niets aan het bed bevestigen. Bovendien moet men ieder defect onmiddellijk repareren. Loszittende onderdelen kunnen ongelukken veroorzaken.
Zorg daarnaast voor een zachte ondergrond naast het bed, zoals bijvoorbeeld een matras. Zo kunnen kinderen die uit bed vallen zich niet verwonden. Haal ten slotte het trapje weg, wanneer het niet wenselijk is dat kinderen op het bovenste bed klimmen.
Aankooptips stapelbedden
Ten slotte nog een aantal aankooptips: het is aangeraden een stapelbed van sterk en duurzaam materiaal aan te schaffen. Metaal is goed geschikt, hout minder. De minimale ruimte tussen het bovenste en onderste bed moet tenminste 75 centimeter bedragen. De bedbodem van het bovenbed dient stevig te zijn. Controleer dit regelmatig. Een lattenbodem ventileert het best, maar dient wel regelmatig gecontroleerd te worden op stevigheid.
Kies in het geval van een kinderstapelbed voor een bed zonder openingen, zodat het kind niet bekneld kan raken. Loodrechte ladders zijn afgeraden. Een ladder die schuin loopt is een stuk veiliger, maar neemt iets meer ruimte in. Kies daarnaast een goed matras: een goed matras verschuift niet in het stapelbed. Ten slotte: zorg ervoor dat het bovenste bed een stevige opstaande rand met een hoogte van tenminste 26 centimeter heeft, gemeten vanaf de bedbodem.