Waterbed

Een waterbed is een bed met veel voor- en nadelen. Veel mensen vinden een waterbed prettig omdat alles in te stellen is, zoals de temperatuur of de stabiliteit van het bed. Er zijn ook mensen die een waterbed niet prettig vinden. Zij vinden het moeilijk om in- en uit een waterbed te stappen.

Een waterbed bestaat nog niet zo lang. Het eerste waterbed werd in de 19e eeuw gefabriceerd. Er zijn twee verschillende soorten waterbedden: hardside waterbedden en softside waterbedden.

De geschiedenis van het waterbed

Het waterbed werd pas in de 19e eeuw uitgevonden en is dus nog niet zo oud. Een waterbed werd vooral gebruikt bij de revalidatie en in ziekenhuizen. Bedden waren toen nog niet zo comfortabel. Patiënten hadden dan ook geregeld last van doorligwonden. Om die reden werd een nieuw bed ontwikkeld die dat zou kunnen voorkomen. Het waterbed heeft sindsdien een enorme ontwikkeling meegemaakt. Het eigenlijke originele waterbed is het zogenaamde hardside waterbed.

Bij een waterbed ligt een waterzak in een stevige omranding of ledikant. De stevige omranding of het ledikant is noodzakelijk om de waterzak in vorm te houden. Tegenwoordig bestaan er softside waterbedden. Die zijn vaak duurder in de aanschaf en meer ontwikkeld. Dat komt doordat een softside waterbed fibermatten of schuimbalken heeft om de golven in de watermatras te dempen.

Soorten waterbedden

Er bestaan verschillende soorten waterbedden. Grofweg worden ze verdeeld in twee categorieën: harde of zachte waterbedden. Daarnaast zijn er zwaar- en lichtgewicht waterbedden en gestabiliseerde waterbedden. Tegenwoordig kan men ook kiezen uit een waterbed met een digitale of analoge thermostaat. Daarmee kan de temperatuur van het water worden ingesteld. Velen zien de temperatuurregeling in een waterbed als groot voordeel. Men zou er beter van slapen.

Hardside waterbed

Een hardside waterbed heeft een ander soort materiaal aan de zijkanten van het bed. Bij een hardside waterbed maakt men vaak gebruik van hout. Dat heeft gevolgen voor de vorm van de waterzak. Het hardside waterbed is het originele waterbed en heeft een houten omranding. Daardoor kunnen de golven minder gedempt worden. Dat betekent wanneer men beweegt, men de golven kan voelen.

Softside waterbed

Het softside waterbed heeft stevige, maar zachte zijkanten van het bed. De zijkanten van een softside waterbed zijn doorgaans gemaakt van fibermatten of schuimbalken. Dat zorgt voor meer stabiliteit in het waterbed zelf. Door de zachte materialen worden de golven in het watermatras gedempt en voelt men de bewegingen dus minder.

Zwaar- of lichtgewicht bedden

Zowel de hardside als softside waterbedden zijn zware bedden. Ze zijn maar moeilijk te verplaatsen en te onderhouden. Dit wordt vaak als een nadeel van een waterbed ervaren. Daarom maken steeds meer fabrikanten lichtgewicht waterbedden. Lichte waterbedden bestaan uit een kuip van polyetherschuim, waardoor het gewicht iets afneemt. Doordat het matras meestal bestaat uit 200 liter water, blijft het bed moeilijk te verplaatsen.

Gestabiliseerde waterbedden

Niet iedereen vindt de bewegingen van het waterbed even prettig. Daarom maken fabrikanten tegenwoordig ook gestabiliseerde waterbedden. Een niet gestabiliseerd waterbed heeft volledige bewegingsvrijheid. Dit betekent dat het water overal naartoe kan golven. Men voelt iedere beweging op het waterbed. Een gestabiliseerd waterbed heeft minder bewegingsvrijheid tijdens het slapen. Dat komt doordat de golven minder de ruimte krijgen om te bewegen.

Digitale of analoge thermostaat

Een groot voordeel van een waterbed is de warmteregeling van het matras. Tijdens de wintermaanden kan men het water in het matras warmer maken, terwijl in de zomermaanden het waterbed juist verkoeling kan bieden. Met een analoge thermostaat is het exact afstellen van de temperatuur van het waterbed erg lastig. Dit komt doordat de analoge thermostaat bestaat uit een draai- of schuifknop. Bovendien is de temperatuur moeilijk af te lezen.

Daarom zijn er waterbedden met een digitale thermostaat op de markt. Die zijn iets duurder in de aanschaf, maar het is gemakkelijker om de gewenste temperatuur te kiezen. Bovendien is het display volledig verlicht, waardoor de temperatuur ook ‘s nachts goed af te stellen is.

Voor- en nadelen van een waterbed

Een waterbed heeft verschillende voor- en nadelen. Als voordeel wordt vaak de flexibiliteit van het watermatras genoemd. De wervelkolom en de spieren kunnen zich beter ontspannen, doordat het matras zich volledig aanpast aan de bewegingen van het lichaam. Er zijn geen drukpunten tijdens het slapen, waardoor de bloedsomloop niet wordt verstoord. Voornamelijk zwangere vrouwen hebben veel voordeel bij een waterbed. Zij kunnen in iedere houding prettig slapen. Bovendien heeft een waterbed altijd verwarming. Dankzij de waterbed heather is het mogelijk het water te verwarmen of te verkoelen. De temperatuur is te regelen, waardoor de spieren ontspannen en de bloedsomloop goed blijft.

Een waterbed is erg hygiënisch. De watermatras laat maar moeilijk stof, huidschilfers en bacteriën toe. Daardoor kan huismijt zich niet nestelen in het waterbed. Mensen met een allergie hebben dus voordeel bij het waterbed.

Er zijn ook nadelen bij de aanschaf van een waterbed. Een met water gevuld matras en een bedframe zijn loodzwaar. Als het matras eenmaal is gevuld met water, is het bed niet meer te verplaatsen. Bovendien is een waterbed vervelend voor partners. Als de partner beweegt, voelt de ander dat. Tijdens het opstaan of later gaan slapen kan dat erg vervelend zijn. Daarbij maakt het gewicht van de partner ook uit. Bovendien kan men geen katten of honden op bed laten slapen. De scherpe nagels kunnen voor lekkage van het matras zorgen.

Daarnaast kost een waterbed veel stroom. Daardoor kunnen de kosten van een bed flink oplopen.

Waterbed installeren

Wie een waterbed koopt, krijgt meestal hulp van een monteur voor de installatie van het waterbed. Als het waterbed op de juiste plek staat, moet het matras nauwkeurig worden gevuld. Anders ontstaan er luchtbellen. Dit kunnen klotsen als gevolg hebben, waardoor men minder goed zal slapen. Er moet een conditioner in het water worden gedaan. Anders is de kans aanwezig dat er bacteriën of algen in het matras groeien. Het bed dient bovendien te worden afgesteld. Eerst moet alle lucht uit het matras worden verwijderd. Dit kost enige tijd. Het is bovendien moeilijk om de juiste watertemperatuur te vinden. Dit kan enkele nachten in beslag nemen. De temperatuurstijging ligt op vier graden per uur. Reken dus niet meteen op een warm bed.

Populaire berichten