Matrassen

Het beste matras

Beste matras

Helaas bestaat er niet een ultiem matras welke geschikt is voor ieder slaaphouding en lichaamsbouw. Ieder mens is uniek en verschillende soorten matrassen hebben ook ieder hun eigen specifieke kenmerken. Hierbij kunnen vergelijkingssites helpen in het maken van een goede keuze. Let hierbij wel op hoe de matrassen worden gecheckt en wat hierbij overwegingen zijn geweest.

Zo is een vooraanstaande rankingssite natuurlijk de Consumentenbond. Zij hebben tot nu toe al 69 matrassen getest op lichaamsondersteuning, levensduur en vochtdoorlatendheid. Wat ze hier echter niet bij zeggen is dat meer dan de helft van de puntentelling in de ranking van de consumentenbond bestaat uit de prijs van het matras. Zo komen matrassen als het Emma matras en het Lidl matras (Meradiso) hoog uit in de ranking op de site van de consumentenbond, waarbij dan de vraag is of dit nu echt een passende test is geweest voor het uitzoeken van het beste matras.

Het beste matras, voor jou.

Nu blijft natuurlijk de vraag, wat is dan het beste matras? Maar algemeen gezien bestaat deze helemaal niet. We moeten namelijk op zoek naar een matras die het beste bij jou past! Het beste matras voor jou is een matras die past bij jou voorkeuren, afgestemd op jou lichaamsgewicht en lengte. Waar de een ervan houdt om lekker in het matras te zakken, past dit misschien helemaal niet bij de ander. Hiervoor is het dan ook van belang om te kijken naar jou eigen slaaphouding, voorkeuren, gewicht en lengte. Zie hiervoor ook onze pagina voor het online kopen van een matras.

Soorten matrassen

De start bij de zoektocht naar een matras begint bij wat voor soort matras je wilt. Er zijn namelijk verschillende soorten matrassen. De beste matrassen hieruit bestaan uit Koudschuim (uit de categorie schuimmatrassen) of uit Pocketveringen (uit de binnenveringsmatrassen). Beide matrassen kunnen goede ondersteuning geven bij verschillende slaaphoudingen, maar hiervoor moet je wel kijken naar de hardheid van het matras. Het is namelijk belangrijk dat op basis van je gewicht en je slaaphouding het lichaam op de juiste punten voldoende ondersteuning krijgt zodat in iedere slaaphouding de rug en nekwervels in de natuurlijke houding blijven.

Het beste matras voor een rugslaper

Voor een rugslaper is een steviger matras benodigd, maar niet te stevig dat de onderrug geen ondersteuning krijgt. Voor zwaardere mensen zal dus een minder stevig matras benodigd zijn omdat zij door gewicht verder het matras in zakken dan voor lichte mensen. Het is van belang dat de ruggenwervels, heupen en schouders goede ondersteuning krijgen om zo rugklachten te voorkomen. Toch moet het matras hiervoor ook soepel genoeg zijn dat het lichaam goed in het matras kan zakken.

Aanbevolen matras

Een goed pocketveringsmatras hiervoor is het M-Line Slow Motion Xtra Fit matras.

Een goed koudschuim matras hiervoor is het Morningstar Sleeps Stellar matras. Dit matras is tevens draaibaar met 2 hardheden. Zo is hier een harde kant en een zachte kant. Dit is ideaal voor mensen in iedere gewichtsklasse.

 

Het beste matras voor een zijslaper

Zijslapers hebben een matras nodig met voldoende ruimte voor de schouders en de heupen, waarbij de ruggenwervels in een rechte lijn blijven liggen. Hiervoor moet de bovenste laag van het matras relatief zacht zijn, maar het matras zelf moet voldoende steun bieden aan het gehele lichaam. Hier is een pocketveringmatras iets minder geschikt, omdat deze vaak meer steun geven dan een geheel schuim matras. Toch zijn er ook voldoende pocketveringmatrassen met een dikke schuimlaag er bovenop. Voor lichtere mensen zal dit dan ook vaak minder snel een probleem zijn, aangezien zij met minder gewicht op het matras duwen.

Aanbevolen matras

Voor een pocketveringmatras zou ik geen Auping Elysium aanraden, aangezien in dit matras de toplaag is gemaakt van miniveertjes, wat dus een grotere tegendruk geeft en onvoldoende ruimte voor de schouders en heupen. Een goed alternatief hiervoor is de M Line Cool Motion 8, welke een goede hoogte heeft en een dikke laag zacht schuim op de pocketveringen.

Voor een koudschuimmatras zou ik hier wederom de Morningstar Sleeps Stellar aanbevelen. Dit matras heeft een goede comfortlaag, waardoor jij lekker in dit matras kan zakken. Daarbij geeft het schuim ook een progressieve tegendruk, waardoor jou lichaam goed ondersteund blijft als je op je zij slaapt. Het vormt hierbij dus goed mee met je lichaam!

Het beste matras voor een buikslaper

Op de buik slapen is over het algemeen niet heel goed voor het lichaam. Maar ook voor de buikslaper is een goed matras belangrijk. Buikslapers hebben het meeste baat bij een relatief stevig matras. Je moet namelijk niet een doorbuigend matras hebben, waarbij de rug inzakt. Dit zorgt namelijk voor spanning op de onderrug en in de nek en dit zorgt voor rug en nekklachten.

Aanbevolen matras

Uit diverse reviews en matrassenchecks blijkt dat het Emma O2 matras een zeer hard matras is welke geschikt zal zijn voor een buikslaper. Hier bovenop zit ook een comfortlaag, welke toch de mogelijkheid geeft om nog goed te ademen zonder de rug hiermee te belasten.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste matras?

Dat is voor iedereen anders, omdat ook ieder lichaam anders is. Een lichaam heeft ondersteuning op de juiste plekken nodig, maar dat is bij ieders slaaphouding ook anders. Daarbij is lichaamsgewicht ook van belang, een zwaarder lichaam zal dieper in het matras zakken en sterkere ondersteuning benodigd hebben dan een lichter lichaam.

Welk matras past bij mij?

Iedereen heeft een andere slaaphouding en andere lichaamsbouw, waardoor het goed is om na te gaan welk matras bij jou past. Er is geen standaard matras die bij iedereen past en daarom zijn er ook zo veel matrassen op de markt aanwezig. Probeer goed na te gaan welke materialen in matrassen bij jou passen en ga hiernaar op zoek.

Hoe weet ik online of een matras goed is?

Ga goed reviews na over het product en over het bedrijf. Let hierbij ook goed op of het geverifieerde reviews zijn of niet, deze geven aan of het een geverifieerde koper is of niet. Het is ook handig om te weten of je kan proefslapen en wat het retourbeleid is. Soms mag je namelijk alleen een product ruilen en niet alleen terugsturen.

Populaire berichten