Slaapoordopjes

Oordopjes kunnen belangrijk zijn bij het slapen. Hieronder geven wij jou enkele alternatieven voor slaap oordoppen.

Een goede, ongestoorde slaap is belangrijk. Toch zijn er veel mensen die wakker worden van de geluiden om hen heen. Slaapoordopjes zijn dan een goede oplossing om het geluid te dempen. Op die manier word je minder snel wakker van geluiden, waardoor je beter slaapt.

Er zijn talloze oorzaken van geluid midden in de nacht: buren die ‘s nachts laat thuis komen, een dunne muur, lawaai van buiten of zelfs een snurkende partner kan de nachtrust aanzienlijk verstoren. Daardoor is de kwaliteit van de slaap een stuk slechter, waardoor je de volgende morgen vermoeid wakker wordt. Er zijn aanzienlijk wat oordopjes op de markt. Slapen.com geeft tips waarop te letten bij de aanschaf van goede oordopjes.

De juiste oordopjes

De beste oordopjes bestaan niet. Dat komt doordat er verschillende factoren zijn waar je rekening mee dient te houden bij het kopen van oordopjes. Oordopjes zijn al te koop vanaf 20 eurocent in de supermarkt. Maar de prijzen kunnen oplopen tot wel 113 euro. Dat betekent dat de prijs vooral afhankelijk is van de persoonlijke voorkeur. Slaapoordopjes zorgen ervoor dat de geluiden die nachtrust storen worden gedempt. Wie opzoek is naar de perfecte slaapoordopjes, kan het beste rekening houden met een aantal factoren, zoals: materiaal, zachtheid en comfort, welk geluid er gedempt moet worden, hoe vaak je de oordopjes wil gaan gebruiken en uiteraard het budget.

Binnen het budget zijn in principe drie soorten slaapoordopjes op de markt: de wegwerp oordopjes met een prijs van hooguit 3 euro, herbruikbare slaapoordopjes met een prijs van tussen de 10 en 15 euro en de op maat gemaakte slaapoordopjes, tussen de 30 en de 120 euro.

Wegwerp slaapoordopjes

Wegwerp slaap oordopjes zijn erg praktisch. Ze worden slechts een keer gebruikt en vervolgens weggegooid. Het is aan de gebruiker zelf niet dezelfde slaapoordopjes keer op keer te gebruiken. Ze zijn maximaal 1 tot 5 keer te gebruiken. Ze zijn slecht te reinigen en om die reden moeten ze snel weggegooid worden. Er zijn twee varianten van de wegwerp oordopjes: de oordopjes die in de gehoorgang passen en de dopjes die er tegenaan liggen.

De slaapoordopjes die in de gehoorgang gaan, worden gemaakt van polyurethaan. Dat materiaal heeft als kenmerk dat het een slijtvast en soepel kunststof heeft. De oordopjes bieden een goede demping. De maximale demping van wegwerpoordopjes is zo’n 39 decibel. Het geluid van druk stadsverkeer ligt rond de 90 dB. Door deze oordopjes te gebruiken, wordt dit geluid gereduceerd tot 51 dB, vergelijkbaar met het geluid van bijvoorbeeld de regen of een koelkast.

Niet iedereen vindt het gebruik van oordopjes die in de gehoorgang steken fijn. Daarom zijn er ook wegwerpoordopjes te koop die over de gehoorgang liggen. Ze veroorzaken geen pijn aan de gehoorgang en zijn bovendien gemaakt van siliconen. Vaak zijn ze kneedbaar, zodat ze precies in het oor passen. Doordat de gehoorgang niet wordt afgesloten, is de demping ook minder. De demping is ongeveer 22 decibel. Toch zijn ze geschikt als slaapoordopjes, mede door het verhoogde comfort. De oordopjes liggen plat over de gehoorgang, wat prettiger slaapt. De prijs van dergelijke oordopjes ligt tussen de 20 cent en de 3 euro.

Herbruikbare slaapoordopjes

Daarnaast maken fabrikanten ook herbruikbare slaapoordopjes. Ze zijn van een ander soort kunststof gemaakt dan de wegwerp oordopjes. Dat maakt dat ze minder snel slijten en bovendien goed te reinigen zijn. Daardoor zijn de dopjes tot wel drie maanden te gebruiken. Het nadeel van deze dopjes is de lagere demping tot ongeveer 22 dB. De oordopjes kosten tussen de 10 en 15 euro en zijn meestal bij de betere brillen- en hoorzaken te krijgen.

Een goed paar oordopjes met een fijne prijs zijn de Sleepsoft Earplugs van Alpine.

Op maat gemaakte oordopjes

Daarnaast is het mogelijk om slaap oordopjes op maat te maken. Dat is nuttig als je bijvoorbeeld een afwijkende vorm van de oorschelp hebt. De reguliere dopjes blijven dan niet goed zitten of voelen juist erg irritant aan. Gespecialiseerde audiciens kunnen dergelijke dopjes vaak zelf produceren aan de hand van een kit. Deze wordt dan in de gehoorgang gespoten, stijft op en wordt er vervolgens uitgetrokken en bijgevijld. Dit proces is niet pijnlijk. Daarnaast kan de audicien er ook voor kiezen een afdruk van het oor te maken. Het laboratorium maakt de oordopjes dan zelf. Deze oordopjes zijn vaak iets duurder. De dopjes worden gemaakt van zachte siliconen, waardoor je er goed mee kan slapen en ze geen pijn doen, zelfs niet als ze langer inzitten. De demping ligt op ongeveer 27 decibel en bovendien zijn ze gemakkelijker te reinigen. De prijs ligt tussen de 30 euro en 130 euro, afhankelijk van het productieproces.

Wanneer slaapoordopjes gebruiken?

Slaapoordopjes zijn voor verschillende doelen in te zetten. Bijvoorbeeld als je vaak wakker wordt van het omgevingsgeluid. Daarmee kan bijvoorbeeld bedoeld worden: wanneer de slaapkamer grenst aan een drukke weg, maar ook wanneer je wakker wordt van het gesnurk van de partner. Ze komen ook van pas in bijvoorbeeld het hotel. Veel ondernemers slapen regelmatig in een hotel en toeristen trekken er ieder jaar op uit. Om niet wakker te blijven van de buren, is het raadzaam slaapoordopjes te gebruiken. Wakker blijven van hotelgenoten staat zelfs in de top drie hotel ergernissen. De doppen komen ten slotte ook goed van pas in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Op de intensive care ligt het geluidsniveau al tussen de 60 en 70 decibel. Een goede nachtrust draagt bij aan een sneller genezingsproces. Welke oordopjes geschikt zijn, is afhankelijk van het doel. Wie nog nooit oordopjes gehad heeft, kan het beste beginnen met wegwerpdopjes. Wie ze vrijwel altijd voor het slapengaan in doet, kan het beste op maat gemaakte oordopjes aanschaffen.

 

Populaire berichten