Crèmes tegen wallen

Iedereen heeft ze: wallen of donkere kringen onder de ogen. Dit betekent soms dat men te weinig slaapt, maar het kan ook betekenen dat de kringen ontstaan zijn door bijvoorbeeld huidirritatie of schade door de zon. In zo’n geval kan een oogcrème een goed hulpmiddel zijn om de kringen en wallen weer weg te krijgen.

De beste oogcrème kiezen

Niet alle crèmes zullen meteen wallen en donkere kringen onder de ogen wegtoveren. Het is eerst belangrijk om de oorzaak te vinden. Een veelvoorkomende oorzaak is bijvoorbeeld slaaptekort. Alleen een crème smeren zal dan niet helpen. In zo’n geval is het ook nodig om het slaapritme aan te passen.

In veel gevallen ziet men bij veroudering het verschijnsel vooral optreden rondom de ogen. Het vinden van een goede crème blijkt nog niet zo eenvoudig, zeker gezien het brede aanbod en de verschillende prijzen. Het is belangrijk om goed op te letten wat een oogcrème precies doet. Sommige crèmes beloven namelijk aan de hand van een ‘speciale formule’ gevoelige dunne huid langs de ogen als sneeuw voor de zon weg te toveren. In de meeste gevallen heeft men dan torenhoge verwachtingen, terwijl het product die verwachtingen niet waar kan maken. Daarom is het goed te kijken naar de ingrediënten, de oorzaken van de wallen, maar ook de verpakking van de crème is belangrijk.

Ingrediënten

Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat de huid rond de ogen bepaalde ingrediënten nodig heeft. Daarom zou in theorie een gezichtscrème net zo goed moeten werken als een crème die specifiek bedoeld is tegen wallen. Het is wel mogelijk dat de huid rond de ogen een stuk gevoeliger is dan de rest van het gezicht. De huid op het hele gezicht heeft stoffen nodig die geen huidirritatie kunnen veroorzaken.

Want lang niet altijd ligt aan het ontstaan van wallen slaaptekort ten grondslag. Het is ook goed mogelijk dat de huid beschadigd is door bijvoorbeeld de zon. Het is belangrijk om op te letten welke ingrediënten erin de crème zitten. Sommige ingrediënten doen namelijk meer kwaad dan goed. De huid raakt dan ontstoken en zal nog verder veroudering veroorzaken. Dergelijke ingrediënten zijn bijvoorbeeld geurende plantenoliën, synthetische geurstoffen en plantenextracten.

Ingrediënten die wallen wel kunnen verminderen zijn antioxidanten en huidherstellende ingrediënten. De crème kan beter niet voorzien zijn van geurstoffen. Met andere woorden: een vrij neutrale crème die ook op de rest van het gezicht gesmeerd kan worden. Wie dus al een milde dag-en-nachtcrème gebruikt, kan dit product ook rondom de ogen gebruiken.

Oogcrème toepassen

Het is niet per sé nodig om een oogcrème, ooggel of oogserum te gebruiken. Een goede dag-en-nachtcrème kan ook al helpen, zeker rond de ogen. Dit werkt alleen als men rondom de ogen hetzelfde huidtype heeft als op de rest van het gezicht. Anders is het aangeraden een andere crème zoeken.

Als de huid rondom de ogen bijvoorbeeld droger is dan de rest van het gezicht, is een verzachtende dagcrème een betere oplossing. Daarom is een oogcrème voor de meesten van ons toch een betere oplossing dan een dag-en-nachtcreme. De huid rondom de ogen heeft namelijk doorgaans meer verzachtende stoffen nodig dan de rest van het gezicht.

Crème tegen donkere kringen, wallen of verslapte huid

Last van donkere kringen of wallen onder de ogen? Deze kunnen veroorzaakt zijn door verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een slaaptekort. Let op dat je geen hoge verwachtingen van oogcrèmes hebt. Veel fabrikanten beloven namelijk dat je wel tien jaar jonger wordt of dat de wallen onder je ogen compleet verdwijnen. Deze oogcrèmes zijn vaak ook behoorlijk aan de prijs. De oorzaak van donkere kringen, de mate van zwelling en de mate van slapte van de huid spelen een belangrijke rol. Een oogcrème helpt dus wel de huid te verbeteren, maar het is zeker geen tovermiddel.

Als de wallen onder de ogen veroorzaakt worden door gezakte vetcellen, dan helpt een crème vaak niet. Dit komt vooral doordat men ouder wordt. Wallen kunnen ook veroorzaakt worden door een slaaptekort. Een kalmerende crème rondom de ogen kan dan helpen, maar men zal ook een andere levensstijl aan moeten nemen. Denk bijvoorbeeld aan meer en beter slapen, het aannemen van een beter slaapritme, minder alcohol drinken en minder zout eten.

Gezwollen oogleden kunnen ook wallen veroorzaken. De zwelling komt meestal voort uit huidirritatie en schade door de zon. Een oogcrème is dan zeker een goed middel om de ontsteking tegen te gaan. Onthoud: het is belangrijk om rondom de ogen een zonnefilter te smeren. Deze is meestal niet terug te vinden in oogcrèmes. Voor een optimaal resultaat ‘s nachts en overdag, moeten in een oogcrème ingrediënten zitten die melanines afremmen. Op die manier blijft de huid beter gekleurd. Daardoor kan men toch het verschil zien.

Wie vooral last heeft van een van verslapte huid of rimpels, kun dezelfde gezichtscrème gebruiken rondom de ogen. De huid zal dan goed reageren op de antioxidanten. Houd er rekening mee dat een dergelijk middel zeker geen tovermiddel is.

Let op de verpakking!

Veel mensen weten niet dat ook een goede verpakking van belang is voor de werking van een oogcrème. Een goede verpakking houdt licht en lucht tegen. Daarom zijn crèmes in een potje niet altijd geschikt. Bekijk op de verpakking of voor aanschaf van een product wat de ingrediënten zijn. In sommige producten zitten eerder schadelijke dan goede ingrediënten. Ga er nooit vanuit dat een crème een wereld van verschil maakt omdat dit op het etiket staat. Daarom zijn realistische verwachtingen belangrijk. Daarnaast zijn crèmes zeker geen vervanger van een gezonde levensstijl.

Populaire berichten