Wallen wegwerken en verminderen

Last van wallen onder de ogen? Veel mensen vinden wallen onder de ogen een erg lelijk gezicht en willen er graag van af. Er zijn verschillende oorzaken van vallen. Zelfs als je heerlijk hebt geslapen en je fit voelt, kan het toch zijn dat vrienden en collega’s zullen vragen of het wel goed met je gaat omdat je er moe uitziet.

Helaas zijn er mensen die er altijd moe uit zien. Je krijgt de opmerking dan vrijwel dagelijks te horen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wallen weg te werken of zelfs helemaal te verwijderen. De mogelijkheden lopen uiteen van een schijfje komkommer op de ogen doen en het gebruik van oogcrème tot aan plastische chirurgie.

Oorzaken wallen

Om wallen onder de ogen aan te kunnen pakken, is het belangrijk om eerst de oorzaak van de wallen en donkere kringen onder de ogen te achterhalen. Meestal wordt het veroorzaakt door chronische vermoeidheid of slaapgebrek. Ook kan het ontstaan van wallen een teken zijn van stress. Maar het is niet altijd meteen een gevolg van een probleem. Het kan namelijk ook zijn dat wallen genetisch bepaald zijn. Het is dus belangrijk om eerst uit te zoeken welke oorzaak dit verschijnsel veroorzaakt.

Op basis van de oorzaak is het namelijk mogelijk om wallen te verminderen, weg te werken of volledig te verwijderen. De meeste mensen zijn geholpen met meer slaap en een goede oogcrème. Maar wanneer de wallen onder de ogen steeds weer terugkomen, kan er soms gekozen worden voor een operatieve ingreep. De bekendste ingreep om wallen te verwijderen is een ooglidcorrectie.

Kringen en wallen wegwerken

Veel mensen voelen zich onzeker door de kringen en wallen in hun gezicht. Een vermoeide uitstraling maakt dat de omgeving zich afvraagt of het wel goed met de persoon gaat. Ten eerste staat of valt alles met een goede nachtrust en een gezonde leefstijl. De sleutel naar het verminderen van wallen is gezonder eten en voldoende drinken. Daar kan geen zalfje tegenop. Maar wanneer wallen en kringen maar niet weg willen gaan, is het mogelijk om nog andere opties te proberen.

Gezichtsmasker gebruiken

Probeer ten eerste om het gezicht zoveel mogelijk te laten ontspannen. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een relaxmasker. Het masker heet zo omdat de huid er letterlijk ontspannen van wordt. Veel mensen die last hebben van wallen hebben vaak een vermoeide huid. Dankzij het gezichtsmasker kan de huid ontspannen en heb je minder last van wallen en donkere kringen.

Bloedvaten verkoelen

Je kunt er ook voor kiezen om bloedvaten te verkoelen. Wallen kunnen namelijk het gevolg zijn van een ophoping van vocht onder de huid. Een goede manier is door een koud washandje of ijsblokjes tegen de ogen te houden. Door de kou trekken de bloedvaten in de huid samen, met als gevolg dat het vocht wordt afgevoerd. Daardoor kunnen wallen een behoorlijk stuk kleiner worden. Naast ijsblokjes kun je ook gebruikmaken van komkommerschijfjes. Deze hebben dezelfde werken. Geen ijsblokjes voor handen? Gebruik dan een eetlepel die eerst in de vriezer heeft gelegen. Doe wel een tissue tussen het oog en de eetlepel, want anders blijft deze aan de ogen plakken.

Oogmassage

Iedereen vindt het weleens fijn om een nek- of schoudermassage te krijgen. Maar waarom zouden we de huid onder onze ogen dan niet masseren? Wallen kunnen namelijk veroorzaakt worden door een ophoping van afvalstoffen. Door de huid onder de ogen zacht te masseren, worden de afvalstoffen sneller afgevoerd, waardoor wallen kunnen slinken.

Wallen camoufleren

De meeste vrouwen gebruiken make-up om hun wallen te camoufleren. Aan de hand van make-up is het mogelijk wallen een stuk kleiner te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Zo is het mogelijk om met foundation de huid egaler te maken. Daardoor blijven de vlekken en verkleuringen wel, maar vallen ze minder op. Voor rondom de ogen zijn er zogenaamde concealers op de markt. Over het algemeen kan men de wallen onder de ogen wegwerken door een concealer te kiezen die iets lichter is dan de eigen huidskleur.

Gebruik speciale crèmes

Ten slotte zijn er een heleboel verschillende crèmes op de markt. Voor de meeste mensen is het gebruik van een gezichtscrème voldoende. Deze kan namelijk niet alleen voor het gezicht, maar ook voor het gebied onder de ogen gebruikt worden. Daarnaast zijn er crèmes op de markt die speciaal bedoeld zijn voor het tegengaan van donkere kringen en wallen onder de ogen. Het is belangrijk erop te letten dat niet elke crème meteen resultaat op zal leveren. Het is goed mogelijk dat bepaalde zalfjes helemaal niet werken.

Er is geen vuistregel of goed advies voor wat wel of niet zal werken. Dat heeft ermee te maken dat iedere huid anders is. Probeer daarom een aantal verschillende crèmes uit.

Kringen en wallen cosmetisch behandelen

Als het maar niet lukt om van wallen af te komen, is het mogelijk dit operatief te laten behandelen. Dit werkt aan de hand van een cosmetische ingreep. Belangrijk is om te onthouden dat een cosmetische behandeling echt een laatste redmiddel is als niets anders meer werkt. De prijzen van zo’n behandeling liggen ook vrij hoog. We raden aan dit eerst te bespreken met een medisch specialist. Er zijn verschillende ingrepen mogelijk om de wallen of kringen onder de ogen minder op te laten vallen of zelfs compleet te laten verdwijnen. De meeste behandelingen zijn pijnloos.

Fillers

Alvorens we dieper ingaan op de fillers, is een waarschuwing noodzakelijk. Laat fillers altijd alleen plaatsen door een ervaren gecertificeerd medisch specialist. Het is de minst ingrijpende keuze om een fillerbehandeling te kiezen. Meestal ontstaan wallen onder de ogen door een tekort aan volume. Dit kan worden verholpen door een filler met hyaluronzuur in te spuiten. De wallen en donkere drinken nemen vaak zichtbaar af. Het is belangrijk om hierover eerst advies in te winnen en goed op de hoogte te zijn van welke filler er gebruikt wordt, anders kan dit averechts werken.

Onderooglidcorrectie

Een andere ingreep die geregeld wordt gedaan om wallen en donkere kringen te verwijderen is de ooglidcorrectie. De onderooglidcorrectie is een chirurgische variant op de normale ooglidcorrectie. Normaal gesproken wordt het bovenste ooglid gelift, maar in dit geval gaat het om het onderste ooglid. Daarbij wordt de overtollige huid onder de ogen verwijderd. Zo’n correctie is best ingrijpend, dus is goede voorlichting zeer belangrijk.

Carboxytherapie

Daarnaast bestaat er carboxytherapie. Daarbij worden er kleine hoeveelheden kooldioxide onder de huid onder de ogen aangebracht. De therapie is vooral bedoeld om de doorbloeding van het ooglid te stimuleren. Wanneer wallen en donkere drinken wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding, is dit een goed oplossing.

Pijnloos: laserbehandeling

Ten slotte is het ook mogelijk om te kiezen voor een laserbehandeling. Een voordeel van laserbehandeling is dat dit relatief pijnloos is. Een laserbehandeling werkt alleen bij mensen die een lichte huid hebben. Daarom zal niet iedereen voor deze behandeling in aanmerking komen.

Houd er rekening mee dat alle ingrepen die hierboven zijn beschreven, uitgevoerd moeten worden door een medisch specialist. Een verwijzing van de huisarts is echter niet nodig. Kies altijd voor een gecertificeerd specialist. Raadpleeg bij voorkeur een arts die ruime ervaring heeft met de verschillende mogelijkheden. Zo kan deze adviseren welke mogelijkheden het best passen bij het persoonlijke probleem.

Kosten van wallen wegwerken

Om te beslissen welke methode de beste manier is om wallen weg te werken, is het raadzaam ook na te denken over de kosten van wallen wegwerken. We raden aan eerst zelf thuis een aantal dingen uit te proberen. Een oogmassage is immers gratis en ijsblokjes zijn gemakkelijk zelf te maken. Ook gezichtsmaskers zijn voor een klein bedrag aan te schaffen.

Wanneer deze oplossingen geen soelaas bieden, kan men oogcrème proberen. Er zijn verschillende varianten oogcrème. Sommige crèmes zijn er al vanaf 30 euro voor 15 ml. Andere, duurdere crèmes kunnen tot wel honderd euro kosten. Welk merk de beste keus is, is per persoon verschillend. Dat heeft onder meer met de verschillende soorten huid onder de ogen te maken.

Goedkope oplossing: huismiddelen

Een goedkope oplossing voor wallen wegwerken is het gebruik van huismiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van komkommers, washandjes of zelfs een bevroren metalen eetlepel. Ook gezichtsmaskers zijn vrij voordelig aan te schaffen en kunnen toch een behoorlijke verbetering bieden.

Oogcrèmes zijn een andere optie. Deze zijn vaak iets duurder in de aanschaf: ongeveer 30 euro voor 15 milliliter. Duurdere oogcrèmes zijn niet altijd beter, dit is per huidtype verschillend. Voor sommige mensen werkt het gebruik van een gezichtscrème ook prima om wallen onder de ogen mee weg te werken.

Duurder: cosmetische ingreep

De duurste oplossing is een cosmetische ingreep. We raden dan ook aan om goed na te denken alvorens een keuze voor cosmetische ingrepen te maken. Het inspuiten van een filler voor de onderoogleden kost ongeveer 375 euro, waarbij de kosten afhankelijk van de persoonlijke wensen verder kunnen oplopen.

Een laatste strohalm is het uit laten voeren van een chirurgische ooglidcorrectie aan de onderoogleden. Zo’n ingreep kost al gauw tussen de 1100 en 1800 euro. Een onderooglidcorrectie wordt nooit gedekt door de zorgverzekering, omdat er geen medische noodzaak voor is. Daarom gaat het om een cosmetische ingreep en daarom is er geen vergoeding voor. De correctie mag namelijk zonder toestemming van de verzekeraar of verwijzing van een arts gedaan worden.

Populaire berichten