Welk matras bij rugklachten

Rugklachten

De oorzaak van rugklachten komt vaak niet vanuit een slechte nachtrust. Je matras kan echter wel je rugklachten verergeren, maar kan het ook verminderen! Heb jij last van rugklachten en ben je op zoek naar het beste matras voor rugklachten? Lees dan snel verder!

Matras voor rugklachten

Het belangrijkste in je matras als je last hebt van rugklachten is een goede ondersteuning! Belangrijk is hierbij dat je de juiste hoeveelheid steun op de juiste punten hebt. Deze punten zijn de comfort zones: je hoofd, schouders, taille, heupen en voeten. Je rug moet in een ontspannen en natuurlijke houding kunnen liggen, waarbij de ruggengraat het minst wordt belast. Om de rugpijn te verminderen moeten je hoofd, nek en ruggengraat in een rechte lijn kunnen liggen.

Hierbij is de ondersteuning die je matras bied van groot belang, maar ook een goed hoofdkussen is minstens net zo belangrijk!

Oorzaken van rugklachten na slapen

Word jij in de ochtend wakker met meer rugklachten dan de avond er voor? Dan kan het goed zijn dat jou matras niet meer bij jou past. Een verkeerd matras kan namelijk de rugklachten zelfs verergeren, waar een passend matras jou rugklachten kan verminderen!

De slaaphouding

Naast dat een matras invloed kan hebben op je rugklachten kan ook het kussen van invloed zijn op je rugklachten. Je hoofd en nek hebben namelijk ook de juiste ondersteuning nodig tijdens de slaap. Zo kan het zijn dat je een verkeerd kussen hebt voor de slaaphouding welke je tijdens je slaap aanneemt.

Als rugslaper ben je het meeste gebaat bij een ondersteunend hoofdkussen welke vormvast is. Maar slaap je op je zij, dan heb je juist meer baat bij een veerkrachtig hoofdskussen welke wat hoger is. Voor een buikslaper is een lager kussen, of zelfs geen kussen een betere optie. Over het algemeen is op de buik slapen zeer slecht voor de nekklachten en rugklachten, omdat de nek gedraaid ligt.

Matras is versleten

De rugklachten kunnen ook ontstaan door het matras waar je op slaapt. Zo heb je een verkeerde houding als er kuilvorming in je matras is ontstaan. Kuilvorming ontstaat vaak in oude matrassen of matrassen van lagere kwaliteit en hier is helaas niks tegen te doen. Kuilvorming kan je wel tegengaan doordat je het matras kan omdraaien en sommige matras leveranciers geven zelfs garantie van 5 jaar op het schuim tegen kuilvorming! Bij deze matrassen is het schuim van dermate hoogwaardige kwaliteit dat kuilvorming binnen deze periode niet zal optreden. Heb jij wel last van kuilvorming in je matras? Het beste is dan om het matras te vervangen.

Lichamelijke overbelasting

De meest voorkomende oorzaak van rugklachten is door lichamelijke overbelasting. Hierbij zijn de rugspieren overbelast door aanhoudende inspanning, waardoor ze niet kunnen herstellen. De spieren verkrampen hierdoor, waardoor jij een houding gaat aannemen waarbij de pijn niet voelbaar is. Tijdens de slaap kan dit ook voor komen, waarbij je een scheve houding in de slaap aanneemt tegen de pijn. Hierdoor lig je niet goed op je matras, waardoor de wervelkolom scheef ligt en je niet op de juiste punten ondersteuning ervaart.

Andere factoren

Andere factoren, zoals spanning of stress kunnen ook rugklachten tijdens het slapen verergeren. Doordat je spieren zich verkrampen tijdens de slaap, lig jij langere tijd in een verkeerde houding, die de rugklachten tijdens het slapen kunnen verergeren. Dit is ook een reden waardoor jou rugklachten in de ochtend verergerd kunnen zijn ten opzichte van de avond ervoor.

Hardheid van het matras kiezen bij rugklachten

De hardheid van het matras voor iemand met rugklachten is afhankelijk van het gewicht en de persoonlijke slaapvoorkeur. Het beste matras bij rugklachten zorgt ervoor dat de rug naar de natuurlijke houding van het lichaam vormt en de juiste steun bied op de comfortzones. Hierbij is een heel zacht matras of een heel hard matras vaak niet goed. Bij een te zacht matras zak je te diep weg op de zware punten van het lichaam, waardoor de rug bol ligt. Bij een te hard matras ligt je lichaam op het matras, waardoor het geen ondersteuning in de holling van de rug ervaart. Hierdoor gaat bij nek klachten en rugklachten vaak de voorkeur uit naar een medium matras, waarbij op de juiste plekken het lichaam de juiste steun ervaart.

Juiste materiaal voor een matras tegen rugklachten

Op de markt zijn veel verschillende materialen welke gebruikt worden in matrassen. Bij rugklachten is het van belang dat in het matras verschillende comfort zones zijn aangebracht, dat de ruggenwervel recht ligt en dat het lichaam een natuurlijke houding kan aannemen. Deze comfortzones kunnen worden aangebracht middels pocketveringen of door insnedes in verschillende schuimsoorten, zoals koudschuim. Deze geven de juiste ondersteuning op de juiste plekken van het lichaam.

De toplaag, ookwel comfort laag genoemd, op het matras is ook van belang voor een comfortabele nachtrust. Deze vormen naar het lichaam en geven jou het gevoel van comfort. Comfort op een matras is minstens net zo belangrijk als ondersteuning voor een betere nachtrust.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.