Babymatras-peutermatras-kindermatras.

Beste babymatras

Een pasgeboren baby slaapt tot wel zo’n twintig uur per dag. Een goed matras is dus essentieel voor een gezonde groei van jouw baby. Omdat een babymatrasje aan hoge eisen moet voldoen, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Geen zorgen: dit artikel helpt je op weg.

 

De beste matrassen voor babies

Voor matrassen voor babybedjes gelden andere eisen dan voor matrassen voor volwassenen. Bovenal moet een babymatras veilig zijn, maar ook ondersteuning en hygiëne zijn cruciaal voor een wiegmatras. Het beste babymatras combineert al deze eigenschappen. 

 

Top 8 best geteste babymatras van 2023*

 

Let op de veiligheid

Voor de veiligheid is ten eerste het materiaal van belang. Het materiaal moet stevig en veerkrachtig zijn, zodat de baby niet ‘vast’ komt te liggen en er dus geen risico op verstikking ontstaat. Een stevig matras stimuleert daarnaast een gezonde ontwikkeling van de ruggenwervel. Meestal worden wiegmatrasjes van schuim gemaakt. Babymatrassen moeten daarnaast goed kunnen ventileren; een broeierig slaapklimaat verhoogt ook het risico op verstikking. Let ook op de afmeting: het matras moet goed in het bedje of ledikant passen. Een anti-allergische hoes is onmisbaar om allergische reacties bij je baby te voorkomen. 

 

De juiste afmeting en dikte kiezen voor je baby

Wat is de juiste afmeting voor een wiegmatras? Als richtlijn wordt gegeven dat tussen het matras en het babybedje maximaal 2 cm vrije ruimte mag zitten. Bij meer vrije ruimte bestaat het gevaar dat een armpje of voetje klem komt te zitten. Een goed wiegmatras is rond de 8 cm dik. Sommige wiegmatrassen zijn dunner; dat hoeft niet meteen te betekenen dat de kwaliteit slecht is. Loop bij dunnere babymatrasjes bovengenoemde veiligheidspunten na. 

 

Beste matras materialen voor babies

De meeste babymatrassen bestaan uit een vulling van koudschuim, schuimrubber, pocketvering of een combinatie van materialen. Het ene materiaal is niet per se beter dan het andere. Toch kiezen ouders het vaakst voor koudschuim: dit materiaal scoort over het algemeen op alle vlakken goed én is niet al te duur. Polyether komt ook veel voor in babymatrassen, maar is kwalitatief niet zo sterk en scoort laag op hygiëne. Traagschuim wordt ten zeerste afgeraden: dit materiaal is voor baby’s te zacht en ventileert niet goed. 

  

De voor- en nadelen van dit type matras

Ieder matras heeft zijn eigen voor en nadelen. Hierbij een paar algemene.

 

H3 – Voordelen

 

H3 – Nadelen

 

Babymatras op maat laten maken

Een babymatras kun je eenvoudig op maat laten maken, bijvoorbeeld voor dat mooie wiegje dat je van je opa en oma hebt gekregen. Zo kun je kiezen voor een vierkant, ovaal of zelfs rond matras. Alles buiten de standaardmaten van 70×140 cm en 60×120 cm is mogelijk. Veel babywinkels en overige matrassenzaken bieden deze op-maat-maak-service aan.

 

Levensduur van een babymatras

De levensduur van een wiegmatras is meestal niet het belangrijkste uitgangspunt, aangezien je baby er snel weer uitgroeit. Ben je van plan het matrasje ook voor toekomstige kindjes te gebruiken, dan zoek je misschien wel een matras dat lang meegaat. Kijk daarvoor naar het materiaal. Polyether is al na 4 tot 6 jaar versleten. Latex gaat zo’n 7 à 9 jaar mee. Pocketvering en koudschuim komen het beste uit de bus met een gemiddelde levensduur van 8 tot 12 jaar.

 

Babybedje met of zonder matras bestellen

Je hebt een prachtig babybedje gezien dat inclusief matras wordt geleverd. Fijn, twee vliegen in één klap! Hoewel je ervan uit kunt gaan dat de meeste wiegmatrasjes veilig zijn voor baby’s, raden we toch aan altijd een dubbelcheck te doen. Onderzoek het matras op aspecten als materiaal, dikte en stevigheid. Zo weet je zeker dat je het beste in huis haalt voor je kindje.  

 

Baby matras schoonmaken en hygiënisch houden

Omdat een baby veel tijd doorbrengt in de wieg, is een frisse slaapomgeving erg belangrijk. Was de matrashoes en het beddengoed dus regelmatig. Ook het matras zelf kun je schoonmaken door het matras te stofzuigen en te reinigen met warm water en een mild afwasmiddel. Laat het matras vervolgens eerst goed drogen voor je je baby er weer inlegt. Gebruik eventueel een geurspray om nare luchtjes te bestrijden. 

 

Is dit matras geschikt voor jouw baby?

De groei en ontwikkeling van jouw baby vindt grotendeels plaats tijdens de slaap en daarom is het verstandig om te investeren in een goed matras. Stevigheid, ondersteuning, hygiëne en veiligheid zijn de kernpunten wanneer het om een babymatras gaat. Ook de dikte en afmeting van een wiegmatras zijn belangrijk om mee te nemen.

 

 

Veel gestelde vragen

Wat is het beste babymatras?

Een babymatras moet bovenal veilig zijn. Dat betekent dat het niet te zacht mag zijn, want dat vergroot het risico op verstikking. Ook een slechte ventilatie kan dit veroorzaken. Daarnaast moet een babymatras de juiste ondersteuning bieden, hygiënisch zijn en goed in het ledikant passen.

Hoe dik moet een babymatras zijn?

Als richtlijn wordt gegeven dat een babymatras minstens 8 cm dik moet zijn. Toch is dit geen universele regel; een matrasje van 5 cm dik kan kwalitatief net zo goed zijn als een matras van 10 cm dik. Is een matras dunner dan 8 cm, onderzoek het matras dan kritisch op zijn ondersteunende eigenschappen.

Kan ik een babymatras op maat laten maken?

Babymatrassen zijn eenvoudig op maat te laten maken. Veel fabrikanten van (baby)matrassen bieden deze service aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.