Matrassen

Babymatrassen, peutermatrassen en kindermatrassen

Babymatras-peutermatras-kindermatras.

Voor kinderen is een goede slaap heel belangrijk voor de algehele ontwikkeling. Wist je dat kinderen in hun eerste drie levensjaren net zo veel slapen als een volwassen persoon in acht jaar. Kinderen slapen veel meer uren op een dag dan volwassenen, waardoor een goed matras cruciaal is. Tot het 10e levensjaar zullen ze meer dan 12 uur per dag slapen! Maar hoe kies je nou een goed matras voor je kind? Waar moet je op letten bij het kopen van een matras voor je kind?

Nieuw matras kopen, waar let je op?

Er zijn voor babymatrassen, peutermatrassen en kindermatrassen net zo veel mogelijkheden als voor volwassenen matrassen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een matras?

Naast dat comfort en goede ondersteuning belangrijk is, moet er ook gelet worden op veiligheid en hygiëne.

Comfort en ondersteuning

Voor comfort en ondersteuning kan er gekeken worden naar het materiaal waar het matras van is gemaakt. Die zullen we in een aparte paragraaf allemaal apart behandelen.

Veiligheid

Voor veiligheid kan er ook gekeken worden naar eigenschappen van het materiaal waarvan het matras is gemaakt. Voor het gebruik van niet schadelijke stoffen kan er gekeken worden naar verstrekte certificaten, zoals het Oekoe-Tex certificaat. Daarbij wordt ook vaak het matrastijk behandeld met Purotex wat anti-allergeen werkt.

Hygiëne

Een belangrijk aspect bij kinderen is ook de hygiëne van een matras. Zo kunnen er bij kinderen allerlei ongelukjes gebeuren, waardoor het van belang is dat het matras goed schoon blijft. Gelukkig hebben veel matrassen een afritsbare hoes, zodat je de hoes van het matras af kan halen zodat deze gewassen kan worden. Voor de grotere ongelukjes bestaan er speciale hoezen voor over het matrastijk heen met een zeil, waardoor de ongelukjes niet je matras in trekken. Voor kinderen is het echter wel van belang dat ze ook kunnen blijven ademen, mochten ze met hun hoofd naar beneden slapen. Let er dan ook op dat je een hoes koopt, waar ook een laag overheen zit waar ze wel nog doorheen kunnen ademen!

Matras voor het juiste soort bed

Het is van groot belang dat een matras in een kinderbed goed aansluit op het bed. Er mag niet meer dan 2 centimeter tussen het matras en het bed zitten, want dan kan het zijn dat er een voet of arm klem komt te zitten tussen het matras en het bed. Meet daarom altijd goed het bedje op om te voorkomen dat je de verkeerde maat matras koopt.

Afmeting van het matras 

Wieg matras

Wieg matrasjes zijn er in allerlei vormen en maten. Er zijn ovale weigen en er zijn rechthoekige wiegen. Hierbij behoren dan ook dezelfde vorm wiegmatrassen. Daarbij zijn er ook nog verschillende afmetingen van 40 x 80 centimeter of een andere afwijkende maat. De dikte van een wieg matras is minimaal 5 centimeter dik, maar kan ook verschillen. Dit hebben de leveranciers vaak ook heel slim gedaan, zodat je het wieg matras bij dezelfde leverancier moet afnemen als waar je de wieg hebt gekocht. Toch zijn er ook bedrijven die matrassen op maat maken op aanvraag. Het wordt aangeraden een baby alleen de eerste 3 tot 6 maanden in een wieg te laten slapen. Met deze leeftijd worden ze beweegelijker en kunnen ze tegen de zijkanten aanrollen. Je kan er ook voor kiezen om de wieg over te slaan en je baby direct in een ledikant te leggen. Deze zijn alleen iets groter, waardoor het geborgen gevoel van een kleinere wieg soms gemist wordt door baby’s. 

Ledikant matras

De afmeting van een ledikant is standaard 60 x 120 centimeter, een grotere variant hiervan is 70 x 140 centimeter. Ledikant matrassen dienen minimaal 10 centimeter dik te zijn. De maten voor ledikant matrassen zijn over het algemeen wel wat meer standaard dan de wieg matrassen. In een ledikant slapen kinderen totdat ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Rond deze leeftijd zullen ze vaak te groot worden voor de afmetingen van het ledikant.

Peuter matras

Een peuterbed, of junior bed, is de afmeting tussen het ledikant en een eenpersoonsbed in. Dit maakt de stap van een geborgen ledikant naar een groot bed net wat minder groot. De afmeting hiervan is 120 x 150 centimeter. Vaak begint de overgang naar een peuterbed wanneer je kindje uit zijn/haar ledikant begint te klimmen, wat gevaarlijke taferrelen kan opleveren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind het interessant vind om naar een groter bed te gaan. Waar een ledikant afgebakende zijkanten heeft, heeft een peuterbed dit vaak niet. Hierdoor kan het zijn dat je kindje het geborgen gevoel mist en het spannend vind om in een groter bed te slapen.

Kindermatras

Kindermatrassen zijn eigenlijk gewoon eenpersoons matrassen. Vaak is de afmeting hiervan 90 x 200 centimeter, maar ze kunnen ook 80 x 200 centimeter zijn. Sommige gezinnen stappen van een ledikant direct over naar een kindermatras, waar andere kiezen voor de tussenstap van een peutermatras. Op een kindermatras kan je kind liggen totdat het overgaat naar een tweepersoons bed en gaat hiermee dus langer mee.

Het type matras wat geschikt is voor jouw slaapcomfort

Koudschuim matras

Koudschuim voelt geborgen aan, maar heeft een open celstructuur waardoor het wel goed ventileert en goed vocht afvoert. Het voelt hierdoor niet warm aan, maar het materiaal wordt ook niet koud en is hiermee temperatuur neutraal. Hierdoor is het een ideaal materiaal voor een baby matras of peuter matras. Doordat het materiaal veerkrachtig is geeft het ook een goede ondersteuning, wat bijdraagt aan een goede slaaphouding en de ontwikkeling van het lichaam niet belemmert.

Pocketvering matras

Matrassen met veringen zijn vaak heel goed in het ventileren binnen in het matras, wat goed is voor de hygiëne. Daarbij zorgen pocketveringen voor een hele goede drukverdeling. Let erbij wel op dat het matras geen zones in het matras heeft! Dit is namelijk pas zinvol als je kindje genoeg lengte heeft om ook gebruik te maken van de zones. Het kan namelijk anders zijn dat het lichaam op de verkeerde zone ligt, waardoor het de verkeerde ondersteuning krijgt. Pocketvering matrassen zijn over het algemeen minder warm dan volschuim matrassen. Hierdoor is dit niet aan te raden voor jongere kinderen. 

Traagschuim matras

Traagschuim matrassen zijn niet aan te raden voor jonge kinderen om op te slapen. Dit komt doordat het een materiaal is waardoor als het warm wordt, doordat je er op ligt, je in het matras wegzakt. Kleine kinderen kunnen hierdoor moeilijker omrollen, waardoor je mogelijk niet meer veilig kunt ademen. Voor oudere kinderen en tieners kan traagschuim juist een goed materiaal zijn, doordat je er dus minder in beweegt. De nachtrust wordt hierdoor beter en traagschuim ondersteunt toch goed een goede slaaphouding.

Latex matras

Latex matrassen zijn heel veerkrachtig en bieden veel ondersteuning. Het materiaal laat echter slecht vocht door en ventileert ook niet goed. Het voelt warm aan wat je kindje een geborgen gevoel geeft, wat weer een voordeel is. Daarbij is latex een geschikt materiaal voor mensen met allergieën, doordat latex van nature schimmel en huisstofmijtwerend is en het is een antibactierieel materiaal.

Binnenveringsmatras

Matrassen met veringen zijn luchtdoorlatend, wat zorgt voor een optimale ventilatie en drukverdeling. Wij zijn echter geen fan van binnenveringsmatrassen, maar zouden daarentegen als je voor veringen kiest een pocketvering matras aanbevelen. Binnenveringen kunnen namelijk in elkaar verweven raken, waardoor de veringen niet meer een goede ondersteuning kunnen bieden. Ondersteuning is voor een kind in de groei juist heel belangrijk!

Polyether matras

Polyether matrassen worden vaak gebruikt. Het materiaal is goedkoop en gemakkelijk te produceren en het is makkelijk te wassen. Het materiaal is echter slecht in het ondersteunen van het lichaam, wat super belangrijk is voor een lichaam wat in de groei is. Daarbij ventileert het ook niet zo goed als andere materialen, waardoor het minder hygienisch is. Hierdoor wordt het over het algemeen niet aangeraden.

Veel gestelde vragen

Welk type matras kopen voor een peuter?

Afhankelijk van welk bed jij voor je peuter hebt zijn er veel verschillende soorten matrassen. Goede ondersteuning is voor een peuter van groot belang omdat ze nog in de groei zijn. Daarbij is het ook belangrijk om een goed ventilerend matras te kiezen voor de hygiëne.

Hoe weet je of een matras goed is voor je kind?

Het is belangrijk om te kijken naar wel materiaal past bij de slaapgewoonten en leeftijd van je kind. Als je kind erg beweegelijk is past misschien traagschuim goed bij jou kind. Een veilige algemene keuze is vaak een koudschuim matras of een pocketvering matras. Let hierbij wel op dat als je kind nog in de groei is dat je geen matras met zones koopt!

Welk type matras kopen voor een baby?

Het meest ideale materiaal voor een baby matras is koudschuim. Het ondersteunt het lichaam goed en het is een veilig materiaal. Het ventileert goed en voert ook vocht goed af, waardoor het ook een hygienisch materiaal is.

Populaire berichten