Bedden

Niet iedereen slaapt op dezelfde manier. Daarom zijn er verschillende soorten bedden op de markt gebracht. Zo is er het klassieke bed, meestal gemaakt van hout of metaal, maar tegenwoordig zijn in hoogte verstelbare bedden erg in trek.

Het juiste bed kiezen is belangrijk voor de nachtrust. Welk bed het lekkerste slaapt, is persoonlijk en voor iedereen weer anders. Wie een nieuw bed wil kopen, krijgt te maken met een aanzienlijk aanbod. Toch moet men bij het kopen van het juiste bed met verschillende zaken rekening houden.

Factoren bij het kopen van een bed

Het kopen van een bed is door het grote aanbod nog best ingewikkeld. Er zijn een aantal dingen waaraan aandacht besteed dient te worden bij de aanschaf van het bed. Bijvoorbeeld: de bedhoogte, de lengte van het bed, twee losse bedden of een groot tweepersoonsbed, de bedmaat, de duurzaamheid van een bed en eventuele onderdelen. Men moet er bovendien goed op kunnen slapen.

Voornamelijk voor senioren is de vraag of men eenvoudig uit bed kan stappen een belangrijke kwestie. Daarom zijn steeds meer bedden in hoogte verstelbaar.

Soorten bedden

Er zijn verschillende soorten bedden op de markt. Een verstelbaar bed is voor velen een uitkomst. Met dit bed kan het voeteneind of het hoofdeind elektronisch of met de hand in de juiste positie worden gezet. Het bed zelf is niet verstelbaar, maar de lattenbodem is wel te verstellen. Daardoor kan het hoofdeind bijvoorbeeld iets meer omhoog worden gezet.

Een ander populair soort bed is een luchtbed. Het wordt vaak gebruikt voor logies, maar luchtmatrassen kunnen soms ook veel comfort bieden. Wie liever in comfort slaapt, kan kiezen voor een gordijn bed of een hemelbed. Speciaal voor oudere mensen is er het seniorenbed. Dit bed is hoger dan 55 centimeter en maakte het in- en uitstappen gemakkelijker voor ouderen.

Bedhoogte

Het seniorenbed is een bed dat hoger is dan 55 centimeter. De bedhoogte is dan ook vooral voor oudere mensen erg belangrijk. Het bed moet relatief hoog worden geplaatst, om het in- en uit bed stappen te vergemakkelijken. De ideale hoogte is als de heupen boven de knieën uitkomen als het been over de bedrand wordt gezet. De hoogte van een gangbaar bed is ongeveer 50 centimeter, terwijl voor senioren een hoogte van tussen de 55 en 65 centimeter geadviseerd wordt.

Men spreekt soms ook wel over de comforthoogte. Onder de meeste seniorenbedden kunnen blokjes of wieltjes worden geplaatst. Doordat het bed hoger is, kan men het bed gemakkelijker opmaken. Dankzij de blokjes of wieltjes is onder het bed gemakkelijk schoon te maken.

Twee losse bedden of een tweepersoonsbed

Een andere factor om bij stil te staan, is de keuze voor twee aparte bedden of matrassen, of één tweepersoonsbeds. Twee losse bedden kunnen voordelen hebben, maar ook nadelen. Twee losse bedden creëert een naad in het midden van de twee matrassen. Soms wordt dit als hinderlijk ervaren. Eén groot bed biedt meer ruimte, maar beide kanten moeten wel door de partners gedeeld worden.

Twee losse bedden bieden ook voordelen. Het is gemakkelijker om de bedden uit elkaar te schuiven. Daardoor kan de hardheid van het matras zelf gekozen worden, in plaats dat men een matras met zijn tweeën moet delen.

Bedmaat

De bedmaat is één van de belangrijkste factoren bij het uitkiezen van het perfecte bed. De lengte en de breedtematen van het bed moeten overeenkomen of groter zijn dan de lengte en lichaamsbouw van degene die erop slaapt. Bij een gemiddelde lengte van 1.75m voldoet een bed van 2 meter. Wie iets langer is, kan beter een bed nemen met een lengte van tussen de 2.10 en 2.20 meter. Een bed moet doorgaans ongeveer 20 centimeter langer zijn dan de eigen lengte.

Wanneer het bed te klein is, raken de voeten het voeteneinde. Daardoor blijft men langer zoeken naar de juiste slaaphouding, wat de nachtrust nadelig kan beïnvloeden. Niet alleen de lengte van het bed is een belangrijke factor, maar ook het postuur speelt mee bij het kiezen van het perfecte bed.

Wie een normaal postuur heeft, kan kiezen voor een bed met een breedte van 80 centimeter. Wie wat steviger is, kan beter kiezen voor een bed tussen de 90 en de 100 centimeter breed. Bedden komen in diverse standaardmaten. De standaardmaten zijn: 70-80-90 x 200-210-220 voor een eenpersoonsbed. Tweepersoonsbedden zijn altijd groter: 140-160-180 x 200-210-220. Oudere bedden hebben soms afwijkende maten. Het is aangeraden goed naar de bedmaat te kijken alvorens op aanschaf over te gaan.

Onderdelen van het bed

Een bed bestaat uit verschillende onderdelen. De bedombouw en de bedbodem vormen de basis van het bed. Het matras kan naar eigen inzicht gekozen worden. Kant- en klare bedden hebben doorgaans een hoofdbord, voetbord en in sommige gevallen nachtkastjes. Dit is afhankelijk van welk bed men kiest.

De bedombouw wordt soms wel eens het ledikant genoemd. Er zijn verschillende soorten: klassiek of modern en in verschillende kleuren. De keuze in bedbodems is groot en is voor iedereen verschillend. Zo is er keuze uit: lattenbodems, schotelbodems en boxspring. Bij de aanschaf van een nieuw bed is het belangrijk het juiste bedbodem te kiezen. Een bedbodem moet stevig zijn en mag niet kraken of piepen. Tijdens het omdraaien in de slaap kan het geluid van de bedbodem dan de nachtrust verstoren.

Het matras is het belangrijkste deel van het bed. Deze moet comfortabel en duurzaam zijn. Bovendien moet het matras de houding goed ondersteunen, vocht opnemen en afvoeren en het matras mag niet te warm of te koud zijn. Welk matras het beste is, is een persoonlijke keuze. Daarom zijn er: koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, pocketveer matrassen, binnenvering matrassen en latex matrassen.

Een duurzaam bed

Bovendien is de duurzaamheid van het bed erg belangrijk. Gemiddeld slaapt een mens een derde van zijn of haar leven. Een bed dient iedere tien tot vijftien jaar vervangen worden. Jaarlijks worden er zo’n 1,2 miljoen matrassen en bedden vervangen.

Als men door blijft slapen op een bed dat toe is aan vervanging, veroorzaakt dit slaapproblemen. Men kan niet slapen. Een bed moet minimaal 10 jaar meegaan. Daarom is het belangrijk een bed te kiezen dat bij de persoonlijke situatie past. Het gaat dan niet alleen om de slaapwensen, maar ook om het interieur. Een goed bed zorgt voor een goede nachtrust. Het juiste bed voldoet aan de volgende eisen: de juiste hardheid, de juiste temperatuur, een goed comfort, een goede ergonomie en uiteraard een goede prijs. Belangrijk is dat de lighouding overeenkomt met het bed, om zo eventuele lichamelijke klachten te voorkomen.

Webwinkels die je kan bekijken bij het uitzoeken van een bed? Denk dan aan bijvoorbeeld aan:

 

Populaire berichten