Alles over een koudschuim matras
Matrassen van koudschuim zijn in opkomst. Vooral omdat matrassen van koudschuim veel beter ventileren en goed vocht opnemen. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van polyurethaanschuim. Dit schuim heeft een open celstructuur, wat de ventilatie ten goede komt.
Een groot voordeel van koudschuim matrassen, is dat deze niet veel warmte vasthouden. Daardoor ontstaan er geen kuilen in het matras, waardoor men tijdens het slapen een betere ondersteuning heeft.
Hoe werkt een koudschuim matras?
Een koudschuim matras houdt weinig warmte vast, waardoor het matras minder snel indeukt. Dit komt de comfort ten goede. Koudschuim matrassen zijn vaak iets duurder in de aanschaf, maar hebben een zeer lange levensduur. In de regel hebben koudschuimmatrassen verschillende eigenschappen.
Er is een groot verschil tussen de prijs en de kwaliteit van een koudschuim matras. Daarom zijn er een aantal criteria opgesteld waar een goed koudschuim matras aan dient te voldoen. Zo moet deze lang meegaan en een hoog corrigerend vermogen hebben. Het matras dient zich aan te passen aan het lichaam. Op die manier krijgt het lichaam voldoende ondersteuning tijdens de slaap. Koudschuim geeft tegendruk: als men het koudschuim indrukt met het lichaam, veert deze deels terug. Daardoor krijgt men meer ondersteuning.
Koudschuim matrassen in ziekenhuizen
Een koudschuim matras wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen. Koudschuim kan grote gewichtsverschillen compenseren. Een koudschuim matras gaat lang mee en is bovendien gemakkelijk schoon te maken. In een ziekenhuis wisselt een bed regelmatig van patiënt, waardoor deze goed schoon te maken moet zijn. Bovendien hebben goede koudschuim matrassen minder kuilvorming. Bijkomend voordeel is dat deze matrassen anti-allergeen zijn.
Er blijven moeilijk bacteriën en bedwantsen in zitten. Dat is mogelijk de hoofdreden voor ziekenhuizen om voor een koudschuim matras te kiezen. Vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland gebruiken een koudschuim matras.
Dergelijke matrassen zijn medisch gekwalificeerd en gecertificeerd. Een medisch gekwalificeerd koudschuim matras heeft een goede ventilatie en biedt volledige tegendruk. Bovendien blijft het schuim koel, zelfs als de patiënt er 24 uur achter elkaar op ligt. Deze matrassen hebben een lange levensduur. Een koudschuim matras kan onder een hoge temperatuur worden schoongemaakt. Het is vrijwel onmogelijk als consument een medisch gekwalificeerd koudschuim matras te kopen.
De kwaliteit bepalen
De kwaliteit van koudschuim matrassen kan nogal verschillen. De goedkopere matrassen blijken kwalitatief minder goed te zijn. Belangrijk bij de keuze voor een koudschuim matras is de HR-waarde. HR staat voor High Resilience: met andere woorden, hoeveel tegendruk geeft het matras? Een goed matras biedt voldoende veerkracht, ventilatie en koudschuim. Een koudschuim matras is er al vanaf 200 euro.
Koudschuim bestaat uit polyol. Dit is een duurdere stof. Door polyol wordt het schuim elastisch, wat meer comfort biedt. Bovendien gaat door deze stof het matras langer mee. De hoeveelheid polyol in een matras is belangrijk om de kwaliteit van het matras te bepalen.
HR- en SG-waarde
De kwaliteit van een koudschuim matras kan worden uitgedrukt in een HR-waarde of een SG-waarde. HR staat voor High Resilience, terwijl SG voor soortelijk gewicht staat. High Resilience wordt uitgedrukt in een aantal kilo’s per vierkante meter. Een lage HR waarde betekent dat het schuim minder veerkrachtig is. Toch zegt de HR-waarde weinig over de kwaliteit. Het gaat hier om het gewicht van het schuim. Daarom is het aangeraden te kijken naar de polyol-verhouding.
Polyolverhouding
De hoeveelheid polyol zegt iets over de kwaliteit van het koudschuim matras. Het is een stof die zorgt voor elasticiteit en veerkracht. Beide zijn erg belangrijk bij het comfort. Als het koudschuim elastisch is, kan het de contouren van het lichaam volgen. Daardoor bieden dergelijke matrassen meer ondersteuning.
Koudschuim matras kopen
Bij het kopen van een koudschuim matras zijn een aantal factoren belangrijk. Voornamelijk het comfort en de levensduur zijn belangrijke factoren. Daarbij speelt de dikte van het koudschuim en de profilering een belangrijke rol. Als het koudschuim matras dikker is, gaat deze langer mee en biedt het matras meer comfort. Een goed koudschuim matras is ongeveer 20 centimeter dik. Bij een mindere dikte is de kans groot dat het matras zich te veel aanpast, waardoor er geen ondersteuning plaatsvindt.
Dit heeft gevolgen voor de lichaamshouding en de comfort tijdens het slapen.
Voordelen koudschuim
Koudschuim heeft verschillende voordelen. Ten eerste biedt koudschuim een goede ventilatie en comfort. Een koudschuim matras ventileert en neemt vocht op. Zelfs als iemand zweet op een koudschuim matras, wordt deze niet klam. Het vocht zinkt gemakkelijk door het matras heen. Bij een hoge HR-waarde biedt het matras veel veerkracht en is het matras meer temperatuur neutraal.
Koudschuim matrassen gaan in de regel lang mee. Een goed koudschuim matras kan 12 tot 15 jaar meegaan. Bovendien zijn deze matrassen goed te recyclen. De matrassen zijn duurzaam en goed voor het milieu.
Nadelen koudschuim
Er zijn een aantal nadelen van koudschuim matrassen. Ten eerste is een goed koudschuim matras redelijk dik en daardoor zwaar. De matrassen zijn minder gemakkelijk te verplaatsen. Een ander nadeel is het verschil in kwaliteit. Vaak zegt de prijs van het matras iets over de kwaliteit van het matras.
In de winter wordt koudschuim niet altijd als even prettig ervaren. Het matras heeft een hoog ventilerend vermogen, waardoor deze ook in de winter koel blijft. Wie graag een warm bed heeft, kan beter voor traagschuim kiezen.
De kosten van een goed koudschuim matras
Een goed koudschuim matras heeft een HR-waarde van tenminste 50 of meer. De maat 90 bij 200 is een gangbare maat voor een koudschuim matras. Bovendien dient een matras tenminste 20 centimeter dik te zijn. Een kwalitatief goed koudschuim matras kost tenminste 400 euro.
De matrassen zijn al verkrijgbaar vanaf 200 euro. Het zou kunnen dat het koudschuim dan van een mindere kwaliteit heeft. Bijvoorbeeld doordat er minder polyol is toegevoegd aan het matras.
De prijs zegt iets over de kwaliteit van het matras. Duurdere matrassen zijn vaak iets duurder, maar gaan ook langer mee. Bij slecht koudschuim is het comfort en de veerkracht minder. Deze matrassen komen vaak uit Duitsland of China. Matrassen met slecht koudschuim liggen tot 50 procent onder de normale verkoopprijs.
Tijk
De tijk is ten slotte van belang voor de duurzaamheid van het matras. Daarmee bedoelt men de hoes die om het matras zit. Gebreid tijk is voor een koudschuim matras beter dan een geweven tijk. Gebreide tijken rekken namelijk mee, waardoor het matras zich beter aan kan passen aan de contouren van het lichaam. Een goed tijk kan tenminste op 60 graden worden gewassen. Pas dan gaat huisstofmijt dood.
Duurzaamheid matras
De levensduur van een koudschuim matras is erg belangrijk. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van de fabrikant. Fabrikanten met een goede polyol verhouding gaan zo’n 12 tot 15 jaar mee.
Ook hier speelt de kwaliteit van het koudschuim mee. De kwaliteitsverschillen tussen koudschuim matrassen kunnen groot zijn. Daardoor is het moeilijker een goed matras te kiezen. Slechte kwaliteit koudschuim matrassen zijn minder veerkrachtig en zijn niet regelmatig in het voeren van tegendruk. Ze zijn vaak te herkennen aan een lagere prijs. Een andere mogelijkheid voor de aanschaf van een koudschuim matras, is eerst zelf in de winkel ten minste tien minuten op het matras te gaan liggen. Vergelijk het comfort van matrassen van verschillende prijzen onderling en kom vervolgens tot een keuze.