Bed door Lotte Krijger lattenbodem kopen

Voordelen van een lattenbodem

Een goede bedbodem is belangrijk voor de nachtrust. Wanneer men comfortabel ligt, valt men eerder in slaap en komt dit de slaapkwaliteit ten goede. Daarom is het belangrijk zorg te besteden aan het uitzoeken van een bedbodem. Van alle bedbodems worden lattenbodems het vaakst gekozen. Dat komt doordat ze lang meegaan, terwijl ze niet duur zijn.

Lattenbodems worden vaak gebruikt voor eenpersoonsbedden en tweepersoonsbedden. Een lattenbodem heeft een aantal belangrijke voordelen: een dergelijke bodem is erg onderhoudsvriendelijk, trekt geen stof en vuil aan en is bovendien niet duur.

De juiste keuze voor lattenbodems

De keuze voor een lattenbodem heeft verschillende voordelen. Zo trekken lattenbodems geen stof en vuil aan. Ze zijn daardoor gemakkelijk schoon te maken en schoon te houden. Een boxspring bedbodem is in vergelijking met een lattenbodem moeilijker in onderhoud. Als een lattenbodem soepel is, zal deze ergonomisch werken waardoor men langer met een lattenbodem kan doen.

Lattenbodems zijn namelijk goedkoop, maar gaan lang mee. Een lattenbodem biedt bovendien een goede ondersteuning voor het matras, waardoor men gemakkelijker in slaap valt. Een goede lattenbodem zorgt er dus voor dat de slaapkwaliteit gewaarborgd is. Bij de aanschaf van een lattenbodem is het belangrijk te kijken naar de kwaliteit van de lattenbodem. Hier geldt: hoe verder de latten uit elkaar staan, hoe slechter de kwaliteit.

Lattenbodem kopen

Wie een lattenbodem wil kopen, doet er goed aan te letten op een aantal zaken. Er zijn verschillende lattenbodems op de markt. Eén van de belangrijkste factoren is de afstand tussen de latten. De afstand tussen de latten is vaak afhankelijk van de gekozen hoeveelheid latten in de lattenbodem. Als de afstand tussen de latten groter is, gaat er steun verloren. Daardoor slaapt men ‘s nachts minder comfortabel.

Een bedbodem is belangrijk voor het slaapcomfort. Dit in samenhang met het matras. Daarom is het belangrijk dat het matras en de lattenbodem goed op elkaar aansluiten.

Hoe werkt een lattenbodem?

Een lattenbodem bestaat uit een aantal flexibele latten, die zijn gemonteerd aan een (houten) frame. Vroeger waren lattenbodems minder stabiel dan ze nu zijn. Daardoor gaan ze nu langer mee en bieden ze meer comfort. Lattenbodems zijn er in allerlei soorten en maten. Bij de duurdere versies liggen de latten in houders die meebewegen met degene die erop ligt. Daardoor rusten de houders boven het frame. Daardoor zakt de lattenbodem niet in wanneer men beweegt, maar wordt de druk verdeeld op de randen van de bodem.

De flexibiliteit van een lattenbodem speelt een grote rol bij het slapen. Wat men als fijn ervaart, verschilt sterk per persoons. Bij de meeste lattenbodems is de flexibiliteit zelf in te stellen. Bij een harder matras is meer flexibiliteit benodigd dan bij een zacht matras.

Hoeveelheid latten

De hoeveelheid latten is van invloed op het slaapcomfort. Over het algemeen is het zo dat meer latten zorgen voor een beter slaapcomfort. Dit komt doordat de latten het gewicht beter kunnen verdelen. De meeste lattenbodems worden geleverd met 28 latten. Dit zijn de vaak goedkopere lattenbodems. De duurdere lattenbodems tellen doorgaans 42 latten en bieden iets meer ondersteuning. Een lattenbodem met 28 latten is voldoende voor de meeste personen.

Mensen die een zwaardere belasting op de lattenbodem uitoefenen, kunnen het beste een lattenbodem met 42 latten kiezen. De verende latten van hout liggen niet op de draaglatten, maar in de flexibele houders. Dit is het verschil tussen een goedkopere lattenbodem en een duurdere lattenbodem. De meeste lattenbodems beschikken bovendien over een middengebied. In dit gebied zitten schuifjes op de latten, waarmee de bodem harder of zachter versteld kan worden. Het matras is afhankelijk van de hoeveelheid latten. Als het aantal latten te laag is, ontstaat er een grote afstand tussen de latten. Daardoor is een pocketmatras minder geschikt.

Ophanging

Daarnaast is van belang hoe de latten zijn opgehangen in de lattenbodem. Hier geldt: als de latten rechtstreeks op het frame gemonteerd zijn, dan is de lattenbodem het stevigst aan de randen, maar niet in het midden. Als de latten boven het frame zweven, kunnen deze verder naar beneden. Bovendien is van belang welke materialen gebruikt zijn voor het ophangsysteem. De goedkoopste lattenbodems hebben vaak plastic ophangsystemen. Deze kunnen snel scheuren. Daarom kiezen de meeste fabrikanten voor rubber. In sommige, duurdere uitvoeringen gebruiken fabrikanten siliconen. Deze gaan vaak langer mee.

Soorten lattenbodems

In principe zijn er drie verschillende soorten lattenbodems: de vlakke lattenbodem, de handverstelbare lattenbodem en de elektrische lattenbodem. De vlakke lattenbodem wordt het meest gebruikt, daar dit de goedkoopste variant is. Een handverstelbare lattenbodem biedt de mogelijkheid het hoofd- en voeteneinde te verstellen.

Een elektrische lattenbodem is ten slotte ook in hoogte verstelbaar aan het hoofd- en voeteneinde, maar dit gebeurt volledig automatisch. Men drukt daarbij op één druk op de knop om het hoofd- of voeteneinde meer omhoog of omlaag te verstellen.

Vlakke lattenbodem

De meest gebruikte en goedkope lattenbodem is de vlakke lattenbodem. Hier geldt: hoe meer latten er in de lattenbodem zitten, hoe beter het gewicht wordt verdeeld. Dat komt de slaapcomfort vaak ten goede. Bij een vlakke lattenbodem maakt het niet uit of men gebruikmaakt van een eenpersoonsmatras of een tweepersoonsmatras. Een rol lattenbodem wordt in sommige gevallen ook gebruikt. Daarbij zijn de latten met lint aan elkaar vastgezet. Dit maakt voor de ergonomie niet uit, maar biedt wel extra stevigheid. Een nadeel van een dergelijke lattenbodem is dat het matras minder lang meegaat.

Handverstelbare lattenbodem

Bij een handverstelbare lattenbodem is het mogelijk het hoofd- en voeteneind met de hand te verstellen. Op deze manier kunnen de benen omhoog gebracht worden. Deze lattenbodem is vooral geschikt voor mensen die geen problemen hebben met de gezondheid. Het verstellen van een dergelijk lattenbodem kan namelijk zwaar werk zijn. Bovendien is niet elke slaaphouding geschikt wanneer het hoofd- of voeteneinde omhoog is gebracht. Bij het slapen op de rug is een verhoging meestal prettig, terwijl men op de buik niet prettig slaapt.

Elektrische lattenbodem

De duurste en meest luxe lattenbodem is de elektrische lattenbodem. Daarop kan men lezen of televisiekijken, al komt dit de kwaliteit van slapen niet ten goede. Zo wordt meestal aangeraden de slaapkamer alleen voor het slapen of vrijen te gebruiken. Een elektrische lattenbodem is daarnaast geschikt voor mensen die een betere slaaphouding nodig hebben. Voornamelijk mensen met een fysieke aandoening gebruiken deze elektrische lattenbodem. Mensen met chronische rugproblemen ervaren een elektrische lattenbodem vaak als uitkomst, omdat het hoofdeinde in hoogte te verstellen is. Dit maakt het uit bed stappen een stuk gemakkelijker.

Belangrijk bij de elektrische lattenbodem is dat de motor niet recht onder het hoofdeinde geplaatst dient te worden. Dit in verband met het elektrisch veld. Daarnaast is het verstandig stekkers te gebruiken met een stroomontkoppeling. De motoren krijgen dan pas spanning als men de afstandsbediening gebruikt. Daardoor slaapt men niet op een spanningsveld wanneer de motoren niet gebruikt worden.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.