Traagschuim matrassen
Traagschuim matrassen
Steeds meer fabrikanten maken gebruik van traagschuim. Door traagschuim neemt de druk op het matras af. Bovendien is de stof temperatuurgevoelig. Het is een schuim dat gemaakt wordt van polyurethaan. Doordat het bestaat uit open cellen, kan de lucht in de cellen niet tegen elkaar worden gedrukt, waardoor het matras comfortabel ligt.
Daardoor wordt de originele vorm van het matras weer hersteld wanneer men er op gaat liggen. Een matras wordt nooit volledig uit traagschuim gemaakt, met het oog op ondersteuning en comfort. Vaak gebruiken fabrikanten traagschuim in combinatie met koudschuim.
Eigenschappen van traagschuim
Traagschuim heeft verschillende eigenschappen. Ten eerste werkt het drukverlagend. Ten tweede is het temperatuurgevoelig. Dat komt door de manier waarop het materiaal is opgebouwd. Het materiaal bestaat uit cellen en beweegt mee aan de hand van de persoon die op het matras ligt. Daardoor is het matras nooit te warm of te hard.
Drukverlagend
Traagschuim wordt vaak gebruikt in matrassen, omdat het drukverlagende eigenschappen heeft. De druk wordt verlaagd, doordat de stof bestaat uit open cellen. Als er teveel druk op het traagschuim wordt gezet, wordt de lucht in de cellen verspreid naar andere cellen in het traagschuim. De druk wordt daardoor over een groot aantal cellen verspreid. Bij een hoge druk, meestal veroorzaakt door het lichaamsgewicht, deukt het matras niet in.
Temperatuurgevoelig
Daarnaast heeft traagschuim als eigenschap temperatuur gevoelig te zijn. Dit materiaal past zich zichzelf aan. Zo spelen de omgevingstemperatuur en de lichaamstemperatuur een belangrijke rol. Bij lagere temperaturen voelt het schuim harder aan. Bij hoge temperaturen wordt het traagschuim zachter en meer elastisch. Dit heeft te maken met de zogenaamde viscositeit, of stroperigheid van het materiaal. Traagschuim staat bekend als een zogenaamd visco-elastisch materiaal.
Wanneer men gaat slapen, ligt men redelijk oppervlakkig. Naarmate het matras warmer wordt als gevolg van de lichaamstemperatuur, zakt men verder weg in het matras. Het traagschuim past zich aan, aan de lichaamstemperatuur en tevens aan de omgevingstemperatuur. Doordat het materiaal zich aanpast aan het lichaam van de gebruiker, wordt traagschuim ook wel eens memory foam genoemd.
Een goed traagschuim matras
Bij het kiezen van een goed traagschuim matras zijn er een aantal factoren waarmee men rekening dient te houden. De volgende factoren spelen mee: de open celstructuur, de dichtheid van het schuim, de duurzaamheid en de dikte. Traagschuim staat bekend onder verschillende namen, zoals: traagschuim, NASA-schuim, visco schuim en memory foam. In principe zijn dit verschillende namen voor hetzelfde materiaal.
Dit heeft te maken met de oorsprong van het traagschuim. In 1966 werd het materiaal voor het eerst geproduceerd door de ruimtevaartorganisatie NASA. NASA vroeg een patent aan op het materiaal, waardoor er licenties benodigd waren om het materiaal te mogen produceren. Het patent hierop is al tientallen jaren vervallen, waardoor het materiaal nu ook onder andere namen gemaakt wordt. Behalve de naam is er dus geen verschil in de kwaliteit van het materiaal.
Celstructuur
Ten eerste heeft een goed matras altijd een open celstructuur. In sommige gevallen heeft het traagschuim en een gesloten celstructuur. In dat geval past het matras zich niet aan, aan de lichaamsvormen van de gebruiker. Bovendien is het ventilerend vermogen van het matras niet optimaal, waardoor er warmte in het matras blijft zitten. De viscositeit van het matras komt daardoor in het geding, wat kan zorgen voor slaapproblemen.
Dichtheid
De dichtheid van het traagschuim is belangrijk bij het kiezen van het juiste traagschuim matras. Matrassen met een hogere dichtheid, zijn doorgaans een stuk duurder. De dichtheid wordt ook wel eens de densiteit van het matras genoemd. Dit betekent dat wanneer de densiteit te hoog is, dit nadelige effecten kan hebben.
Zo wordt het traagschuim aanzienlijk gevoeliger voor schommelingen in de temperatuur. Bij slaapkamertemperatuur is het mogelijk dat het matras hard aanvoelt. Dat betekent dat de densiteit van het matras te hoog is. De meeste mensen ervaren een dergelijk hard matras als onplezierig en oncomfortabel.
Als de densiteit te hoog is, duurt het aanzienlijk langer om het matras aan te laten passen naar de lichaamsvormen van degene die op het matras ligt. Bovendien neemt het ventilerend vermogen van het traagschuim af. Daarom is het raadzaam traagschuim matrassen geen matrassen met een densiteit onder de 40 kgs/m3 aan te schaffen. De densiteit zorgt voor een relatief korte levensduur en bovendien wordt het effect van traagschuim niet voldoende bereikt. Een te kleine dichtheid zorgt voor discomfort, maar ook een te hoge dichtheid kan tot problemen leiden. Een goed matras heeft een dichtheid van tussen de 50 en 65 kgs/m3.
Materialen bij traagschuim matrassen
Traagschuim matrassen zijn er in alle soorten en maten. In het goedkopere segment wordt meestal gebruikgemaakt van goedkopere materialen. Daardoor worden er andere materialen in het schuim verwerkt dan gebruikelijk is. Daarmee kan de kwaliteit van het traagschuim in het geding komen.
Bovendien kan het gebruikte materiaal van invloed zijn op de duurzaamheid. Een traagschuim matras met een middelhoge densiteit kan van invloed zijn op de slaaphouding van de gebruiker. Het is belangrijk dat de heupen niet dieper in het matras komen te liggen dan de schouders. Dit kan tot pijn leiden.
Een goed traagschuim matras wordt grondig getest. Fabrikanten rollen het traagschuim doorgaans 30.000 keer met een belasting van 340 Newton.
Dikte van een traagschuim matras
Ten slotte wordt stilgestaan bij de dikte van een goed traagschuim matras. Zo’n matras bestaat nooit alleen uit traagschuim, maar ook uit koudschuim. Een minimale dikte van 5 centimeter vanaf het koudschuim is gebruikelijk. Voor de toplaag van het traagschuim wordt een minimale dikte van 7 centimeter geadviseerd. Als het traagschuim laag op het koudschuim wordt gemonteerd, moet het traagschuim tenminste 4 centimeter dik zijn. Doorgaans is 5 centimeter dikte het prettigst om op te liggen.
Een dikke traagschuimlaag wordt vaak niet als prettig ervaren. Het matras wordt dan erg zacht, waardoor het lichaam te ver in het matras drukt. Daardoor neemt de ondersteuning aan het lichaam af.