Beste buikslaper kussen

Helaas: buikslapers liggen in de meest ongunstige houding. In deze houding ontstaat er altijd een draaiing in de nek en in meer of mindere mate druk op de onderrug. Lig je veel op je buik, dan is het misschien nog wel belangrijker dan bij andere slaaphoudingen welk kussen je kiest. Een verkeerd kussen kan bij deze houding al snel leiden tot nek- en rugklachten, en daar zit je niet op te wachten. 

 

Beste hoofdkussen buikslaper

Het beste hoofdkussen voor buikslapers is plat en ventileert goed, maar is tegelijkertijd ook comfortabel. Dat is een lastige combinatie. Plat wordt al snel stevig, wat veel mensen niet prettig vinden. Het is dus de kunst om een kussen te vinden dat zacht genoeg is om comfortabel te zijn, maar niet zo zacht dat je er geen steun uithaalt. Slapen.com verkende de markt van kussens voor buikslapers en licht in dit artikel de beste kussens voor je uit. 

 

Advies bij het kiezen van een goed buikslaap kussen

Voor buikslapers is de hoogte en de stevigheid van het kussen aandachtspunt nummer één. Omdat in deze houding in principe altijd spanning op de nek staat, is het extra belangrijk dat de nek en de rug tijdens het slapen in een rechte lijn liggen. Ook moet de draaiing van de nek zo natuurlijk mogelijk zijn. Een relatief plat kussen helpt daarbij. Pas wel op dat het kussen niet te hard is, want dit kan de druk op de nek verhogen. Een zachter hoofdkussen is in de meeste gevallen een betere optie, maar dan wel van een ondersteunend materiaal. Hierbij kun je denken aan koudschuim, latex of dons. Natuurlijke materialen als bamboe en kapok worden in kussens voor buikslapers ook veel gebruikt en hebben als voordeel dat deze uitstekend ventileren én anti-allergisch zijn. Voor een buikslaper extra fijn, omdat je gezicht rechtstreeks contact maakt met het kussen. 

 

Welk type kussen moet ik gebruiken als buikslaper?

Dat je op je buik slaapt, betekent niet direct dat je een speciaal kussen voor buikslapers moet aanschaffen. Vaak volstaat ook een standaard kussen, zolang je hoofd en nek maar op de juiste manier ondersteund worden. Buikslapers hebben meestal het meest aan een plat kussen, omdat hiermee de nek het minst wordt belast. De kans is daarnaast groot dat je niet enkel op je buik slaapt; veel mensen wisselen ‘s nachts af tussen verschillende slaaphoudingen. Lig je bijvoorbeeld bijna net zo vaak op je rug en zij als op je buik, dan is het verstandig voor een multifunctioneel kussen te gaan dat voor meerdere slaaphoudingen geschikt is, bijvoorbeeld een vervormbaar kussen van kapok.

 

De voor- en nadelen van deze slaaphouding

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Verschillende soorten materialen die geschikt zijn voor buik slaaphouding

Zoals gezegd zijn buikslapers het beste uit met een plat en zacht, maar ondersteunend kussen. Maar welk materiaal moet je dan kiezen? Er zijn verschillende opties. Koudschuim is bijvoorbeeld comfortabel, ondersteunend én ventilerend. Dat laatste is een groot pluspunt, omdat je als buikslaper met een groot deel van je gezicht op het kussen ligt en je niet wilt dat het gaat broeien. Traagschuim wordt meestal afgeraden voor buikslapers omdat dit materiaal relatief stevig is en niet goed ventileert, maar dat hangt er ook vanaf welk type traagschuim je koopt. Zo kan een kussen met traagschuimvlokken ideaal zijn voor buikslapers, omdat dit materiaal voor drukverlichting zorgt, zachter is dan regulier traagschuim en wél voldoende lucht doorlaat. Dat geldt ook voor hoofdkussens van hoogwaardig latex. Voor buikslapers kan ook dons vanwege het zachte gevoel erg prettig zijn, maar hou er met dit type vulling wel rekening mee dat het voldoende ondersteunend is. Ga eventueel voor een kussen met aanpasbare vulling, zodat je zelf de mate van stevigheid en ondersteuning kunt bepalen. 

 

Slaaphouding veroorzaakt mogelijk jouw nekklachten

Veel mensen onderschatten het belang van een goed hoofdkussen en kiezen simpelweg voor een kussen dat op het eerste gezicht lekker ligt en zacht aanvoelt. Dat is jammer, want een verkeerd kussen beïnvloedt jouw hele slaaphouding en kan daarmee de oorzaak zijn van de pijntjes waar je overdag mee kampt. Een verkeerde slaaphouding wil zeggen dat je ruggenwervel, die van het hoofd tot het stuitje loopt, niet in een horizontale lijn ligt. Bij de buikslaper is dat automatisch het geval, omdat in deze houding altijd sprake is van een draaiing in de nek. Dat betekent niet dat je nooit meer op je buik mag slapen. Een goed kussen kan namelijk een hopelijk ellende voorkomen. Wanneer een kussen zo weinig mogelijk druk op de nek uitoefent, zal ook nekpijn aanzienlijk verminderen. Dat bereik je met een plat en tegelijkertijd ondersteunend kussen. 

 

Is dit kussen geschikt voor jou?

Als buikslaper is het des te belangrijker dat je een hoofdkussen kiest dat bij jouw slaapbehoeften past. Omdat deze slaaphouding altijd gepaard gaat met spanning op de nek, dient het kussen de druk op de nek en het hoofd zo laag mogelijk te houden. Zet het kussen juist meer spanning op de nekwervels, dan uit dat zich vroeg of laat in nekklachten.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste kussen voor een buikslaper?

Een buikslaper heeft in de regel een dun en ondersteunend kussen nodig, zodat de nek zoveel mogelijk ontlast wordt. Ook ventilatie is belangrijk, omdat in deze slaaphouding een groot oppervlak van het gezicht het kussen raakt.

Welk hoofdkussen is geschikt voor buik- en rugslapers?

Welk type hoofdkussen je kiest als buikslaper, hangt af van een aantal factoren. Je hebt niet perse een kussen nodig dat speciaal ontwikkeld is voor buikslapers. Andere kussens volstaan meestal ook, zolang ze de spanning op de nek maar verminderen. Slaap je ook regelmatig op je rug en/of zij, dan kun je ook voor een multifunctioneel kussen gaan dat voor meerdere slaaphoudingen geschikt is.

Helpt een goed buikkussen bij nekpijn?

Omdat op de buik slapen de spanning op de nek vergroot, is een goed hoofdkussen onmisbaar. Een goed kussen stimuleert namelijk een gezonde slaaphouding en zorgt voor zo min mogelijk druk op de nek. Hierdoor kunnen de nekwervels ‘s nachts beter ontspannen, wat zich uitbetaalt in minder pijn overdag.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.