Alles over voeding, eten en slaap

De juiste voeding draagt bij aan een goede nachtrust. Door regelmatig en bovendien gezond te eten, neemt het lichaam voldoende energie op om goed te kunnen presteren. Bovendien neemt die energie ‘s avonds af, waardoor het lichaam sneller moe is en beter kan slapen. Een zware maaltijd aan het eind van de dag kan leiden tot een geremd slaappatroon.

Met een lege maag naar bed gaan, zorgt voor het gevoel trek te hebben. Ook daardoor kan het lichaam ons wakker houden. Ons eetpatroon heeft een aanzienlijke invloed op onze nachtrust.

Spijsvetering

Goed en regelmatig eten is goed voor de spijsvertering. Deze spijsvertering hebben we nodig om overdag voldoende energie te hebben om te kunnen functioneren. Daardoor neemt het gevoel van vermoeidheid overdag af. Gezonde voeding zorgt ervoor dat het lichaam voldoende hormonen aanmaakt om ‘s avonds moe te worden. Daarom is het niet verstandig zwaar en vet te eten. Eet in plaats daarvan in kleine porties, zodat de stofwisseling gelijk blijft.

Een zware maaltijd ‘s avonds, of een maaltijd met veel vetten, zorgen voor een snellere stofwisseling. Daardoor gaat de lichaamstemperatuur omhoog, waardoor het lichaam zich minder slaperig voelt en men minder goed kan slapen. Bovendien is de kans groter dat men ‘s nachts wakker wordt bij een snellere spijsvertering. Door ongezond te eten, voelt men zich overdag moe, omdat het lichaam niet voldoend energie heeft.

Goed voedsel

Goede voeding draagt bij aan een betere nachtrust. Een goed eetpatroon is dan ook een noodzakelijke voorwaarde voor slaap. Voeding dat zorgt voor hyperactiviteit ‘s avonds, kan beter worden vermeden. Het gaat her om bijvoorbeeld geconserveerd vlees, kaas en chocolade. Goede voeding waardoor men sneller in slaap valt, bevat het eiwit tryptofaan. Door tryptofaan wordt het hormoon melatonine aangemaakt. Het lichaam maakt zelf geen tryptofaan aan. Om die reden moet deze stof verkregen worden via de voeding. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in melk, kip, kalkoen, rijst, eieren en spinazie.

Een optimaal effect is te bereiken door deze ingrediënten te combineren met koolhydraatrijke producten. Bijvoorbeeld pasta of aardappelen. Bij het eten van koolhydraten geeft het lichaam insuline vrij. Insuline zorgt voor de zuivering van het bloed van aminozuren. Aminozuren belemmeren de aanmaak van tryptofaan. Door goed te eten, komt tryptofaan vrij, waardoor men uiteindelijk beter slaapt.

Vitaminen

In het juiste voedsel zitten de juiste vitaminen. Sommige vitaminen zijn erg belangrijk voor de productie van slaaphormonen. Vitamine B6 zorgt ervoor dat de epifyse in je hersenen het stofje melatonine aanmaakt. Vitamine B6 is onder andere te vinden in volkoren producten, banaan en aardappelen. Daarnaast speelt vitamine B3 een belangrijke rol tijdens de REM-slaap. In deze fase dromen we. Vitamine B3 voorkomt dat men steeds wakker worden. De vitamine is te vinden in rood vlees, kip, vis en paddenstoelen.

Vitamine B12 zorgt voor een uitgerust gevoel overdag. Een half miljoen Nederlanders heeft een vitamine B12-tekort. Deze vitamine is noodzakelijk voor een fit gevoel. Een tekort komt vooral voor bij veganisten, omdat deze geen producten eten waar de vitamine in voorkomt. De vitamine komt voor in alleen dierlijke producten: melk, melkproducten, vlees, vis en eieren.

Wakker blijven

Daarnaast is er voedsel om overdag wakker te blijven. Om overdag voldoende energie over te halen, is het raadzaam kleine porties te eten. Door te weinig te eten, maakt het lichaam minder energie aan, waardoor men zich overdag oververmoeid voelt. Het eten van suikerrijke of vette voeding zorgt voor een tijdelijk gevoel van meer energie. Dergelijk voedsel zorgt voor een tijdelijk verhoogde bloedsuikerspiegel. Na dit tijdelijke effect gaat de suikerspiegel omlaag, waardoor men zich weer vermoeid voelt. Het eten van goede snacks gedurende de hele dag, zorgt voor meer energie. Bijvoorbeeld gedroogde vruchten en noten, sinaasappelpartjes of magere yoghurt.

Drink overdag voldoende. Een te lage vochtinname kan leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid.

Slaapverstoorders

Ten slotte zijn er maaltijden die de slaap ernstig kunnen verstoren. Het gaat hier vooral om kruidige gerechten waarin vooral specerijen als pepers en knoflook inzitten. Dergelijke producten leiden tot maagzuur. Aan afhaalmaaltijden wordt meestal glutamine toegevoegd. Daardoor krijgt men hoofdpijn, maagzuur en problemen met de spijsvertering. Daardoor valt men ‘s nachts minder goed in slaap. Bestel afhaalmaaltijden met beleid. Wie te veel van dit soort voedsel eet, heeft een verhoogd risico op overgewicht. Overgewicht leidt tot slaapproblemen, zoals snurken en slaapapneu.

Veel gestelde vragen

Is voeding belangrijk voor slaap?

Gezonde voeding is belangrijk voor de aanmaak van hormonen welke zorgen voor het moe worden ’s avonds. Ongezonde voeding zorgt voor een verhoogde inspanning van de spijsvertering waardoor je lichaam zich niet moe voelt. Hierdoor kan het zijn dat je slecht inslaapt en/of ‘s nachts wakker wordt.

Door welk eten kan ik beter slapen?

Voeding waarin het eiwit tryptofaan zit. Door tryptofaan wordt in het lichaam het hormoon melatonine aangemaakt. Dit is het lichaamseigen stofje waarvan je moe wordt. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in melk, kip, rijst of spinazie. Ook helpen de juiste vitaminen mee in het beter in slaap vallen en geven een hogere slaap kwaliteit.

Hoeveel tijd tussen het eten en het slapen?

Het is niet erg om iets te eten voor het slapen, maar vetten en eiwitten kunnen hierin beter wel vermeden worden. Dit komt doordat ze veel energie kosten om te verteren, waardoor je lichaam druk bezig gaat zijn en je lastiger in slaap valt.

Populaire berichten