Slaapinformatie door Lotte Krijger huisdieren en slaap

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Toch kunnen huisdieren in de slaapkamer de nachtrust juist ook verstoren. Bijvoorbeeld als het huisdier besluit midden in de nacht wakker te worden en door het huis te lopen.

Onze slaap kan daardoor verstoord worden. Bovendien is een huisdier in de slaapkamer niet hygiënisch. Experts raden daarom aan om huisdieren in hun eigen mand te laten slapen, ver weg van de slaapkamer.

Ongemakken

Huisdieren horen om verschillende gezondheidsredenen niet bij ons in bed. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat 40 procent van de honden- en kattenbezitters het huisdier wel eens in zijn of haar bed laat slapen. In de meeste gevallen ligt het huisdier op de lakens, maar soms er ook wel eens onder. Alleenstaande vrouwen en gezinnen zonder kinderen laten hun huisdier vaker in de slaapkamer slapen.

Diertjes

Huisdieren hebben altijd diertjes bij zich in hun vacht. Die diertjes komen vaak van buiten. Iedere hond moet uitgelaten worden en de meeste katten komen ook regelmatig buiten. Op die manier komen zij aan beestjes in hun vacht. Daarnaast leven er ook beestjes in ons huis die we zelf niet opmerken. Deze kruipen in de vacht van het huisdier, omdat dit warm is. Daar breiden de diertjes zich verder uit. Een belangrijke reden waarom huisdieren niet in de slaapkamer thuishoren, is het risico op demodex.

Demodex zijn kleine mijten die leven rond de ogen van het huisdier. Oogmijt kan vanuit het huisdier overlopen naar de mens, terwijl deze slaap. Mijten houden niet van licht en zijn daarom pas actief als men het licht in de slaapkamer dooft. Demodex komt vooral voor op de wimpers. Het liefst nestelen ze zich in vochtige haarfollikels. Als de mijten eenmaal op de wimpers zitten, gaan ze maar moeilijk weer weg. Daardoor ontstaat er jeuk en zwellingen. Bovendien kan men last krijgen van droge ogen en wazig zicht. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de dierenliefhebbers de beestjes in de wimpers heeft zitten.

Bacteriën

Professionals zoals dierenartsen zijn het er onderling over eens: het huisdier mee naar bed nemen is slecht voor de hygiëne. Honden en katten dragen naast demodex namelijk ook andere diertjes bij zich. Bijvoorbeeld ziekteverwekkende bacteriën. Katten wassen zichzelf door hun vacht en intieme delen te likken. Daarnaast likken zij ook hun achterste schoon. Daardoor kunnen zijn poepbacteriën verspreiden in de slaapkamer. De mens kan daar ziek van worden.

Vooral mensen met een verslechterde weerstand doen er goed aan hun huisdier buiten de slaapkamer te laten. Zwangere vrouwen, ouderen en kinderen lopen het meeste risico er ziek van te worden. Dierenartsen adviseren altijd de handen te wassen na het aaien van het huisdier. De kans op besmetting met de poepbacterie is veel groter als men het huisdier in het bed laat liggen.

Daarnaast neemt ook de kans op een allergische reactie toe als men huisdieren in bed laat liggen. Dieren hebben veel beestjes bij zich, zoals bijvoorbeeld vlooien en teken.

Verstoorde nachtrust

Naast dat katten en honden bacteriën bij zich dragen, kan dit ook leiden tot astma en allergieën. Wie weet dat hij astma heeft, kan het huisdier beter uit de slaapkamer weren. Voornamelijk katten zorgen voor verergerde klachten.

Tenslotte kunnen huisdieren in de slaapkamer ook verzorgen voor een verstoorde nachtrust. Veel mensen hebben onbewust antropomorfisme. Dat betekent dat mensen hun huisdier gaan zien als volwaardig lid van de familie. Mensen kennen hun huisdier allerlei kenmerken toch, zoals bijvoorbeeld ‘verdrietig en blij’. Onderzoekers stellen dat huisdieren prima hun eigen plek kennen. Er zijn wel degelijk verschillen tussen mensen en dieren. Mensen bewegen tijdens de slaap, terwijl dieren meestal stil in één houding blijven liggen.

Wie bijvoorbeeld even van positie in bed wil veranderen, wordt tegengehouden door de kat aan het voeteneinde. De kat ligt dan in de weg. Daardoor slapen mensen niet in de houding zoals ze zouden willen, waardoor ze minder lekker liggen. Onbewust houdt men rekening met het huisdier in bed. Huisdieren hebben bovendien een ander slaapritme dan mensen. Huisdieren slapen soms ook overdag, terwijl mensen doorgaans vooral ‘s nachts slapen. Om die reden is het goed mogelijk dat huisdieren ‘s nachts aan de wandel gaan en daarbij de baas wakker maken.

Samen slapen met huisdieren

Samen slapen met huisdieren is ongezond en kan leiden tot een slechtere nachtrust. Toch vinden de meeste huisdierenbezitters het fijn als hun huisdier samen met de baas in bed ligt. Uit onderzoek van de Amerikaanse Mayo Sleep Clinic blijkt dat het grootste deel van de huisdierenbezitters vindt dat het goed is voor de nachtrust. Volgens hen werkt het kalmerend, is het lekker warm en gezellig. Om bovenstaande redenen is het beter het huisdier in zijn eigen mand te laten slapen. Dierenartsen stellen dat huisdieren daar net zo goed slapen.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Slaapinformatie

Voorbeelden van goede slaapritmes

Inhoudsopgave Tonen - PersonenBaby’sKinderenTienersVolwassenenOuderenEen goed slaapritme is voor iedereen verschillend. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat niet iedereen dezelfde slaapritmes hoeft te hanteren. De een heeft na vijf uur slaap al voldoende energie om de dag goed door te komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.