Matrassen

Matrassen

Het matras in je bed bepaald grotendeels of jij goed of niet goed slaapt en met welk gevoel jij wakker wordt. Er zijn zo veel verschillende soorten matrassen en materialen in matrassen dat je er door overspoeld wordt. Maar hoe kom je er achter welk matras goed is en welke niet? In deze pagina kan je handige informatie vinden over waar jij op kan letten als je een nieuw matras aankoopt.

Soorten matras

Het belangrijkste in een matras is dat je ondersteuning hebt op de juiste plekken. Deze ondersteuning komt vaak vanuit de kern van een matras, waarin je drie verschillende soorten kernen hebt.

  1. Volschuim matrassen (Koudschuimmatras, polyether matras, latex matras)
  2. Binnenveringsmatrassen/Pocketveringsmatrassen
  3. Waterbedden

Binnen deze kernen zijn weer verschillen aanwezig, waar we dieper op in zullen gaan in de specifieke pagina’s van deze kernen.

Allergieën

Voor het uitzoeken van het soort matras welke bij jou past is het ook van belang om te kijken naar allergieën. Bij mensen met allergieën kan je het beste een matras kiezen van anti-allergeen materiaal. Tegenwoordig zijn de meeste matrassen gemaakt van anti-allergeen materiaal, maar nog steeds niet allemaal!

Hardheid van het matras

Voor de hardheid van het matras in het kader van ondersteuning is de kern van het matras verantwoordelijk. Deze moet namelijk voldoende tegendruk geven op de belangrijke ondersteuningspunten van je lichaam. Hierdoor is dus ook de hardheid van belang voor je slaaphouding. Als je een rugslaper bent, dan mag het matras wel iets harder zijn zodat alle belangrijke punten van je lichaam voldoende ondersteuning krijgen. Ben je voornamelijk een zijslaper dan mag het matras wel iets zachter zijn, dat zowel je schouder als heup voldoende in het matras zakt dat ook je zij nog ondersteuning krijgt.

Lichaamsgewicht

Het lichaamsgewicht is vaak van belang voor het soort matras wat een persoon benodigd heeft in het kader van ondersteuning uit de kern van het matras. De kernen van matrassen werken namelijk vanuit een tegendruk wat het materiaal geeft. Zwaardere mensen zijn namelijk vaak meer gebaad bij een harder matras, omdat deze beter het gewicht van het lichaam kan tegendrukken en dus hiermee kan ondersteunen. Waar bij een lichter persoon minder tegendruk benodigd is voor een goede ondersteuning hebben deze dus niet een heel hard matras nodig.

Comfort van de toplaag

De comfort van het matras is voornamelijk afkomstig uit de toplaag die op je kern van het matras ligt. Hierbij is het dus niet direct zo dat een duur matras ook het beste comfort geeft. De dikte van de toplaag en het materiaal van de toplaag zijn verantwoordelijk voor de mate van comfort. De ene persoon vind het fijn om dieper in het matras te zakken, waarvoor een dikkere toplaag en zachter materiaal fijner is. Maar dit is niet het comfort wat iedereen prettig vind.

Specifieke eigenschappen van het materiaal

Sommige materialen in matrassen houden warmte vast, zodat als je het snel koud hebt het matras warmte vasthoudt en het niet snel afkoelt. Andere materialen in matrassen voeren juist heel goed de warmte af, zodat een matras juist koel of neutraal aanvoelt. Deze materialen hebben ieder hun eigen eigenschappen, dus is het goed om je hier in te verdiepen.

De hoes van het matras

Vochtafvoer van het matras en de hiervoor benodigde ventilatie in het matras zijn van groot belang voor de hygiëne en duurzaamheid van je matras. Je verliest namelijk tijdens het slapen wel een halve liter vocht! Sommige matrassen hebben voor deze ventilatie een speciale hoes om het matras heen. Tevens geeft de hoes van het matras ook een bijdrage aan het comfort welke het matras geeft. Sommige hoezen zijn zacht en flexibel materiaal, waar andere wat stugger zijn.

Online of winkel

Tegenwoordig kan je ook op veel sites online een matras kopen. Deze webwinkels geven vaak een termijn proefslapen zodat je het matras thuis kan uitproberen in plaats van in de winkel. Het voordeel van de winkel is natuurlijk dat je kan proef-liggen op een matras, dit kan bij online winkels niet. Daarentegen geldt wel de regel dat je eigenlijk op een matras minimaal 30 dagen moet liggen om echt te weten of het matras bij je past. Als je in de winkel even gaat liggen voel je namelijk vaak alleen het comfort en merk je niet echt welk effect de ondersteuning van het matras heeft op jou lichaam. Hierom stellen wij vaak de regel dat je 30 dagen moet liggen op een matras om te weten of deze echt bij jou past of niet.

Dit zijn samenvattend de belangrijkste elementen bij het kiezen van een nieuw matras. Voor meer diepgaande informatie over de specifieke materialen en kernen van de matrassen kijk ook op de volgende pagina’s:

Koudschuim matrassen

Traagschuim matrassen

Pocketvering matrassen

Populaire berichten