Pocketvering matras

Alles over een pocketvering matras

Pocketveringen zijn de kern van een pocketvering matras. De stalen veren zitten in pockets, waarbij iedere stalen veer apart verpakt zit in een synthetisch zakje. Doordat de veertjes allemaal apart verpakt zitten kunnen ze ook afzonderlijk van elkaar bewegen wanneer je er op gaat liggen. Zo geeft het de juiste tegendruk op ieder afzonderlijk drukpunt van je lichaam. De zakjes zorgen er ook voor dat de veren voldoende ruimte hebben en niet in elkaar draaien, zoals dat wel kan gebeuren in een binnenveringsmatras. Deze pocketveringen worden aan alle kanten omrand met een schuimlaag voor comfort.

De hardheid van het matras wordt volledig bepaald door de veren welke er in zitten. De dikte van het staal en hoe vaak ze zijn opgewonden bepaald de veerkracht. Afhankelijk van de plaatsing van de verschillende veerkrachten van de pocketveringen worden zo zones in het matras gemaakt waar meer, of minder tegendruk benodigd is. Zo zijn bijvoorbeeld de schouders en heupen zwaarder, maar moet de onderrug ook goed ondersteund worden. Deze verschillende zones behoeven dus ook verschillende pocketveringen.  Vaak worden dan ook in pocketveringmatrassen zones aangebracht.

Zones pocketveringen

3 zones pocketveringen

Vaak hebben pocketveringmatrassen zones aangebracht in 3, 5 of in 7 zones.

3 zone pocketveringen: Hoofdeinde, heupzone en voeteneinde.

In een 3 zone pocketveringmatras is er sprake van een verstevigde heupzone.

5 zones pocketveringen

5 zone pocketveringen: Hoofdeinde, schouderzone, lendezone, heupzone, beenzone.

In een 5 pocketveringmatras is er sprake van een verstevigde schouderzone en heupzone.

7 zones pocketveringen

7 zone pocketveringen: Hoofdzone, schouderzone, lendezone, heupzone, lendezone, schouderzone, hoofdzone.

In een 7 pocketveringmatras is er sprake van een verstevigde schouderzone en heupzone. Hierbij is het echter zo dat je het matras kan draaien. Dit is handig voor bijvoorbeeld hygiëne overwegingen. Link

Welke bodem past bij een pocketvering matras

Het is voor de pocketveren in het matras belangrijk dat ze tegendruk kunnen geven. Deze steun naar het lichaam toe moet dus vanuit de bodem komen. Hierdoor is voor een pocketvering matras een lattenbodem minder geschikt, omdat tussen de latten door de veer minder tegendruk kan geven. Een boxspring bodem of egale bodem zijn hierdoor meer geschikt voor een pocketveringmatras.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pocketvering matras?

Het is aan te raden om minimaal 375 veren per m2 matras te hebben. Verder is het aantal veren in een pocketvering matras minder relevant dan de kwaliteit van de veren. Dit bepaald namelijk de levensduur van het matras. Een kwalitatief goede pocketveer gaat namelijk zo’n 8 tot 10 jaar heel goed mee. Toch is het echter aan te raden om na 5 a 7 jaar je matras te vervangen als gevolg van kwaliteitsvermindering van het schuim en tijk van het matras en in het kader van hygiene. Link

Een afritsbare hoes is handig voor hygiëne overwegingen. Je kan het namelijk makkelijk er van afritsen en in de wasmachine meenemen. Veel matrassen hebben tegenwoordig de mogelijkheid om alleen de bovenlaag er vanaf te halen. Dit komt omdat de rest van het matras goed ventileert en het hierdoor eigenlijk bij veel matrassen niet meer benodigd is deze om te keren, wat vroeger nog wel zo was.

Mocht je gaan verhuizen of je bed/matras willen verplaatsen is het handig om handgrepen aan je matras te hebben. Matrassen zijn redelijk zwaar, groot en onhandig om te verplaatsen. Hierdoor geven handgrepen aan het matras wat meer gemak voor het verplaatsen van je matras.

De juiste hardheid van het matras is voor ieder persoon anders. Het is afhankelijk van je lichaamsbouw, gewicht en voorkeurs slaapposities. Zie ook Link

Om de pocketveringen in de kern van het matras wordt een laag schuim geplaatst. Dit is zodat je niet direct op de veringen ligt en omdat dit ook het comfort gevoel van het matras verhoogd. Het schuim van deze comfort laag kan gemaakt zijn van Latex, Koudschuim of Traagschuim. Voor de kenmerken hiervan verwijzen we graag door naar de pagina’s van koudschuimmatrassen en traagschuimmatrassen. Link

 Voordelen pocketvering matras

Door de holle kern in de veringen zijn pocketveringmatrassen goed lucht doorlaatbaar en ventileren ze dus heel goed. Als je dus veel transpireert is een pocketveringmatras goed voor de hygiëne. Daarbij heb je bij pocketveringmatrassen ten opzichte van schuimmatrassen ook op de lange termijn minder snel last van kuilvorming. Dit komt doordat de duurzaamheid van pocketveringen ten opzichte van schuim hoger is.

Nadelen pocketvering matras

De nadelen van pocketveringmatrassen ligt dan ook bij het schuim wat om de pocketveringen heen zit. Enerzijds doordat de levensduur van schuim minder lang is dan die van pocketveringen kan er wel kuilvorming optreden in de comfort laag van het matras. Anderzijds om de zijkanten van het matras wat gemaakt is van schuim. Mocht je een tweepersoonsmatras in zijn geheel aanschaffen dan merk je niks van dit nadeel. Maar mocht je 2 eenpersoonsmatrassen naast elkaar plaatsen, merk je dat in het midden van het geheel sprake is van schuimlagen. Deze zijn vaak steviger dan de pocketveringen zelf, waardoor in het midden van het geheel een hard gedeelte in het matras ontstaat. Lig je nu als koppel graag tegen elkaar aan is deze optie niet aan te raden. Daarbij voelen pocketveringmatrassen vaak ook kouder aan, doordat ze goed doorluchten door de holle kernen. Ook kunnen pocketveringmatrassen niet goed op lattenbodems en verstelbare bodems. Door een verstelbare bodem worden namelijk op de kantelpunten de veringen in elkaar geduwd als je de bodem verstelt.

Veel gestelde vragen

Wat is beter een pocketveringmatras of een binnenveringmatras?

Als je de keuze wilt maken tussen een pocketvering of binnenveringmatras is een pocketveringmatras de betere keuze. De veringen zitten hier namelijk individueel verpakt in een hoesje, waardoor ze op de juiste plek blijven zitten en niet verwikkeld kunnen raken in elkaar. Daarbij zijn pocketveringen over het algemeen kleiner en geeft hiermee betere ondersteuning op diverse plekken.

Kan een pocketveringmatras op een lattenbodem?

Het kan wel, maar voor de ondersteuning van het matras is het beter om deze op een egale bodem te leggen. Zo kunnen de veren goed tegendruk geven als je op het matras gaat liggen. Tussen de latten in hebben ze namelijk geen ondersteuning en kunnen ze minder goed tegendruk geven tegen je lichaam.

Kan een pocketvering matras op een verstelbare bodem?

Eigenlijk kan dit niet, omdat de veringen op de kantelpunten van de bodem in elkaar gedrukt worden. Voor de levensduur van de veringen is dit niet goed. Voor een verstelbare bodem is het beter om een compleet schuimmatras te hebben.

Populaire berichten