Slaapinformatie door Lotte Krijger ongezonde slaapgewoonten

Ongezonde slaapgewoonten en slecht slapen

Door ongezonde slaapgewoonten is het mogelijk slechter te slapen. Mensen klagen erover dat ze ‘s nachts de slaap niet kunnen vatten, het grootste deel van de nacht wakker liggen of de volgende morgen niet goed uitgerust zijn, ondanks de geadviseerde acht uren slaap.

Bovendien kunnen ongezonde slaapgewoonten ook leiden tot ongemakken voor een partner. Wie bijvoorbeeld veel frisdrank drinkt voor het slapengaan, kan daardoor snurken en daarmee ook de partner wakker houden. Dat terwijl voldoende slaap erg belangrijk is voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Telefoon mee naar bed

Een van de meest voorkomende ongezonde slaapgewoonten, is het gebruik van de smartphone in de slaapkamer. Uit onderzoek blijkt dat we ‘s morgens eerst onze mails bekijken, voordat we uit bed gaan. ‘s Avonds gaan we er juist weer mee naar bed. Mensen nemen nog even een laatste blik voor het slapengaan. Vervolgens verliezen ze de tijd uit het oog en zijn ze uren verder. Daarom is het advies de slaapkamer echt te houden waar het voor bedoeld is: het slapen. Houd elektronische apparaten ver van het bed. De voorkeur ligt zelfs de smartphone helemaal niet mee naar bed te nemen. De straling van het scherm zorgt voor de afbraak van melatonine, waardoor de slaapcyclus ontregeld raakt. Experts raden daarom een wekker aan, in plaats van de mobiele telefoon deze functie te geven.

Literatuur

Een boek lezen voor het slapengaan is een veelgehoorde manier om de slaap te vatten. Toch is het belangrijk ook wat sluimertijd te nemen. Die sluimertijd kan het lezen van een boek zijn, maar het is afhankelijk van het genre of men daar goed van kan slapen. Voorkom het kijken van films en het lezen van boeken die veel opwinding kunnen veroorzaken. Daardoor gaan de hersenen juist actiever werken, waardoor men uiteindelijk slechter slaapt. Let dus op de literatuur voor het slapen gaan. Bovendien is het raadzaam te werken met een slaaptijd. Zo is te voorkomen dat men blijft lezen tot drie uur ‘s morgens.

To-do list

Van nature zijn sommige mensen gewend aan het hebben van controle. Daarom is het belangrijk niet te veel te doen voor het slapengaan. Controleer om die reden dus niet de to-do-list voor morgen. Dat veroorzaakt piekeren, waardoor het slapen een stuk minder gaat. Toch is een to-do-list ook wel nuttig. Kijk eens hoeveel tijd iemand kwijt is aan het zappen voor de televisie en schrap dergelijke zaken. Stel regels op om de slaap te structureren. Bijvoorbeeld door na tien uur ‘s avonds geen TV meer te kijken. Daardoor wordt het makkelijker de slaap te vatten.

Piekeren

Piekeren zorgt voor een slechte nachtrust en is een ongezonde slaapgewoonte. Het leidt tot woelen, draaien en oververmoeidheid. De volgende morgen is het moeilijk zich te concentreren en de ogen open te houden. Bovendien leidt het tot eetbuien. Vaak beseft de mens zich maar al te goed dat het slaapritme niet op orde is, wat zorgt voor opnieuw piekeren. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Daarom is het belangrijk het werk op het werk te laten. Lees dus geen e-mails meer voor het slapengaan. Sommige mensen dromen zelfs over wat er op het werk gebeurt. In dit soort dromen gaat vanalles fout. Dergelijke dromen komen voort uit stress. Daarom is het belangrijk onderscheid te maken tussen privé en zakelijk. Op deze manier ontstaat er tijd voor positieve en ontspannen zaken.

Zorgen

Piekeren en ons zorgen maken liggen dicht bij elkaar. Veel van deze zorgen gaan over dingen die op de to-do-list staan. Een to-do-list is bedoeld om zaken niet te vergeten en te organiseren. Dergelijke lijsten kunnen ook op deze manier weer tot zorgen leiden. Daarnaast zijn er ook andere zorgen, bijvoorbeeld over de mensen om ons heen. Verzin een oplossing, maar niet vlak voor het slapen gaan. Een betere oplossing is pen en papier te pakken en deze zorgen voor morgen te bewaren.

Omgeving

Ten slotte kan een slechte nachtrust veroorzaakt worden door de slaapomgeving. Lawaaiige ruimtes kunnen leiden tot slapeloosheid. In de eerste fasen van de slaap is het mogelijk kleine geluiden waar te nemen. In de diepere slaap (REM-slaap), is het minder gemakkelijk dergelijke prikkels op te nemen.

Tot de omgeving behoort ook het bed. Een bed is bedoeld om in te slapen. TV-kijken of werken in bed is daar niet voor bedoeld. Ten slotte moet het bed lekker liggen. De kwaliteit van matrassen verschilt. Er is geen echte aanbeveling of harde of zachte matrassen beter zijn. Juist vanwege deze grote variatie is het soms moeilijk het juiste bed te vinden. Schakel voor het slapengaan alle apparatuur uit.

De temperatuur in de kamer is een andere belangrijke factor. Welke temperatuur aangenaam is, is per persoon verschillend. Sommige mensen vinden het prettig in een warme kamer te slapen, terwijl anderen juist liever in een kamer het raam openhouden. Een goede kamertemperatuur is tussen de 16 en de 20 graden, zo blijkt uit onderzoek. Hogere temperaturen leiden tot een gestoorde slaap. Datzelfde geldt voor de slaapkledij. Slaap in comfortabele kleding. In de zomer slaapt men liever in korte mouwen en korte broek, in de winter in een pyjama met lange mouwen en een lange broek. De ander slaapt liever zonder kleding. Het dekbed regelt de lichaamstemperatuur. Daarom kan een warmer dekbed in de zomer en een dunner dekbed in de winter zorgen voor een betere nachtrust. Vervang de dekbedden, kussens en matrassen regelmatig. Daardoor raakt de huid minder geïrriteerd.

Ten slotte spelen ook de activiteit van de zintuigen mee. Een frisse pyjama, een fris bed en een fris ruikende kamer zorgt voor een betere mogelijkheid te slapen.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Slaapinformatie

Voorbeelden van goede slaapritmes

Inhoudsopgave Tonen - PersonenBaby’sKinderenTienersVolwassenenOuderenEen goed slaapritme is voor iedereen verschillend. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat niet iedereen dezelfde slaapritmes hoeft te hanteren. De een heeft na vijf uur slaap al voldoende energie om de dag goed door te komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.