Slaapproblemen

Het is een veel voorkomend probleem: niet kunnen slapen. Een keer niet kunnen slapen overkomt iedereen wel eens en is niet meteen reden tot zorg. Toch zijn er veel Nederlanders die meerdere nachten achter elkaar wakker liggen. Ze kunnen niet slapen of worden wakker gehouden door de partner. Maar wanneer kan je nu echt spreken over een slaapprobleem? 

 

Wat is een slaapprobleem?

Er wordt gesproken over een slaapprobleem wanneer je last hebt van een of meerdere van de volgende kenmerken: 

 

Deze kenmerken zijn algemeen en sommige slaapproblemen hebben nog andere specifieke kenmerken die je hieronder kunt terugvinden. Hierbij is er dan ook een verschil tussen een slaapprobleem en een slaapstoornis. Als de klachten kort zijn en geen (significante) invloed hebben op je dagelijkse activiteiten dan is er sprake van een slaapprobleem. Als je de klachten voor langere tijd hebt en deze ook invloed gaan hebben op je dagelijkse activiteiten dan is er sprake van een slaapstoornis. 

 

De slaapstoornissen zijn onder te verdelen in primaire slaapstoornissen en secundaire slaapstoornissen. De meeste slaapstoornissen zijn ondergebracht onder de primaire slaapstoornissen. Dit zijn namelijk slaapstoornissen waarbij lichamelijke en/of psychische problemen geen rol spelen in het slaapprobleem. Bij een secundaire slaapstoornis is er sprake van een lichamelijke of psychische aandoening die de slaapproblemen veroorzaakt, zoals depressie. 

 

Veel voorkomende slaapproblemen

Sommige slaapproblemen komen wat vaker voor dan andere. Hieronder hebben wij de meest voorkomende slaapproblemen voor je opgenomen en kort uitgelegd. Zie voor diepgaandere uitleg de separaat geschreven blogs over dit onderwerp.

Snurken

De oorzaak van snurken zit hem voornamelijk in een vernauwing, of zelfs blokkade, van je luchtweg. Door deze vernauwing ga je harder ademen, waardoor de luchtwegen dichtklappen. Dit maakt het geluid van snurken! Je kan zelfs zelf wakker worden van je eigen gesnurk, waardoor je je overdag vermoeid kan voelen. Gelukkig zijn er ook grootmoeders tips tegen het snurken! Zo kan je een andere slaaphouding proberen en je slaapkamer schoon en stofvrij houden. 

 

Wallen

Wallen ontstaan doordat het vel onder je ogen en de spieren onder je ogen zwakker worden naarmate je ouder wordt. Vocht zakt tijdens de slaap in de diepere delen van het gezicht, waaronder dus voornamelijk rond en onder de ogen, waardoor je in de ochtend vaak last kan hebben van wallen. Hierbij zit er dus ook een verschil tussen vochtwallen en donkere kringen. Het snelste wat kan helpen tegen wallen is koud water of metalen lepels uit de koelkast tegen je wallen aan houden. Dit helpt tegen zwelling, maar is wel maar van korte duur. Voor een meer duurzame oplossing kunnen gezichtsoefeningen helpen. 

 

Tandenknarsen/bruxisme

Tandenknarsen wordt vaak veroorzaakt door een periode van stress en/of angst. Hierdoor ga je de in de slaap onbewust de kaakspieren aanspannen. Vaak merk je het niet, maar kun je de gevolgen ervan wel herkennen. Zo kun je last hebben van je kaak in de ochtend, hoofdpijn of oorpijn ervaren of zelfs gevoelige of afgesleten tanden hebben! Op korte termijn kan een knarsbitje goed helpen om je tanden te beschermen en kan voor de langere termijn therapie helpen om met het tandenknarsen te stoppen. 

 

Extreme vermoeidheid

Vermoeidheid kan voorkomen in verschillende vormen zoals: fysieke vermoeidheid, mentale vermoeidheid, emotionele vermoeidheid en chronische vermoeidheid. De oorzaken kunnen ook heel verschillend zijn, maar de meest voorkomende zijn voornamelijk stress en/of een slechte slaaphygiëne. Mocht de extreme vermoeidheid langer volhouden dan is er vaak sprake van een slaapstoornis of is er een medische aandoening aan ten grondslag. De voor de hand liggende tip tegen extreme vermoeidheid is dan ook: zorg voor voldoende slaap! Gezonde voeding, beheersing van stressoren en regelmatige beweging kan ook bijdragen aan het tegengaan van een extreme vermoeidheid. 

 

Jetlag

Een jetlag wordt veroorzaakt doordat je interne biologische klok niet meer gelijk loopt met de tijdzone waarin je bent. Je lichaam is in de war door een verschil in zonlicht en het dag- en nachtritme doordat je een reis hebt gemaakt door verschillende tijdzones. Je merkt dit bijvoorbeeld aan het gevoel van desoriëntatie, vermoeid zijn overdag en ‘s avonds lastig in slaap vallen en soms kun je er zelfs ziek van worden. Je kunt het beste een jetlag tegen gaan door zoveel mogelijk natuurlijk daglicht op te zoeken en veel water te drinken! Als het donker wordt ook naar bed te gaan en je slaappatroon ook op de juiste tijdzone af te stemmen. Eventueel kun je hiervoor melatonine als supplement nemen. 

 

Slaapproblemen bij baby’s

Baby’s hebben vaak nog geen goed dag- en nachtritme, omdat ze nog geen biologische klok hebben. Deze ontstaat pas vanaf ongeveer 8 weken! Toch kunnen sommige baby’s al enkele uren achter elkaar slapen, waarbij we vanaf ongeveer 5 a 6 uur achter elkaar slapen kunnen spreken van doorslapen. Dit mag echter pas nadat ze 4 weken oud zijn, hiervoor mag het maximaal 3 tot 4 uur in verband met voeding. Je kunt proberen je baby te stimuleren door te slapen door een goed voedingsschema, routines, geduld en consistentie! 

 

Narcolepsie

Narcolepsie is een slaapstoornis, waarbij je overdag moeite hebt met wakker blijven en last kunt hebben van slaapaanvallen. Het kan effect hebben op je alertheid, concentratie en kan soms zelfs gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. Gelukkig ter behandeling van narcolepsie zijn er goede medicijnen te verkrijgen op behandeling van een arts, maar ook kunnen gedrags- en/of levensstijl veranderingen helpen het onder controle te krijgen van de narcolespie. 

 

Nachtzweten en  zweten door angst

Iedereen transpireert ‘s nachts gemiddeld 3 liter per week. Dit is ook heel normaal omdat het je ook helpt je warmte te reguleren en zweten zuivert ook je huid! Maar als je echt in doorweekt beddengoed wakker wordt, dan kan het zijn dat je last hebt van nachtzweten. Dit kan komen door bijvoorbeeld een hormonale onbalans, wat bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door stress of de overgang. Ontspanningsoefeningen en stressmanagement kunnen hiervoor verlichtend werken. Ook kan medicatie de oorzaak zijn van nachtzweten, waarbij je met een arts je medicatie kan bespreken. Het belangrijkste voor je lichaam is om goed te zorgen voor hydratatie gedurende de dag, om je vochtniveau aan te vullen!

 

Droge mond en vaak s nachts plassen

Een droge mond die aanvoelt als schuurpapier is niet heel prettig. Een droge mond komt vaak door een mondademhaling in de nacht of door stress. Tegen de mondademhaling kun je een mondsticker aanschaffen, welke je de mogelijkheid om door je mond te ademen ontneemt. Dit is beter voor je slaapkwaliteit en voor je algehele gezondheid. Vaak als we last hebben van een droge mond gaan we veel drinken, waardoor we weer veel moeten plassen in de nacht. Dit kan een vicieuze cirkel zijn. Toch kan vaak ’s nachts plassen ook ontstaan door een blaasontsteking of door hormonale factoren. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen tegen zowel de droge mond als tegen het nachtelijk plassen. 

 

Hoofdpijn bij het opstaan

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn die je kan ervaren tijdens het opstaan. Voorhoofdspijn, achterhoofdspijn, pijn rondom de ogen of temporale hoofdpijn. Vaak komt hoofdpijn specifiek in de ochtend door een verkeerde slaaphouding en/of door het gebruik van een verkeerd kussen. Zorg voor een goed matras en een goed kussen om dit te verhelpen. Nog steeds last van hoofdpijn? Probeer dan je goed te hydrateren gedurende de dag en de stress te beheersen. Zorg voor een goede slaaproutine en goede slaaphygiëne en blijf actief met lichaamsbeweging!

 

Pijn in nek, rug en heupen

Pijn tijdens en na het slapen is natuurlijk vreselijk en het is ook niet normaal om pijn te ervaren tijdens of na het slapen. Vaak ontstaat deze pijn door een verkeerde slaaphouding, of door het verkeerde matras en/of verkeerde kussen. Heb je last van aanhoudende klachten, kan het een optie zijn om een nieuw matras en/of kussen aan te schaffen. Ga goed na waar je de pijn ervaart en wat de oorzaak kan zijn. Is je matras te hard? Je kussen te hoog? Ga op basis van dit na wat een goed product voor jou kan zijn! 

 

Slaapwandelen en praten in slaap

Tijdens het slaapwandelen en het praten in je slaap verkeer je in de REM-slaap. Je hebt niet door dat het gebeurd, maar je lichaam is toch actief bezig. Vaak weet je zelf niet eens dat het gebeurd en moeten mensen het jou vertellen dat het is gebeurd. Als je alleen slaapt weet je vaak niet dat je in je slaap praat, maar slaapwandelaars kunnen dit wel door hebben. 

Door bijvoorbeeld te merken dat je vermoeid bent overdag en onverklaarbare blauwe plekken hebt. Beide komen voor door stress en slaaptekort en kun je dan ook proberen in te perken door een rustgevend avondritueel en door een regelmatig slaapschema. Een verzwaringsdeken kan ook goed helpen! 

 

De gevolgen van slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen meerdere gevolgen hebben, afhankelijk van het slaapprobleem. Voorbeelden hiervan zijn pijn (tandenknarsen, hoofdpijn en pijn in nek, rug en heupen), ongemakken (overmatig zweten en droge mond),  en desoriëntatie (jetlag en slaapwandelen). Toch is er één gemene deler onder de gevolgen van de slaapproblemen, namelijk vermoeidheid overdag. Hierdoor is het dan ook van belang om de slaapproblemen aan te pakken, zodat jij je ook weer fijn kunt voelen overdag. 

 

Natuurlijke behandelmethodes om slaapproblemen te verhelpen

Veel slaapproblemen zijn de oorzaak van stress en lichamelijke/hormonale onbalans. Om de oorzaak van het probleem aan te pakken moeten we kijken naar onszelf, naar onze leefstijl en naar onze gebruiken. Vaak kan er met een paar kleine aanpassingen in onze leefstijl al een grote winst behaald worden. Zo kan het voldoende hydrateren en een goed slaapschema er op na houden al veel veranderen. Voeding is hierin ook heel belangrijk, omdat voeding impact heeft op onze hormoonhuishouding. Zorg dus ook voor een gezonde voeding en voldoende beweging gedurende de dag. 

 

Stress is ook een grote boosdoener in de hormoonhuishouding, omdat deze een grote verstorende factor heeft. Probeer prikkels gedurende de dag te balanceren, probeer een uur voordat je gaat slapen te ‘ontstressen’ en vermijd hierbij blauw licht. Deze paar kleine veranderingen, ofwel natuurlijke behandelmethodes, kunnen al een groot effect hebben op de slaapproblemen!

 

Hoe is deze test tot stand gekomen? 

Wij van slapen.com zijn recent gestart met het vergelijken van producten. We beginnen hiermee ook met een desktop research op basis van kennis van producten, materialen en vergelijkingen van (geverifieerde) reviews. Dit zijn namelijk de echte gebruikers deskundigen! Daarbij proberen we zo veel als mogelijk de artikelen ook zelf te testen in ons eigen testcentrum. Let wel, wij zijn geen artsen en pretenderen dit ook niet te zijn. Raadpleeg een (medisch)specialist met kennis voor aanvang van gebruik van producten.

Veel gestelde vragen

Wat zijn slaapproblemen?

Slaapproblemen zijn ongemakken/klachten die voorkomen tijdens het slapen en die van korte duur zijn zonder lichamelijke en/of psychische problemen. Heb je langer last van de klachten, dan kan het zijn dat je een slaapstoornis hebt!

Wat zijn veel voorkomende slaapproblemen?

Wel één op de vijf Nederlanders heeft last van een slaapprobleem. Veel voorkomende slaapproblemen zijn gerelateerd aan het slapen zelf, zoals niet in slaap kunnen vallen, slecht doorslapen of vroeg wakker worden. Toch hebben ook redelijk veel mensen last van snurken, wallen en pijn in de nek/rug of heupen tijdens het slapen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.