Wallen

Oogwallen zijn voor velen een probleem, omdat het doet lijken of men altijd vermoeid is en een slaaptekort heeft. Toch zijn er ook voldoende andere redenen waardoor oogwallen kunnen ontstaan. Oogwallen kunnen erop duiden dat er een probleem met het lichaam is. Dit kan bijvoorbeeld een allergie zijn, problemen met de hormonen of een simpele griep, verkoudheid of andere meer serieuze medische problemen.

Oorzaken van wallen onder de ogen

Wie af wil komen van wallen onder de ogen, moet daarvoor eerst de oorzaak weten. Wallen kunnen onderdeel zijn van medische problemen. In zulke gevallen zullen er ook andere symptomen tot uiting moeten komen. Oogwallen kunnen ook ontstaan wanneer dit ‘in de familie’ zit en dus erfelijk is.

Allergieën

Wallen kunnen vooral ontstaan wanneer men last heeft van een allergie. Bijvoorbeeld nadat men in contact is gekomen met pollen, cosmetica en make-up of haren van huisdieren. Ook parfums en geurende producten kunnen oogwallen veroorzaken wanneer de patiënt allergisch is voor de geur ervan.

Blefarochalasis

Blefarochalasis betekent dat het ooglid soms gezwollen en ontstoken kan raken. Deze periodes kunnen zomaar op komen zetten. Bij zo’n periode rekt de ooglidontsteking het weefsel van de oogleden uit. Daardoor kunnen er vouwen ontstaan, waardoor het lijkt of de persoon wallen onder de ogen heeft.

Ontsteking door contactlenzen

We raden af om met contactlenzen te gaan slapen. Het te lang inlaten van contactlenzen kan namelijk leiden tot irritatie en wallen onder de ogen. Door contactlenzen kan er geen zuurstof bij de ogen komen, waardoor het hoornvlies zal zwellen. Zeker wanneer men slaapt met contactlenzen in, kan er veel druk op het hoornvlies komen te staan. We raden daarom aan contactlenzen van tevoren uit te doen.

Huidziekte

Huidziektes kunnen een oorzaak zijn van wallen onder de ogen. Denk bijvoorbeeld aan contactdermatitits. Daarbij ontstaat er huiduitslag met roodheid en jeuk in combinatie met wallen.

Letsel

Een oogletsel veroorzaakt zeer vaak wallen onder de ogen. Dit kan voorkomen als men bijvoorbeeld een stomp tegen de ogen heeft gehad of bijvoorbeeld in water met veel chloor is gaan zwemmen. Ook het veelvuldig wrijven in de ogen kan wallen veroorzaken.

Slechte levensstijl

Een slechte levensstijl veroorzaakt meestal wallen. Het is daarom belangrijk voldoende te slapen, niet te veel zout te eten (maximaal 2,3 mg per dag) en veel water te drinken. Bovendien kan langdurig huilen of oogvermoeidheid door het gebruik van de computer leiden tot het ontstaan van wallen. Overmatig alcoholgebruik en roken leiden vrijwel altijd tot oogwallen.Hormonale schommelingen

Bij vrouwen kunnen hormonale schommelingen oogwallen veroorzaken. Zeker bij het premenstrueel syndroom (PMS) kan dit het geval zijn. De ogen zwellen dan op als gevolg van hormonale veranderingen. Zodra de menstruatieperiode weer voorbij is, nemen de wallen ook weer af.

Tijdens de zwangerschap kunnen deze schommelingen ook optreden, waardoor er wallen ontstaan. Drink dan voldoende water en neem voldoende natrium. Als er ernstige wallen ontstaan, raden we aan een arts te raadplegen. Er kan namelijk ook sprake zijn van pre-eclampsie.

Veroudering

Een natuurlijk proces waar wallen aan te wijten zijn, is veroudering van de huid. De huid is meestal elastisch. Maar naar verloop van tijd neemt elasticiteit af. Daardoor zullen oogweefsel en de spieren rond de ogen verzwakken. Daardoor zal het vet dat de ogen eerder ondersteund heeft uiteindelijk naar beneden zakken.

Problemen met de schildklier

Tenslotte kunnen wallen een teken zijn van problemen met de schildklier. Daarbij gaan vaak meer ongemakken gepaard. Wanneer er ernstige wallen zijn en men last heeft van andere lichamelijke symptomen, wordt er soms getest op de oogziekte van Graves, de ziekte van Hashimoto en een te traag werkende schildklier.

Symptomen wallen

Bij wallen komen vaak ook andere problemen tevoorschijn. Zoals: donkere kringen onder de ogen, droge oogleden, een uitgezakte huid, minder zicht, jeukende of ontstoken ogen, oogpijn en tranende ogen. Bij allergieën of andere medische problemen kan men ook last krijgen van hoofdpijn, gezichtsverlies of huiduitslag. In zo’n geval is het raadzaam een arts te raadplegen.

Nadat je wakker wordt

Wallen zijn normaal wanneer men ‘s morgens net wakker is. Dat komt doordat de ogen tijdens het slapen niet bewegen. Overdag knipperen we onze ogen. Doordat we dat ‘s nachts niet doen, zwellen de ogen soms op. Door knipperen kunnen gezwollen oogleden weer verdwijnen. Dat komt doordat de circulatie van vloeistoffen in de huid dan weer geactiveerd worden. Een teveel aan zout voor het slapengaan veroorzaakt een overvloed aan vocht in het lichaam, waardoor er wallen kunnen ontstaan. Wallen ontstaan ook als je op een slecht hoofdkussen slaapt.

Behandeling

Uiteraard wil men graag van wallen af. Dit is mogelijk door het gebruik van zelfzorgmiddelen, het aanpassen van de levensstijl of het ondergaan van een medische behandeling.

Gebruik van zelfzorgmiddelen

Er zijn verschillende manieren om wallen te verminderen. Bijvoorbeeld door essentiële oliën te gebruiken of door gebruik te maken van kou. Dit kan aan de hand van een kompres, ijsblokjes, koude plakjes komkommer, oogmasker of koud water op het gezicht. Soms worden er ook gekoelde metalen lepels gebruikt. Het is dan wel belangrijk om een tissue tussen het ooglid en de lepel te plaatsen, om eventuele wonden te voorkomen. Ook cosmetica kan helpen om de wallen te verminderen, zoals oogmaskers of cremes.

Aanpassen levensstijl

Een betere levensstijl is vaak de eerste stap naar minder wallen in het gezicht. Probeer zo regelmatig mogelijk te gaan slapen, vermijd stress en gebruik een goed kussen om op te slapen. Lees niet overmatig veel en kijk voor het slapengaan niet te veel op de telefoon.

Stoppen met roken en alcohol is altijd aangeraden wanneer men een gezondere levensstijl wil gaan volgen. Door kaliumrijk te eten, kunnen oogwallen worden verminderd. Goed voedsel is belangrijk. Eet daarom veel groene bladgroenten, spruitjes, broccoli en wortels. Eventueel kan men ook regelmatig aardbeien eten.

Medische behandeling

Soms zijn wallen zo erg dat ze ook andere klachten kunnen veroorzaken. In zo’n geval kan een medische behandeling raadzaam zijn. De arts schrijft dan bijvoorbeeld oogdruppels voor of raad aan gebruik te maken van speciale oogcrèmes. De arts schrijft dan meestal een crème voor die fenylefrine bevatten. Deze mag slechts tijdelijk gebruikt worden. Verder wordt er gekeken naar welke medische aandoening het probleem veroorzaakt. Bijvoorbeeld een bacteriële infectie, het stoppen van allergische reacties of het voorschrijven van corticosteroïden om de zwelling tegen te gaan.

Bij ernstige problemen is ooglidchirurgie een oplossing. Dit noemen medici ‘blefaroplastie’. In de meeste gevallen wordt deze ingreep niet vergoed door de zorgverzekeraar.

>Diagnose wallen

Wanneer er meer symptomen dan enkel wallen optreden, raden we aan een arts te raadplegen. Bijvoorbeeld als de symptomen ernstig zijn. De arts zal dan een bloedonderzoek uitvoeren om eventuele schildklierproblemen, infecties of allergieën uit te sluiten. Wanneer men last heeft van andere oogproblemen of een ooginfectie wordt er meestal aanvullend onderzoek gedaan.

Complicaties oogwallen

Als oogwallen het gevolg zijn van een letsel, ziekte of infectie, moet deze tijdig behandeld worden. Andere kan er bijvoorbeeld een huidinfectie, vermindering van gezichtsvermogen of een ontsteking van de hersenen ontstaan. Wallen zijn over het algemeen dus onschuldig, maar men moet eventuele bijkomende klachten wel serieus nemen.

Hoe nu verder?

Wallen onder de ogen zijn vaak niet ernstig. Het is dan enkel een cosmetisch probleem. Wanneer er medische problemen aan ten grondslag liggen, raden we aan een arts te raadplegen. In andere gevallen kunnen zelfzorgmiddelen en het aannemen van een gezondere levensstijl de symptomen verminderen. Ook kunnen deze tips mogelijk helpen.

>Meestgestelde vragen over wallen

“Gaat alles wel goed?” “Slaap je wel voldoende?” Het zijn vragen die veel mensen krijgen wanneer ze last krijgen van wallen onder de ogen of donkere kringen onder de huid. Het verschijnsel roept dan ook vaak vragen op. Want wie heerlijk en op tijd slaapt en voldoende nachtrust krijgt, kan toch last krijgen van wallen onder de ogen.

Wanneer iemand last krijgt van wallen onder de ogen, kan dit een vervelende gebeurtenis zijn. Mensen zullen al snel vragen of je wel voldoende slaapt, terwijl ook andere oorzaken eraan ten grondslag kunnen liggen. Er komen dan verschillende vragen op: ‘wat zijn de oorzaken van wallen? En hoe kom ik er weer van af?’ We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Veel gestelde vragen

Zijn wallen en donkere kringen hetzelfde?

Wallen en donkere kringen zijn niet hetzelfde, al worden ze wel regelmatig met elkaar verward. Wallet ontstaan altijd een een overschot aan huid en vet onder de ogen. Doordat deze zich ophoopt, ontstaat er een zakje onder de ogen. Dit zakje noemen we wallen. Donkere kringen zijn anders. Deze kringen zijn zichtbaar onder de wallen. Donkere kringen kunnen weggehaald worden aan de hand van fillers, terwijl het permanent verwijderen van wallen een onderooglidcorrectie vergt. Dit zijn laatste redmiddelen.

Wat is de oorzaak van wallen onder de ogen?

De oorzaak van wallen onder de ogen is niet voor iedereen hetzelfde. Het klopt dat er mensen zijn die er last van krijgen door een (chronisch) slaaptekort. Maar er zijn meer mogelijkheden waardoor wallen onder de ogen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld bij vrouwen die last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS) of zwanger zijn. Bij zowel mannen als vrouwen kunnen ook allergieën een belangrijke rol spelen. Mensen die contactlenzen dragen kunnen er bovendien last van krijgen als zij slapen met contactlenzen in. De huid rond de ogen raakt dan geïrriteerd of zelfs ontstoken. Er is dus niet één vaste oorzaak.

Hoe kom ik goedkoop van wallen onder de ogen af?

Goedkoop van wallen afkomen kan onder meer door eerst oma’s tips te gebruiken. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld de bekende plakjes komkommers om de huid wat verder te koelen. Andere veelgebruikte oplossingen zijn het gebruik van gezichtsmaskers, oogmassages en speciale oogcrèmes. Het is dus niet altijd nodig om duizenden euro’s uit te geven aan cosmetische ingrepen.

Zijn wallen onder de ogen altijd een teken van slaaptekort?

Wallen onder de ogen zijn lang niet altijd een teken van slaaptekort. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan van wallen. Bijvoorbeeld wanneer je een allergische reactie hebt. Slaaptekort kan wel een oorzaak zijn voor wallen onder de ogen wanneer je bekend is met chronische slaapproblemen. We raden bovendien aan minder zout te eten en meer water te drinken. Drink tenminste de minimale hoeveelheid water.

Welke crème kan ik het best gebruiken om van wallen af te komen?

Helaas is er geen tovercrème om wallen weg te toveren. Voor iedereen verschilt de werking van crèmes. Sommige mensen gebruiken een gewone, goedkopere gezichtscrème om wallen weg te werken. In andere gevallen is het benodigd om een speciale oogcrème aan te schaffen. Deze zijn vaak wel duurder in de aanschaf. Het is belangrijk om hierbij reële verwachtingen te hebben. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander amper. We raden daarom aan om verschillende oogcrèmes te gebruiken.

Werkt het koelen van de oogleden tegen wallen?

Ja, het koelen van de oogleden kan echt helpen om wallen te verminderen. In veel gevallen ontstaan wallen als gevolg van zwellingen onder de ogen. Deze zwellingen kunnen optreden in het geval van bijvoorbeeld hooikoorts. Men kan de ogen dan koelen door een zak ijsblokjes tegen de omgeving van de wallen aan te houden. Ook worden er wel eens andere huis-tuin-en-keuken-middelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld koude plakjes komkommer of andere koelende middelen.

Populaire berichten