Slaapkamer

Tips voor het inrichten van een babykamer en kinderkamer

Een babykamer moet er leuk uitzien, maar ook veilig zijn. De veiligheid in de baby- of kinderkamer staat uiteraard voorop. Toch moet de kamer ook gezellig zijn. Voor de baby moet de kamer goed te onderscheiden zijn van de overige ruimtes, zodat hij weet dat hij op zijn eigen kamer is en dus veilig kan gaan slapen.

Kinderen groeien snel op en dus beweegt de kinderkamer mee. Zaak is te zorgen voor een kamer die jaren mee kan. Daarom is het advies goed na te denken over de inrichting van de kamer. Bijvoorbeeld aan de hand van kleuren, speelgoed en de ruimte.

In de babykamer

Een babykamer inrichten is soms niet erg eenvoudig. Zo moet men rekening houden met de veiligheid in de babykamer, maar ook het aanbod aan babyspullen is behoorlijk. Daarom kunnen ouders zich het beste afvragen wat ze graag in een babykamer willen zien. Veruit het belangrijkste product in de babykamer is het wiegje. Schaf deze dan ook als eerste aan en denk goed na welke overige producten een must zijn in de babykamer. Daarnaast: wordt het schilderen of behangen? Denk na over de kleuren in de babykamer: als het kind wat ouder is, moet de kamer nog langer mee kunnen.

Spullen in de babykamer

Het wiegje is het meest belangrijke product in de babykamer. Maar er zijn meer spullen die zeker in de babykamer thuishoren. In het wiegje hoort een passend matras en hoeslaken. Kijk dus ook of het wiegje in de babykamer past en waar deze moet staan. Een commode kan goed van pas komen, evenals een (schommel)stoel om met de baby op schoot te kunnen zitten. Voornamelijk voor moeders komt een dergelijke stoel goed van pas, zeker als de moeder borstvoeding geeft.

Een digitale thermometer is daarnaast aan te raden. Daarmee is de temperatuur in de kamer goed af te lezen en te regelen. Op die manier is het nooit te warm of te koud in de babykamer. Daardoor kan de baby beter slapen. Een nachtlampje is altijd handig, zeker voor het geval de baby moeite heeft in slaap te vallen. Het aan laten van het nachtlampje kan een veilig gevoel geven. Bovendien is een nachtlampje handig voor als de baby ‘s nachts wakker wordt. Het is dan gemakkelijker om te controleren of alles goed gaat.

Een opbergbox komt goed van pas om alle spullen op te ruimen. Veel babykamers beschikken over een kledingkast of stoel, maar dit is niet noodzakelijk. Het vergroot enkel het gemak. Wanneer het budget dit niet toelaat, heeft een ledikantje of commode een grotere prioriteit.

Babykamer verven of behangen?

Denk na over de kleuren in de babykamer. De meeste ouders kiezen voor vrolijke kleurtjes en printjes. Zorg ervoor dat de kleuren niet te veel aan een baby doen denken. Een baby wordt in een hoog tempo ouder en groeit steeds meer op als kind. De kamer moet uiteraard bij de leeftijd passen. Denk ook om de veiligheid van de baby. In behanglijm, verf en oplosmiddelen kunnen schadelijke stoffen zitten, die ingeademd kunnen worden. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de vrouw als zij zwanger is, maar ook voor de baby. Laat daarom het klussen over aan de man.

Dergelijke stoffen blijven een tijd lang in de lucht hangen. Zorg er daarom voor dat men op tijd begint met het verven en behangen. Gebruik enkel veilige producten en zorg voor voldoende ventilatie.

Denk ook na over de kleuren. De meeste ouders passen de kleuren van de babykamer aan op het geslacht van de baby. Er zijn ook kleuren die voor zowel jongens als meisjes te gebruiken zijn, zoals bijvoorbeeld: geel, oranje en groen. Felle kleuren zorgen voor een levendige kamer, maar kunnen ervoor zorgen dat de baby niet kan slapen. Een rustige baby verblijft in een babykamer met lichte, zachte kleuren. Houd daarom de basis rustig. Om toch een levendige kamer te krijgen, kunnen ouders de omgeving wat opfrissen met subtiele producten, zoals muurstickers, lampen, schilderen, naamletters of een grote knuffel. Dergelijke accessoires zijn gemakkelijk te vervangen als het kindje wat ouder wordt.

Veiligheid in de babykamer

Uiteraard staat veiligheid in de babykamer voorop. Er mogen immers geen ongelukken geboren. Producten zoals de commode en het wiegje dienen aan de veiligheidseisen te voldoen. Er zijn ook andere zaken waarmee men rekening dient te houden. Verwarm en ventileer de kamer voldoende. Een gezonde babykamer heeft een temperatuur van tussen de 16 en de 18 graden. Om die reden is een elektronische temperatuurschakelaar handig. De kamer dient constant te worden geventileerd.

Het bedje van de baby mag liever niet bij de verwarming of de volle zon staan. Baby’s hebben moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur. Daardoor kan de baby oververhit raken. Bovendien kunnen baby’s zich lelijk branden tijdens het slapen, als zij te dicht bij de verwarming staan. Zet het bedje ook niet te dicht bij het raam, omdat dit kan tochten. Daardoor kan de baby ziek worden. Voorkom het gebruik van losse snoertjes, lampjes en andere kleine, losse voorwerpen.

Dek ten slotte de stopcontacten af met een beschermplaatje. Ligt er speelgoed in het bedje van de baby, zorg er dan voor dat deze bij het slapen niet in bed belemmeren. Het speelgoed kan immers verstikkingsgevaar of problemen met de ademhaling veroorzaken.

In de kinderkamer

Naarmate het kindje ouder wordt, is het wellicht tijd voor een nieuw ontwerp van de kinderkamer. Zorg dat er duidelijkheid is over de grootte van de ruimte, waar de ramen zitten en hoeveel licht er in de kinderkamer valt. Het maken van een marquette kan daarbij helpen.

Kleuren in de kinderkamer

Zorg ervoor dat het zo licht mogelijk blijft in de kinderkamer. Om die reden is het gebruik van felle kleuren af te raden. Eén felle kleur kan het best gecombineerd worden met daarbij horende pasteltinten. Kies voor lichte gordijnen en zet geen kast voor het raam. Natuurlijke lichtinval is goed voor de ontwikkeling van het kindje. Omdat het kindje steeds ouder wordt, is het zaak te kiezen voor een ontwerp dat ook na een aantal jaar nog leuk is.

 

De belangrijke tip is voor de hoogte te kiezen. Bijvoorbeeld door later gebruik te maken van een hoogslaper, gestapelde kasten of planken. Let wel dat de hoogslaper alleen bedoeld is voor wat oudere kinderen, die zonder moeite het bed op- en af kunnen klimmen. De minimumleeftijd is zes jaar of ouder.

Meubels in de kinderkamer

Door een hoog bed in een kleine kinderkamer te plaatsen, komt er meer ruimte vrij voor andere spullen. Onder het bed past bijvoorbeeld nog een bankje, een bureau, kledingkast of een speelplek. Voor kleinere kinderen is een halfhoogslaper wellicht een uitkomst. Tieners kunnen gebruikmaken van een echte hoogslaper. Er zijn verschillen tussen halfhoogslapers en hoogslapers.

Fouten in de babykamer of kinderkamer

Een goede babykamer of kinderkamer is een omgeving waarin de baby lekker kan slapen. Denk vooruit bij het doen van aankopen voor de baby- of kinderkamer. Een meegroeibed is een handige optie voor kinderen die snel groot worden. Houd de aankleding neutraal en niet te kinderachtig. Zo gaat de kamer langer mee.

Maak geen verwijzingen naar Nijntje, Frozen of andere figuren. Kies voor neutrale accessoires, zoals bijvoorbeeld een luieremmer. Die kan later na goed schoonmaken gebruikt worden als speelgoedkist. Denk na over welke spullen waar in de kamer horen. Ook hierbij staat de veiligheid van het kindje weer voorop. Ten slotte: maak de babykamer niet te druk. Dit leidt af van het slapen. Baby’s zijn erg gevoelig voor prikkels en raken overprikkeld op een dergelijke manier.

Populaire berichten