Baby door Lotte Krijger Baby inbakeren voor betere slaap

Je baby inbakeren voor betere slaap

Stel je voor, je hebt net 9 maanden veilig in een zakje gezeten waar je nauwelijks kon bewegen en nu heb je ineens alle vrijheid van de wereld! Dit kan heel overweldigend zijn voor een baby, doordat na de geboorte je baby heel veel veranderingen mee maakt. Hierdoor geeft inbakeren vaak rust aan een baby, omdat het lijkt of je baby terug in de baarmoeder zit. Hoe mooi is dat!

Wanneer helpt inbakeren?

Inbakeren helpt je baby om de ontspanning en rust terug te vinden. Hierdoor helpt inbakeren heel goed bij baby’s die snel overprikkeld zijn en/of moeite hebben met zelf in slaap te vallen of niet willen slapen. Ook kan het helpen bij baby’s welke snel weer wakker zijn, doordat ze door het geborgen gevoel minder prikkels ervaren en hierdoor minder snel wakker worden.

Voor het ideale resultaat van het inbakeren is het belangrijk om tijdig te starten met het inbakeren. Als je namelijk nog moet starten met de luier verschonen en inbakeren als de baby al moe is, heb je kans dat je baby over zijn vermoeidheid heen raakt waardoor hij lastig in slaap valt.

Let op vermoeidheids signalen

Vermoeidheidssignalen bij je baby zijn soms lastig te herkennen. Zie hieronder de 8 meest voorkomende vermoeidheidssignalen wat het zogenaamde ‘slaap window’ is. In dit slaap window kan je het beste je baby gaan inbakeren voor een betere slaap. Let hierbij ook op het slaapritme van je baby!

  • Verandering in het gezicht zoals rode wangetjes of glazig kijken.
  • Gapen/Geeuwen
  • Contact vermijden
  • Zeurdering/Jengelend
  • Afwezig zijn en niet meer willen spelen
  • Druk zijn (een van de latere signalen)
  • Huilen (laatste signaal)

Wanneer je niet moet inbakeren

Er zijn ook momenten waarbij je beter niet je kindje kan inbakeren. Hieronder zullen wij ze voor je opsommen en een korte toelichting geven:

  • Bij koorts

Baby’s kunnen nog niet zweten en kunnen warmte niet goed kwijt, in een inbakerdoek kan het dan heel warm worden.

  • 24 uur na de inenting (kans op koorts)
  • Bij luchtweginfectie of benauwdheid
  • Bij een voorkeurshouding door afwijking van de wervelkolom
  • Bij een (verhoogde kans op) heupdysplasie

De heupjes van je baby mogen hierbij absoluut niet belast worden en met het inbakeren is er hier wel een kans op belasting.

  • Als je kindje begint met omrollen (rond de 4 a 5 maanden beginnen met afbouwen)

Mocht je kindje onverhoopt op zijn buikje terecht komen, kan hij in de inbakerdoek zijn handjes niet gebruiken om terug te rollen.

Wanneer starten met inbakeren

Het beste is om zo vroeg als mogelijk te beginnen met inbakeren. Hele jonge baby’s zijn vaak nog erg rustig en zullen weinig last hebben van ongecontroleerde bewegingen. Naarmate baby’s ouder worden zullen ze steeds actiever en meer alert worden, maar kan het moelijk zijn om te beginnen met inbakeren omdat ze meer gewend raken aan de vrijheid. Hierbij is dan ook het advies om zo snel als mogelijk te starten met inbakeren voor een betere slaap. De algemene tip hierbij is ergens tussen de leeftijd van twee weken oud en zeven weken oud.

Hoe moet je inbakeren?

Inbakeren moet vooral veilig gebeuren! Inbakeren is dan ook veilig als je de inbakerdoek of inbakerzak op de goede wijze gebruikt. Lees de handleiding goed en volg de stappen. Zorg ervoor dat je kindje goed strak (maar niet te strak) er in ligt en dat je kindje niet in de doek of zak naar beneden kan zakken. Een voorbeeld van een veilige inbakerdoek is de Pacco Piccolo.

Hier liggen de armen naar beneden, langs het lichaam en de stof zit rond de schouders zodat de armen niet uit de inbakerdoek kunnen komen. De benen zijn losjes omwikkeld ins tof en de doek zit gesloten aan de onderzijde. Hoe meer bewegingsvrijheid hoe groter de kans dat je baby zich (per ongeluk) kan omrollen, wat voor onveilige situaties kan zorgen.

Inbakeren afbouwen

Een inbakerdoek is een hulpmiddel welke maar tijdelijk gebruikt wordt. Gebruik je de inbakerdoek vaak, dan kan het zijn dat je kindje de inbakerdoek associeert met rust en goede slaap. Afbouwen kan hierdoor ook erg lastig zijn en hier moet dan ook de tijd voor genomen worden. Begin daarom ook optijd met afbouwen, om te voorkomen dat je kindje al kan omrollen voordat het inbakeren is afgebouwd.

Maar hoe kan je veilig het inbakeren afbouwen? Je kan het in kleine stapjes doen, door bijvoorbeeld bij een slaapje de inbakerdoek te vervangen door een slaapzak. Of door bij een slaapje één arm uit de inbakerdoek te laten. Je kan er ook voor kiezen om abrupt te stoppen met de inbakerdoek en over te gaan op een slaapzak. In de winterperiode kan dit bijvoorbeeld ook eenvoudiger omdat winterslaapzakken met armen ook dik aanvoelen en weerstand kunnen geven.

Let op! Het afbouwen van inbakeren door de doek losser te doen is geen veilige manier om het inbakeren af te bouwen!

Veel gestelde vragen

Tot wanneer inbakeren?

Inbakeren kan veilig tot je kindje zelf kan omrollen. Door het omrollen kan je kindje op zijn buik terecht komen, maar kan je kindje zich niet terug omrollen. Hierdoor kan het gevaarlijk worden. Tijdig afbouwen van het inbakeren is dan ook aangeraden.

Hoe moet je inbakeren?

Inbakeren doe je op een veilige manier met de juiste producten en door de handleiding te volgen! Je kindje moet strak (maar niet te strak) in de inbakerdoek liggen. De meeste producten hebben een band in de inbakerdoek, welke om het lichaam gaat. Hierna gaan de armen langs het lichaam naar beneden en gaat de inbakerdoek dicht.

Wanneer inbakeren afbouwen?

Je kan het beste het inbakeren afbouwen rond de 4 á 5 maanden. Zodoende heb je nog voldoende tijd om je kindje te laten wennen aan slapen zonder inbakerdoek, voordat je kindje kan omrollen.

Hoe inbakeren afbouwen?

Er zijn verschillende manieren om inbakeren af te bouwen. Zo kan je bijvoorbeeld per slaapje wisselen tussen de inbakerdoek of een slaapzak. Je kan ook 1 arm uit de inbakerdoek laten, zodat je kindje kan wennen aan de vrijheid. Of in een keer overstappen van inbakerdoek naar slaapzak. Let op! Het minder strak inbakeren is geen veilige manier van afbouwen!

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.