Slaap

Voorbeelden van goede slaapritmes

slaapritmes

Een goed slaapritme is voor iedereen verschillend. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat niet iedereen dezelfde slaapritmes hoeft te hanteren. De een heeft na vijf uur slaap al voldoende energie om de dag goed door te komen. De ander heeft zeven uur slaap nodig en voelt zich nog niet fit. Slaapritmes zijn dus erg verschillend. Wel is er onderzoek gedaan naar hoeveel uur men ongeveer per dag zou moeten slapen.

Personen

Slaapritmes worden ingedeeld in verschillende doelgroepen. Een baby slaapt veruit het meest. Volwassenen slapen doorgaans het minst, maar ouderen hebben de meeste kans op slaapstoornissen. Zij klagen er het vaakst over overdag vermoeid te zijn, mede doordat zij ‘s avonds vroeg naar bed gaan. Om deze reden hebben onderzoekers de slaapritmen ingedeeld in verschillende groepen.

Baby’s

Baby’s slapen het meest van iedereen. Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. Baby’s slapen meer dan dat ze wakker zijn. Wanneer de baby wakker is, zal dit nooit langer dan zestig minuten zijn. Naarmate een baby ouder wordt, verandert het slaapritme licht. Baby’s blijven langer wakker en kunnen bovendien iets langer slapen. Dit noemen we wakkertijden. De hoeveelheid benodigde slaap neemt bovendien verder af. Naar verloop van tijd zijn drie slaapjes per dag gangbaar.

Door de baby op gezette tijden te laten slapen, komt er een goed slaapritme op gang. Echt vaste slaaptijden zijn nog niet nodig, maar wel slaapmomenten, afhankelijk van de wakkertijd. Bijvoorbeeld: tussen de middag, na het avondeten en dergelijke. Als de dag wat later begint, schuift het ritme mee. Na vier maanden, slaapt een baby ongeveer 14 uur per dag. De meeste uren slaapt hij overdag: ongeveer 10 uur. De rest van de uren kunnen verdeeld worden over drie a vier slaapjes.

Een baby van 6 maanden slaapt ook 14 uur per dag. 11 uur daarvan wordt in de nacht doorgebracht. De overige uren worden verdeeld over twee of drie slaapjes per dag. Het derde dutje is meestal een korte powernap van 30 minuten. Op deze manier bouwt men een gezond nachtritme op. Houd rekening met de wakker tijden. Een pasgeboren baby blijft eerst 45 minuten wakker, maar na achttien maanden kan dit oplopen tot wel 3 uur of langer. Baseer het slaapritme op de wakkertijden.

Kinderen

Een schoolgaand kind heeft ‘s nachts ongeveer 12 uur slaap nodig. Onder kinderen wordt de leeftijdscategorie van tussen de drie en zes jaar verstaan. Bovendien is het goed om een kind overdag nog 1 a 2 uur overdag te laten slapen. Niet alle kinderen zijn hetzelfde: de een heeft meer slaap nodig dan de ander. Een variërende slaapbehoefte per dag is heel normaal. Als een kind vaak moe of prikkelbaar is, kan dit duiden op een slaaptekort.

Een probleem van opgroeiende kinderen is dat zij vaak niet op tijd naar bed willen. De ouders zitten nog beneden en het kind moet al slapen. Daarom is het beter de slaapkamer tot een fijne omgeving te maken. Kinderen voor straf naar hun slaapkamer sturen, kan de nachtrust verstoren doordat het bed met iets negatiefs wordt geassocieerd. Jonge kinderen worden ‘s nachts een paar keer wakker. Dit is normaal. Bovendien zijn kinderen meestal al vroeg wakker. Laat daarom speelgoed achter zodat kinderen eerst zelfstandig kunnen spelen. Op die manier kan ook de nachtrust van de ouders bewaakt worden.

Kinderen horen geen middagslaapje meer te doen. Toch verschilt het moment dat het kind geen middagslaapje meer nodig heeft per kind. Verstoor het slaapritme niet door een middagslaapje te verbieden of op te dringen.

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar moeten ongeveer 11 uur per dag slapen. Het gemiddelde ligt rond de 10 uur per nacht. Slecht slapende kinderen zijn doorgaans sneller ziek, hyperactief en hebben last van overgewicht. De bedtijd verschilt per leeftijd.

Tieners

Tieners en pubers zijn kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Zij kunnen ‘s ochtends maar moeilijk uit bed komen. Bij pubers wordt de slaap uitgesteld. Dat gebeurt in een vrij korte periode. Daardoor kan er ruzie ontstaan over de bedtijd. In sommige gevallen slapen pubers niet voor één uur ‘s nachts, terwijl zij om 07.00 weer op moeten om naar school te gaan. Pubers hebben gemiddeld 9 uur slaap nodig. Dat is een uur langer dan volwassenen. Door de lichamelijke veranderingen in de puberteit heeft ook het lichaam rust nodig. Als de schoolprestaties eronder lijden, is er vaak sprake van een slaaptekort. Bovendien vergroot dit de kans op depressies en andere problemen met het gedrag. Kinderen tussen de 12 en de 18 jaar dienen tussen 21:00 en 23:00 naar bed te gaan, zo is het advies.

Volwassenen

Volwassenen hebben slechts 7 a 8 uur slaap per 24 uur nodig. Jongvolwassenen hebben wel meer slaap nodig dan 40-jarigen. De slaapbehoefte verschilt per persoon. De slaapduur is bij 65 procent van de volwassenen ongeveer 7 a 8 uur. Slechts acht procent van de volwassenen heeft minder dan 6 uur slaap nodig. 2 procent van de volwassenen slaapt langer dan 10 uur. Jongeren slapen ongeveer 9 uur per nacht.

Een goed slaapritme is afhankelijk van de slaaptijd. Het duurt meestal tussen de 10 en 20 minuten totdat men in slaap valt. Toch kan deze tijd per persoon verschillen. Door het opnieuw opstarten van de slaapcyclus is men zo’n 2 a 3 keer per nacht wakker. Dat is normaal; in veel gevallen gebeurt het ongemerkt.

Ouderen

Een oudere slaapt net als een volwassene doorgaans ongeveer 8 uur. Het slaapritme verandert wel meer naarmate men ouder wordt. De slaap vastigheid neemt aanzienlijk af. Oudere mensen slapen in absolute uren langer, maar de uiteindelijke relatief slaaplengte slapen ouderen toch korter. Dat komt doordat ouderen ‘s nachts vaker wakker worden.

Doordat ouderen vaker wakker worden, is de slaap minder diep. Daardoor neemt de slaapkwaliteit af en kunnen lichaam en geest zich minder goed herstellen. Veel ouderen hebben daarom last van chronische slaapproblemen en mentale vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de helft van de 65-plussers last heeft van een slaapstoornis. Dit wordt meestal veroorzaakt door stress of medicijngebruik. Bovendien zijn ouderen gevoeliger voor licht en geluid. Door een verminderde structuur overdag, wordt de biologische klok verstoord. Een middagdutje is goed, maar mag niet langer duren dan een kwartier.

Populaire berichten