Baby door Lotte Krijger Baby slaapt teveel

Baby slaapt te veel

Pasgeboren baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag. Soms slaapt een baby tot wel 20 uur per dag. De overige 4 uur van de dag is hij wakker om te knuffelen, te spelen of om voeding te krijgen. Na de eerste 3 maanden verandert het slaapritme van de baby en heeft hij minder veel slaap nodig.

Slaapritmes van baby’s

Alvorens we de vraag kunnen beantwoord of een baby te veel kan slapen, is het belangrijk eerst iets af te weten van het slaapritme van de baby. Pasgeboren baby’s kunnen uren achter elkaar slapen. Bovendien slapen baby’s tot wel twintig uur per dag. Er is daarom niet meteen reden tot zorg. Het ‘te veel’ slapen is vaak een verschijnsel op een iets latere leeftijd, tussen de drie en de zes maanden. ‘Te veel slapen’ is niet meteen een reden tot zorg. Bovendien gaat het hier om een subjectief begrip. Tussen de drie en de zes maanden is de baby bezig met het ontwikkelen van het lichaam en geest. Tenslotte wordt er daarbij automatisch een slaapritme ontwikkeld. Uit onderzoek is ook gebleken dat er een positieve associatie is tussen slaap, geheugen, taal, executieve functies en algehele cognitieve ontwikkeling. Ook is er een positieve rol van slaap bij kinderen op de algehele groei. Dit hebben baby’s allemaal natuurlijk hard nodig!

Dat is de reden dat de ene baby meer slaapt dan de ander. Een slaapschema voor baby’s kan vaak helpen om het kind op het juiste slaapritme te zetten. Toch gaat het hier om richtlijnen: er zijn geen vaste regels voor baby’s.

Meteen na de geboorte

Baby’s kunnen tot wel uren achter elkaar slapen. Wanneer het hier gaat om een pasgeboren kind, kan hij tot wel twintig uur per dag slapen. Een bevalling is niet niets. Het kindje heeft tijd nodig om ervan bij te komen en te wennen aan het klimaat buiten de moeders buik. Bovendien zijn pasgeboren kinderen volop in de groei. Dat betekent dat de slaap noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het kind.

Een goed slaapritme is vooral belangrijk, om zo de REM-slaap te stimuleren. Pasgeboren baby’s brengen tot wel 50 procent van de slaapcyclus in de REM-slaap door. De slaapcyclus duurt ongeveer 45 minuten tot een uurtje. Dat betekent dat een pasgeboren baby zo’n twintig minuten van de tijd in REM-slaap doorbrengt. Dit is vooral te zien aan het vele bewegen tijdens de slaap, of het maken van geluidjes. Een pasgeboren baby geeft zelf aan wanneer hij moe is en wil slapen. Er is een mogelijkheid dat een baby te weinig slaapt. Dat is te merken doordat hij erg vervelend of chagrijnig wordt. Voor pasgeboren baby’s geldt geen norm dat hij of zij ‘te veel’ slaapt. Alle slaap is welkom en er zijn dan ook geen redenen tot zorg als het kindje 22 uur in plaats van 20 slaapt. Te veel slapen is op deze leeftijd dus niet mogelijk.

Drie tot zes maanden

De eerste drie maanden slaapt een baby ongeveer 2 tot 3 uur. Daarna wordt hij wakker omdat hij honger heeft. De meeste kindjes worden uit zichzelf wakker. Laat het kind tenminste 2 tot 3 uur slapen. Slaapt hij langer, dan is het mogelijk om het kindje te wekken voor een hapje.

Toch is er niet direct reden tot zorg. Een half uurtje minder of meer slapen maakt niet veel uit. Het is wel belangrijk dat het kind op tijd te eten krijgt. Dit om de spijsvertering op gang te houden, alsmede de groei van het lichaam. Een kindje dat niet voldoende eet heeft te weinig energie en wordt chagrijnig of slaapt veel.

In de periode van drie tot zes maanden begint de baby een eigen slaapritme te ontwikkelen. Het is normaal dat hij rond deze leeftijd een stuk minder gemakkelijk te wekken is. Het kindje gaat dieper slapen. Hij schrikt dan ook minder snel wakker van alle geluiden om hem heen. ‘s Nachts slapen kinderen tussen de drie en de zes maanden een stuk langer door. Doordat het kindje overdag minder slaapt, is er een kans dat hij langer wakker blijft. Er is geen probleem als dit gebeurt. Gemiddeld slapen kindjes zo’n twee tot drie uur per keer, op zijn minsts twee keer per dag.

Wanneer een baby tussen de drie en zes maanden meer slaap nodig heeft, is dit geen probleem. Er is om deze reden nog geen sprake van ‘te veel slapen’.

Zes maanden tot dreumes

Kinderen van zes maanden tot een jaar slapen nog steeds 2 keer per dag. Er is dus geen reden om aan te nemen dat de baby ‘te veel’ slaapt. Kinderen vanaf 9 maanden zijn nog volop bezig met de ontwikkeling van een eigen slaapritme. Bovendien groeien in het eerste jaar de hersenen het meest. Net als bij volwassenen, speelt de REM-slaap hierin een belangrijke rol.

Een baby krijgt op een dag allerlei verschillende indrukken. Net als bij volwassenen worden deze indrukken verwerkt middels dromen. Het is dus heel normaal als een kindje tussen de zes maanden en een jaar erg veel slaapt. Er is geen reden om te spreken van ‘te veel slapen’.

Wanneer slaapt mijn kindje te veel?

In principe kunnen we concluderen dat het bijna niet mogelijk is dat een kindje ‘te veel’ slaapt. Wel is het schadelijk voor de ontwikkeling van een baby als hij voortdurend wordt wakker gemaakt of te weinig slaap krijgt. We kunnen stellen dat een slaaptekort voor een baby veel problematischer is dan te veel slapen.

Wanneer ouders vinden dat een baby te veel slaapt, is dit mogelijk een teken dat de baby in de praktijk te weinig slaapt. Daarom is het verstandig af te vragen wanneer een kindje moet slapen. Er zijn verschillende tekenen dat het kindje moe is. Bijvoorbeeld chagrijnig of prikkelbaar zijn, of overmatig slapen in de auto en de buggy. Het is belangrijk dat ouders naar de baby luisteren. Het slaapschema is bedoeld als richtlijn. Dit betekent dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken als een baby iets langer of iets later slaapt. Het belangrijkste is dat de baby in bed wordt gelegd wanneer hij tekenen vertoond van vermoeidheid. Voldoende slaap is om deze reden belangrijker dan de discussie of een kindje te veel slaapt.

In principe is er geen reden om te stellen dat een kindje te veel slaapt. Veel ouders zijn bezorgd omdat ze het beste met hun baby voor hebben. Toch slapen sommige baby’s meer dan andere kindjes. Het is belangrijker om op te letten of kindjes tussen het slapen door alert en vrolijk zijn. Als de baby al weken lang niet vrolijk is, niet wakker kan blijven of ‘er niet helemaal bij is’, is dit geen teken van te veel slaap, maar van te weinig slaap. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met de kinderarts of huisarts. Belangrijk is op te letten of het kindje voldoende groeit. Na 4 kilo is nachtvoeding niet altijd meer nodig. Bij twijfel kan men altijd contact opnemen met de huisarts of het consultatiebureau.

Heb jij behoefte aan meer informatie, praktische tips en voorbeeldroutines? Dan zijn onderstaande boeken een aanvulling:

Myrthe Stapper

Het baby slaapboek

Bekijk prijs right icon
Nathalie Schittekatte

Slaap, baby, slaap

Bekijk prijs right icon
Stephanie Molenaar

Baby in een droomritme

Bekijk prijs right icon

 

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.