Slaapprobleem door Lotte Krijger

Moeite met opstaan en goed wakker worden

Veel Nederlanders hebben er last van: niet lekker wakker kunnen worden. Het blijkt maar moeilijk om uit bed te komen. We maken dankbaar gebruik van de ‘snooze’-functie en blijven rustig nog tien minuutjes langer in bed liggen. Het is een kwestie van doorzettingsvermogen om toch uit bed te komen. Dit vermoeide gevoel net na het wakker worden heet slaap inertie.

De een kost het meer moeite dan de ander. Vooral mensen die weinig structuur in hun leven of slaapritme hebben, hebben moeite met wakker worden. Het hebben van een baan kan bijvoorbeeld structuur in het leven aanbrengen. Je moet wakker worden om niet te laat op het werk te verschijnen. Iedereen heeft een andere leefsituatie, maar Slapen.com geeft tips om beter wakker te worden.

Effect van snoozen

Om te weten waarom je beter direct je bed uit kan gaan, is het belangrijk de effecten van snoozen te begrijpen. Het regelmatig snoozen is volgens onderzoek direct te linken aan het meer lucide dromen. Dit betekend dat je tijdens het dromen je er bewust van bent dat je droomt. Dit an sich is natuurlijk niet heel erg, maar het consistent snoozen heeft ook als effect dat het ervoor zorgt dat je minder diep slaapt in de uren voor je wekker en dat de hartslag in ruststand hoger is dan wanneer je normaliter niet snoozed. Hierdoor lijkt het dus alsof het ‘stress systeem’ al aan gaat in het lichaam, voordat je wakker wordt. Uit ditzelfde onderzoek blijkt wel dat op totaalniveau niet uitmaakt of je snoozed of dat je direct uit bed gaat met je wekker op je gevoel van vermoeidheid overdag. Dit blijkt ook uit het onderzoek van 2022 waarin wordt aangetoond dat de slaapkwaliteit over het algemeen niet verschilt tussen ‘snoozers’ en ‘niet-snoozers’, maar dat de mensen die snoozen vaker last hebben van slaap inertia.

Beter wakker worden

Doodmoe wakker worden, is een teken dat het lichaam oververmoeid is. Een aantal signalen is bijvoorbeeld niet kunnen slapen of prikkelbaar zijn. In dat geval liggen er slaapproblemen op de loer. Is er misschien sprake van stress? Vraag jezelf af waarom je zo slecht slaapt. Eenmaal in bed is het vaak moeilijk er weer uit te komen. Daarom is het belangrijk jezelf iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Wat maakt het de moeite waard om vandaag uit bed te komen en niet gewoon te blijven liggen?

Ten eerste is de aanschaf van een broodbakmachine wellicht een optie. Door de tijdklok in te stellen, werkt deze dan als een soort wekker: je staat dan op met de geur van vers brood.

Een andere tip is alvast je kleren klaar te leggen bij de douche. Je hoeft er dan alleen maar in te stappen. Het is minder moeilijk dan onder de douche te stappen. Eenmaal onder de douche, kan dit enorm helpen om wakker te worden. Een warme douche helpt de bloedcirculatie namelijk op gang te brengen. Kies ook voor lekkere douchegel, zoals bijvoorbeeld mind of limoen. Dit zijn geuren die de zintuigen prikkelen. Daardoor word je nog een stuk sneller wakker!

Nog even terug naar het brood: zet alvast ‘s avonds alles klaar de op de ontbijttafel. Dat voorkomt dat je dat nog moet doen als je wakker wordt. Een extra reden om uit bed te komen. Laat de spullen die in de koelkast bewaard moeten worden, zoals bijvoorbeeld het broodbeleg in de koelkast liggen, anders bederft het. Een goed ontbijt helpt bij het wakker worden en het beginnen van de dag. Sla het ontbijt daarom niet over, maar begin de dag met een goed gevulde yoghurt of bijvoorbeeld warme melk.

Voor de wekker wakker worden

Wat het opstaan vaak nog moeilijker maakt, is als je nog voor de wekker al wakker wordt. Als je een half uur van tevoren wakker bent, kun je er beter gewoon uit gaan. Als je blijft liggen en dan weer wakker wordt als de wekker gaat, voel je je waarschijnlijk enorm vermoeid. Wakker worden voor de wekker is een teken dat je niet meer moe bent. Het is een teken van het lichaam om de slaapcyclus te veranderen. Negeer dergelijke signalen niet. Benut dat half uurtje extra om nog iets leuks te doen vandaag.

Blijf niet in bed liggen

Het beste advies is niet in bed te blijven liggen. Al begrijpen we ook wel dat dat soms makkelijker gezegd dan gedaan is. Daarom kun je jezelf uit bed pesten, zodat het minder aantrekkelijk wordt om in bed te blijven liggen.

Regel bijvoorbeeld een irritante wekker. Van zo’n irritant klinkende wekker word je heel snel wakker! Zet de wekkerradio maar eens op de buzzer, in plaats van de radio. Zet de wekker bovendien buiten bereik in plaats van op je nachtkastje. Je moet dan wel uit bed komen om de wekker stil te zetten. Of kies voor een wekker met wieltjes, die gaat rijden zodra hij af gaat! Heb je meteen de ochtend work-out ook gedaan!

Wekker op wielen

Valetti rijdende wekker

Bekijk prijs right icon

Een andere oplossing tot slot, is ‘s nachts veel te gaan drinken. Tegen de tijd dat je wakker moet worden, moet je dan ontzettend nodig naar het toilet. Daardoor is in bed blijven liggen bijna geen mogelijkheid meer. Drink bijvoorbeeld twee glazen water of kruidenthee. Tegen de tijd dat je wakker bent moet je dan zo nodig, dat het niet meer comfortabel is om in bed te blijven liggen. Drink niet te veel water voor het slapengaan. Anders ben je midden in de nacht al klaar wakker, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hulp van anderen

Heb je echt totaal geen discipline en kom je moeilijk uit bed, dan zul je waarschijnlijk jezelf niet het bed uit pesten. In dat geval kun je hulp van buitenaf inschakelen. Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is op het gewenste wakkertijdstip. In veel gevallen blijven mensen nog even liggen als ze aan niemand verantwoording hoeven af te leggen. Als niemand ze roept, draaien ze zich rustig nog een keer om.

Maar het blijkt moeilijker te zijn te blijven liggen als ze door iemand anders gewekt worden. Dat heeft te maken met psychologische motieven. Wanneer iemand anders ons wekt, vallen we minder gemakkelijk weer in slaap. Er treedt een soort schuldgevoel op als we toch blijven liggen, terwijl we door iemand anders gewekt zijn. Kies vooral voor mensen die echt vroeg opstaan. Daarmee voorkom je ook meteen het gevoel dat je de enige bent die vroeg op moet staan.

Deze tip werkt vooral goed bij mensen die nog thuis bij hun ouders wonen. Woon je samen met je partner, dan kun je hem of haar vragen om je te helpen wakker te maken en te blijven. Het is belangrijk echt de instructies op te volgen van degene die je wakker maakt. Anders zal hij of zij je vast niet nog een keer wakker maken.

Als je op jezelf woont, kun je een vriend of vriendin vragen je even wakker te bellen en kort te praten, zodat je wakker blijft.

Andere tips om lekker wakker te worden.

Er zijn daarnaast nog een aantal natuurlijke tips om lekker wakker te worden. Sluit de kamer niet volledig af bij het slapengaan. Daarom is het belangrijk om daglicht in de slaapkamer te hebben. Dat heeft nog niet zoveel zin als je er vroeg uit moet, maar zeker ‘s zomers kan dit goed helpen. De zonnestralen vallen dan de kamer binnen, waardoor je op een natuurlijke manier wakker wordt. Dit gaat vaak redelijk traag, maar hoe meer zon er in de kamer komt, hoe minder je de behoefte hebt te blijven liggen. In de donkere maanden is dit natuurlijk een stuk lastiger. Hierbij kan een Wake-up lamp je helpen, deze bootst namelijk de zonsopkomst na waardoor de goede hormonen beginnen te werken in je lichaam en jij goed uit je bed kan komen!

Om moe en slaperig te worden, maakt ons lichaam ‘s avonds het hormoon melatonine aan. We voelen ons een paar uur van tevoren al vermoeid. Tegen de tijd dat we in bed liggen, hebben we de neiging te gaan slapen. Overdag voelen we ons niet of minder moe, omdat we dan meer zonlicht tot ons nemen, dat het hormoon weer afbreekt. Dit heeft hetzelfde effect als een smartphone in bed gebruiken.

Wat wel helpt, is iets leuks te lezen naast het bed te leggen. Wanneer je wakker wordt, kun je dan eerst nog even lezen en zo langzamerhand wakker worden. Hiervoor moet je natuurlijk we de tijd mee incalculeren om je wekker op tijd te zetten.

Een iets drastischere maatregel voor echte slaapkoppen: gooi een groot glas water achterover in je gezicht. Het is wel minder prettig en hoort niet echt tot ‘lekker wakker worden’, maar is vaak wel heel effectief.

Ten slotte: als je jezelf hebt beloofd om de volgende morgen om 6 uur ‘s morgens wakker te worden, doe dat dan ook. Beloof jezelf niet eerst om zes uur wakker te worden, om de volgende morgen nog een uur te blijven liggen. In veel gevallen verzin je honderden redenen om toch nog even lekker te blijven liggen. Dwing jezelf op te staan, in plaats van nog even te blijven liggen.

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik goed wakker worden?

Het is belangrijk dat je niet blijft liggen snoozen na het wakker worden. Hoe verleidelijk het ook is. Probeer het aantrekkelijk voor jezelf te maken om meteen uit bed te gaan, door bijvoorbeeld de avond van tevoren je ontbijt klaar te zetten. Of zorg dat je wel uit bed moet gaan, door je wekker ver weg te zetten of veel te drinken voordat je gaat slapen dat je wel uit bed moet voor het toilet.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.