slaap gadgets

Slaap gadgets

Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken, of er is wel een gadget voor. Daarom is het niet raar dat er ook gadgets zijn om je beter in slaap te helpen vallen. Want voordat je naar een psycholoog of dokter gaat, kun je ook zelf proberen je slaapritme op de rit te krijgen. Ten eerste kan dat met slaapmiddelen, maar er zijn minder drastische maatregelen die zeker het proberen waard zijn.

Een van die maatregelen is het gebruik van gadgets die het slapen bevorderen. In ons dagelijks leven maakt technologie alles steeds makkelijker. Daarom zijn er diverse fabrikanten die op de slaapproblematiek van consumenten inspringen en daarom gadgets op de markt brengen. De meeste gadgets verschijnen eerst op Kickstarter. Met andere woorden: eerst moet er genoeg animo zijn, voordat het product echt ontwikkeld wordt. We bespreken gadgets die nog uit moeten komen en gadgets die al op de markt zijn.

Meten is weten

Om beter te kunnen slapen, moet je eerst weten waar het probleem precies zit. Word je in je slaap zomaar weer wakker, of ben je überhaupt nooit in slaap gevallen? Mensen die zich ‘s morgens doodvermoeid voelen na een goede nacht slaap, kunnen last hebben van slaapapneu. Vaak wordt zo’n slaapprobleem opgemerkt door de partner. Maar wat nou als je alleen woont? Dan kan de techniek je een handje verder helpen, want je kunt tegenwoordig van alles meten.

Enerzijds kan dat met een aantal slaapapps voor je Android of iPhone. Maar er zijn ook aparte apparaatjes die je kunnen helpen met het meten van je slaapgedrag. Sommige apparaten gaan nog een stapje verder: ze nemen meteen maatregelen om te zorgen dat je lekkerder slaapt.

Nora

Nora is zo’n slim apparaat dat je kan helpen met het meten van je slaapgewoontes. Het apparaat neemt ook meteen maatregelen. De Nora is een apparaatje dat niet onder het kussen hoeft te worden gelegd. Dit betekent dat je amper straling bij je gezicht hebt. Eerder hebben we al eens geconstateerd dat straling in de slaapkamer een negatief effect heeft op de kwaliteit van slaap.

De meeste fabrikanten houden daarom rekening met straling bij het ontwerp van apparaten die moeten helpen met het slapengaan. Nora leg je op je nachtkastje. Een opblaasstuk moet onder het hoofdkussen. Als Nora merkt dat je snurkt, wordt het opblaasstuk automatisch groter of kleiner. Daardoor verandert de stand van je hoofd, waardoor je minder gaat snurken. Het apparaatje is met een introductieprijs van 240 dollar wel redelijk aan de prijs.

Sense

Sense registreert de slaap en je omgeving tegelijkertijd. Op die manier kun je meten of je slecht slaapt door je omgeving. Het gaat om de condities op de slaapkamer. Bijvoorbeeld: of er zonlicht door het slaapkamerraam kwam, of hoe warm het in de slaapkamer was toen je badend in het zweet wakker werd.

Als Sense gemeten heeft dat de conditie in je slaapkamer niet optimaal is, voorziet dit apparaatje je van handige adviezen. Dat komt wel met een prijskaartje: bij lancering kostte het apparaat nog 129 dollar.

OURA

OURA is een oude bekende in de technologie wereld. Het is een ring die je gewoon om je vinger kunt schuiven. Het apparaatje is niet zwaarder dan een normale ring, waardoor het apparaat niet afleidt bij het slapengaan. OURA knelt daarom niet als je beweegt. Wel zit het apparaatje barstens vol met sensoren, om zo te helpen de slaap te optimaliseren. Met OURA kun je inzien wat je ‘s nachts uitspookt. Bijvoorbeeld hoe vaak je beweegt, of je een rustige of een onrustige slaper bent, of je hartslag ‘s nachts wel rustiger wordt en of je lichaamstemperatuur omlaag gaat.

Dat soort informatie is handig om te weten als je meer inzicht in je slaapgewoontes wilt. Het nadeel is de prijs van zo’n slimme ring: je bent al gauw zo’n 300 dollar kwijt.

Somnox

Somnox-SlaaprobotSomnox is je digitale maatje voor het slapengaan. Somnox is namelijk niet gewoon een meetapparaat, maar is een digitale slaaprobot. Het is een soort ‘kussen’ dat ‘s nachts de ademhaling nabootst. Eigenlijk is het een soort moderne teddybeer. Doordat je er ‘s nachts mee kunt knuffelen, werkt het rustgevend. Als je liever in slaap valt met omgevingsgeluiden, kun je Somnox zo instellen dat de robot geluiden maakt.

Somnox heeft drie functies om de slaapkwaliteit te verbeteren. Om Somnox te bedienen heb je wel een app nodig, wat betekent dat je dus soms straling in je slaapkamer hebt. Je kunt het apparaat natuurlijk wel voor het slapengaan instellen. Bovendien verzamelt de robot anoniem slaapgegevens, die worden verzonden naar de ontwikkelaars. Op die manier wordt de software verbeterd.

De digitale slaapvriend is sins 2018 op de markt en de Somnox Slaaprobot vind je onder meer hier. 

Beddit 3-slaapmonitor

De Beddit 3-slaapmonitor is een apparaat dat onder het matras moet worden geplaatst. Het apparaatje meet onder meer je hartslag en je ademhaling. Via een app kun je de gegevens laten analyseren. Daardoor snap je beter hoe het slaappatroon verder verbeterd kan worden. De app geeft bovendien slaapadviezen, zoals bijvoorbeeld wanneer je het beste wakker kan worden.

Omgevingsgadgets

Naast apparaten die van alles meten en zo je slaapritme aanpassen, zijn er ook apparaten die goed zijn voor de omgeving. Bijvoorbeeld als je snurkt, of als je niet kunt slapen omdat je steeds een luidruchtige buurman hebt die naar het toilet moet. Er zijn apparaten op de markt die al die vervelende geluiden en gewoontes weg kunnen filteren.

Snooz

Snooz is zo’n apparaat. Als je niet in slaap kunt komen, is dan meestal omdat je allerlei omgevingsgeluiden hoort. Die geluiden zijn weg te filteren met dit handige apparaat. Daardoor lig je een stuk meer ontspannen in bed. Snooz is een van de goedkopere apparaten, want hij kost maar 65 euro (inclusief verzendkosten).

Luna matrashoes

Het matras speelt een belangrijke rol bij het slapen. Als het matras steeds mee schuift, dan slaap je niet prettig. Daarom is er nu een slimme matrashoes die de omgeving voor jou een stuk aangenamer maakt. Luna is een half meetapparaat: het verzamelt informatie over de ademhaling, hartritme en of je snurkt. Je kunt de informatie inlezen op je iPhone of Android. Luna geeft ook tips hoe je beter kunt slapen.

Maar de slimme matrashoes kan ook de omgeving aanpakken. Bijvoorbeeld als je het te warm hebt: de matrashoes koelt dan iets af, zodat je niet wakker wordt van het zweten in je slaap. Andersom kan ook: ‘s nachts verwarmt de matrashoes, zodat je het in de winter nooit meer koud hebt.

Silent Partner

Heb je last van een slecht slaapritme omdat niet jij, maar je partner snurkt? Ook daar is een oplossing voor: de Silent Partner. Het is een apparaat dat de snurkgeluiden wegfiltert aan de hand van hardere, rustgevende geluiden. Je hoort dan niets meer van het gesnurk van je partner. Zo val je gezellig samen in slaap.

GoLITE

Philips heeft een apparaat ontwikkeld dat wel al echt te koop is: de Philip goLITE. Het is het geheim van lekker wakker worden en lekker slapen. De goLITE is een energielamp die zorgt voor een goed dag- en nachtritme. Daardoor slaap je lekkerder. Zet de lamper een kwartier naast je wanneer je actief aan het werk bent. Je krijgt dan wat meer daglicht, waardoor je ‘s avonds meer melatonine aanmaakt.

Overdag voel je je dan minder vermoeid en meer energiek.

Beter wakker worden

We hebben een blog geschreven over hoe je beter wakker kunt worden. Dit zijn echte life hacks: wakker worden zonder technologie, maar als je wakker wilt worden met behulp van een gadget, hebben we nog wel een leuk apparaatje voor je.

Ruggie

Dat is namelijk de Ruggie. De Ruggie helpt als wakker worden een ware hel is. Het is beter om meteen uit bed of boxspring te springen en een kop koffie te gaan halen. Ruggie blijft maar door loeien, net zolang totdat je op de digitale mat gaat staan. Je moet die mat zien als een soort wekker, waarvan je op de ‘snooze-knop’ drukt zodra je erop gaat staan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.