Slaaptekort bij ouders pasgeboren baby

Slapen is belangrijk. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Slapeloze nachten en gebroken nachten door een pasgeboren baby zijn helaas niet te vermijden. Toch kunnen ouders diverse stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat zij voldoende slaap krijgen.

Slapen

Slapen is belangrijk. Niet alleen voor de ontwikkeling kind, maar ook voor de ouders. Volwassenen zetten in de REM-slaap alle informatie van de dag op een rijtje. Het is belangrijk om niet maanden door te lopen met een slaaptekort. Je kan je moeilijk concentreren, je raakt vergeetachtig en/of chagrijnig. Op de lange termijn zou het zelfs kunnen leiden tot psychische problemen. Daarom is het ook van belang dat ook ouders voldoende slaap krijgen.

Gevolgen van slaapgebrek

Slaap is één van de belangrijkste zaken in ons leven. We moeten voldoende slaap hebben, omdat we anders zowel geestelijk als lichamelijk niet kunnen functioneren. Mensen die last hebben van slaapgebrek, kunnen behoorlijk wat problemen krijgen.

Door slaaptekort kan het zijn dat je je depressief gaat voelen en dat je vergeetachtig wordt. Een ander gevolg is toename van het lichaamsgewicht, doordat de stofwisseling omlaag gaat. Bovendien wordt het immuunsysteem zwakker, waardoor je sneller vatbaar bent om ziek te worden.

Bovendien hebben mensen met een slaaptekort vaak geen zin om te eten, maar krijgen wel vaak trek in suikerrijke voedselwaren. Dit komt doordat dit je lichaam een energieboost geeft, waardoor je je op korte termijn even weer goed voelt.

Als jonge ouder is er niet echt een keuze in het maken van je eigen slaapritme. De baby moet namelijk ook ‘s nachts worden gevoed en verzorgd wanneer hij wakker wordt. Bovendien hebben baby’s de eerste 6 weken geen besef van dag en nacht. Dit betekent dat de baby ook ‘s nachts regelmatig wakker is, wat het slaapritme van de ouders niet ten goede komt.

Dit is ook de reden dat de eerste weken zijn voor jonge ouders vaak het heftigst zijn. Daarna komen er steeds meer uren tussen de voedingsmomenten. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben vaak minder kans op slaapgebrek. Door de hormonen valt een vrouw na (of zelfs tijdens) het voeden gemakkelijker weer in slaap.

Wie geen borstvoeding geeft, kan de nacht verdelen met de partner. De gebroken nachten zijn vaak maar tijdelijk. Toch is het belangrijk om goed voor jezelf als kersverse ouder te zorgen. Dit geldt vooral voor kersverse moeders. De bevalling en de zwangerschap is vaak erg zwaar voor het lichaam. Daarom is het verstandig op tijd naar bed te gaan, of tegelijk met je baby te slapen. Wees ook vooral zuinig met alcohol en koffie, aangezien deze dranken kunnen het slaapritme aanzienlijk verstoren.

Tips tegen slaapgebrek

Bijna alle nieuwe moeders en vaders hebben last van slaapgebrek. Toch krijgt de baby naar verloop van tijd een slaapritme, waardoor ouders ook de kans krijgen om te herstellen. Er zit weinig anders op dan te begrijpen dat dat gebroken nachten bij het ouderschap hoort.

Toch zijn er wel een aantal tips proberen om ervoor te zorgen dat het slaapgebrek beperkt wordt. De belangrijkste tip is om te gaan slapen wanneer de baby dat ook doet. De baby is dan rustig en zo kan je als ouder zijnde ook wat rust pakken. Het is lastiger om dit advies uit te voeren wanneer je meerdere oudere kinderen hebt, aangezien die misschien wel wakker zijn en ook verzorging nodig hebben. In dat geval is het mogelijk afspraken te maken met je partner of iemand uit je omgeving die je helpt zodat jij als ouder zijnde even slaap kan pakken.

Volwassenen zijn gewend geraakt om later naar bed te gaan. Maar als de baby ‘s nachts gevoed moet worden, zijn de nachten vaak een stuk korter of gebroken. Daarom is het verstandig het eigen slaapritme aan te passen en vroeg naar bed te gaan. Het is niet erg om rond half 9 al in bed te liggen, want die uren zijn goed te gebruiken om de verloren slaap weer in te halen.

Mocht de situatie het toe laten is het ook mogelijk om de nachtvoedingen te verdelen tussen de kersverse ouders. Wanneer je flesvoeding geeft, kunnen ouders de nachten steeds om en om doen. Bij borstvoeding is dit iets moeilijker, echter is het wel mogelijk om borstvoeding van te voren af te kolven. In dat geval kan de moeder ‘s nachts even slapen, terwijl de andere ouder de baby de fles geeft.

Als laatste tip, vraag om hulp! Het is niet gek om om hulp te vragen. Vraag de kraamvisite bijvoorbeeld om iets te eten mee te nemen. Opa en oma kunnen bijvoorbeeld het huis schoon te maken. Een baby kan daarnaast ook best een uurtje knuffelen met de visite. Mensen zijn er om elkaar te helpen. Het blijkt dat wanneer kersverse ouders de hulp vragen van anderen, bijna iedereen begrip heeft voor de situatie. Zorgen voor zichzelf is voor ouders erg belangrijk.

Zelfverzorging

Het is belangrijk dat beide ouders zich niet alleen om de baby, maar ook om de eigen situatie bekommeren. Blijf daarom niet de hele dag in ochtendkleding hangen. Neem een douche en trek schone kleren aan. Je voelt je vaak dan een stuk frisser en energieker. Uiteraard mogen ouders ook best een dagje uit, terwijl opa en oma op de kleine passen. Ga een keertje uit eten, naar de film of naar de sauna. Pak de momenten met zijn tweeën. Dit voorkomt stress, waardoor je ook weer beter kan slapen. Bovendien is dit ook goed voor de relatie!

Zorg ervoor dat je voldoende gezonde voeding blijft eten. Mensen die niet kunnen slapen hebben vaak de neiging te snoepen, omdat de snelle suikers je een energieboost geven. Probeer dit te voorkomen door voldoende gezond te blijven eten.

Probeer ook regelmatig naar buiten te gaan. Buitenlucht is goed voor zowel de ouders als voor de baby en het helpt je beter in slaap te komen ’s avonds! Dit komt doordat je stress-level naar beneden gaat doordat er een seintje naar je hersenen gestuurd wordt waardoor je je blijer gen gelukkiger voelt. Win-win situatie!

Doorslapen

Ten slotte: alle jonge ouders vragen zichzelf af of de baby ooit nog eens zal doorslapen. Het goede nieuws is, dat slaapgebrek vaak maar tijdelijk is. Een baby begint vanaf de zesde week met de ontwikkeling van een eigen slaapritme. De baby krijgt steeds meer het besef tussen dag en nacht. Wanneer de baby er eenmaal aan gewend is, zal hij steeds vaker doorslapen. Daarom is het belangrijk dat je de baby leert doorslapen. Bijvoorbeeld met een slaapritueel, het gebruik van een fopspeen of knuffeltje en door de omgeving van de baby goed donker te maken. Belangrijk is voldoende rust, lichaamscontact en structuur te houden. Maak het ‘s nachts niet te gezellig. Anders wil de baby niet slapen. Veel ouders zijn al erg vermoeid en het prikkelen van de baby zal niet bijdragen aan een betere nachtrust.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.